Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 16:06 1 051 0

Вигенин: Вече сме във възможност да се справяме с бежанската ситуация

  • българия-
  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • границата-
  • кристиан вигенин-
  • ахмет давутоглу

Турция няма възражения срещу бариерата по границата, обясни външният министър

Вигенин: Вече сме във възможност да се справяме с бежанската ситуация - 1
Кристиан Вигенин и турският му колега Ахмет Давутоглу. Снимка: БГНЕС

Вече влизаме във възможностите си да се справяме с бежанската ситуация, като правителството взима всички необходими мерки. Получихме съдействие от ЕК, от Фронтекс, експертна и техническа помощ от нашите партньори от ЕС, а някои страни ни предоставиха и хуманитарна помощ. Очакваме всеки момент да се обявят сумите, които ще ни бъдат отпуснати от ЕК, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю за "Дарик" радио.

По думите му, в момента се уточнява с МВР и с други ведомства кога може да бъде свикана Централната смесена българо-турска гранична комисия. Това е бил и един от ключовите въпроси по време на посещението на министъра преди дни в Анкара, стана ясно от разговора.

Централната смесена българо-турска гранична комисия може да бъде свикана съгласно действащата между България и Турция двустранна Спогодба за предотвратяване на граничните инциденти и поддържане на граничните знаци от 1967 г. Комисията може да бъде функциониращ координационен и контролен механизъм за решаване на ескалиращия проблем с бежанците, който застрашава не само България и нейните съседни държави, а и региона и ЕС, отбеляза министърът.

Според него това не е единствената база, върху която можем да разговаряме с турската страна. В момента от страна на министерствата на вътрешните работи на двете държави се финализира споразумение за общо наблюдение на границата, работи се за съвместни патрули и за създаване на тристранен център с участието на България, Гърция и Турция, който да облекчи комуникацията и ефективното наблюдение на границата.

Необходимо е с добронамерено сътрудничество да решаваме въпросите. Не бива да гледаме с подозрение на ситуацията с преминаващите границата ни с Турция бежанци, но и няма да си затваряме очите, ако споразуменията не се спазват, подчерта Кристиан Вигенин. Според него Турция няма възражения по издигането на защитното съоръжение на границата от българската страна, а само технически препоръки.

По отношение на бежанския поток министърът отбеляза, че справянето с въпроса е ангажимент и на двете страни и Турция не би искала да влиза в сводките и анализите на ЕС като страна, която не може да охранява границите.

Коментирайки неотдавнашната си среща с турския външен министър Ахмет Давутоглу, Вигенин заяви: „Българското правителство е в непрекъснат контакт с нашите турски партньори още от самото начало на бежанската криза. Целта на моите разговори бе някои  въпроси да ги поставим на политическо равнище, нуждата от координация е много силна”.

По думите на министъра, най-дългосрочната рецепта за решаване на въпроса е постигането на мир в Сирия. Ако това се случи, може да се работи и по връщането на сирийските бежанци обратно в страната им. Дори това да стане утре, бежанският поток няма да намалее рязко и като цяло това е предизвикателство, пред което ще бъдем изправени и в бъдеще, допълни Вигенин.

По отношение на въпроса с освобождаването на Гълъбин Боевски министър Вигенин посочи, че вчера посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов е бил изслушан от ръководството на МВнР. „Щом получа доклад за разговорите, ще се срещна с посланика и ще информираме за решенията си по този казус”, увери министърът.

„В случая липсата на комуникация е основният проблем. Недопустимо е МВнР и другите държавни институции да разберат от медиите за случилото се. Истината е, че с тези действия бе поставена под въпрос дейността на министерството като цяло. Напомняме на българските дипломати в чужбина, че такива случаи са недопустими, те в голяма степен поставят институцията на изпитание.”, изтъкна министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА