Last news in Fakti

21 Юли, 2023 05:04 4 780 4

Катар и Саудитска Арабия протестираха официално срещу оскверняването на Корана в Швеция

  • протест-
  • коран-
  • оскверняване-
  • саудитска апабия-
  • катар-
  • швеция

Вчера Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова своя шарже д'афер в Швеция

Катар и Саудитска Арабия протестираха официално срещу оскверняването на Корана в Швеция - 1
Снимка: ЕПА

Саудитска Арабия и Катар изразиха официален протест срещу оскверняването на Корана в Швеция, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия повика в четвъртък шведския шарже д’афер в Рияд и му връчи протестна нота заради оскверняването на свещената книга за мюсюлманите, съобщи министерството на външните работи.

Катар също повика шведския посланик и му връчи протестна нота заради оскверняване на Корана, съобщи катарското външно министерство.

В изявление министерството посочи, че ще поиска от шведските власти да предприемат „всички необходими мерки, за да спрат тези срамни действия“.

Антиислямски активисти, сред които един иракски имигрант в Швеция, подадоха молба и получиха разрешение от шведската полиция да изгорят Корана пред посолството на Ирак в четвъртък. Асошиейтед прес съобщава, че иракчанинът е стъпкал Корана и го е ритал пред сградата на посолството. В протестната акция са участвали двама души.

Същият иракчанин изгори копие на Корана пред джамия в Стокхолм миналия месец при подобен протест, който също бе разрешен от шведската полиция.

В началото на годината крайнодесен активист от Дания извърши подобно действие пред турското посолство в Стокхолм, припомня АП.

Вчера Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова своя шарже д'афер в Швеция. Решението бе взето, след като иракското правителство предупреди Швеция, че ще прекрати двустранните дипломатически отношения, ако допусне ново изгаряне на Корана на своя територия.

В нощта на сряда срещу четвъртък стотици иракчани щурмуваха шведското посолство в Багдад и запалиха огън в сградата в знак на протест срещу подготвяното изгаряне на свещената книга в Стокхолм.

Лидерът на подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ Саид Хасан Насрала призова арабските и ислямските държави да последват примера на Ирак и да изгонят посланиците на Швеция от своите държави, както и да отзоват своите посланици от Швеция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    13 3 Отговор
    Гражданин на Ирак гори Корана пред иракското посолство. Нещо да ви говори това?
  • 2 Някой иска верска война

    15 1 Отговор
    Скоро ще горят библията

    Коментиран от #3

  • 3 Па да я горят

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Някой иска верска война":

    Сичките религий са измама и трябва да се забранят истината е в парите и в хубавия живот....другото е измама
  • 4 Гост

    11 1 Отговор
    Педерасията на шведите води до там.
    Всичко е добре планирано и подобни действия не водят до нищо добро.