Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2023 14:29 6 334 65

„Веднага направих всичко възможно, за да се махна от Русия“

  • украйна-
  • алексей сосински-
  • математик-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • репресии

Ужасяващо е, че нормалните обикновени хора подкрепят този отвратителен режим, казва Сосински

„Веднага направих всичко възможно, за да се махна от Русия“ - 1
Снимка: Shutterstock

Един век след като родителите му бягат от болшевиките в Русия, математикът Алексей Сосински открива, че историята се повтаря, когато руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

Израснал във Франция и Съединените щати, Сосински се премества в родината на родителите си през 1957 г. и прави забележителна академична кариера. Вече на 85 години, Алексей отново е в изгнание. С два куфара посред нощ Сосински бяга миналата година след началото на войната.

Още новини от Украйна

"Не се поколебах, веднага направих всичко възможно, за да се махна", каза Сосински в телефонно интервю за Ройтерс. Негов бивш студент му осигурява самолетен билет до Истанбул - същия град, в който през 1919 г. и баща му бяга с кораб - и тръгва за Франция, където живее дъщеря му. Алексей говори свободно три езика и продължава да дава уроци в "Зуум" на студенти в Русия, а сега очаква да прекара остатъка от живота си в изгнание.

Война и мир

Семейната история, която Сосински разказва гордо в най-подробни детайли, е микрокосмос на продължаващата повече от век руска история на сътресения, войни и репресии. Майка му Ариадна Чернова била дъщеря на Виктор Чернов, социалист революционер, който за кратко бил председател на Учредителното събрание през 1918 г., преди то да бъде разпуснато от болшевиките. Тя бяга от Русия през 1923 г. заедно с майка си и сестрите си. Във Франция се запознава и се омъжва за друг изгнаник - Бронислав Сосински, който е награден с най-високото отличие за доблест в Бялата армия, която се бори срещу болшевиките по време на гражданската война в Русия.

Алексей е роден през 1937 г. във Франция. По време на Втората световна война баща му се сражава в съпротивата срещу нацистите и е военнопленник. Семейството се мести в Ню Йорк през 1948 г., където Бронислав работи за ООН. Алексей вижда Русия за пръв път в средата на 50-те години на миналия век след смъртта на Сталин, когато семейството отива там на почивка. Той е шокиран от "ужасния стандарт на живот" дори в Москва. "Противно на всякаква логика" през 1957 г. решава да остане там и да учи математика, за която смята, че Москва е "център на света".

В началото на 70-те години той вече е доцент в Московския държавен университет и придобива международна репутация в областта на геометрията, наречена теория на възлите. Кариерата му се срива, след като през 1974 г. той и негов приятел пишат писмо в защита на Александър Солженицин, писател дисидент, изгонен от Съветския съюз. Писмото, адресирано до френско литературно списание, е задържано от КГБ и приятелят му губи работата си.

Сосински е инструктиран да подпише формуляр за кандидатстване за курсове по марксизъм и ленинизъм, но не може да се реши да го направи. "Скъсах този лист хартия, взех празен лист и написах молбата си за напускане на катедрата - абсолютна лудост", казва той. Алексей работи 13 години като редактор в научно списание, преди да може отново да се завърне в академичните среди.

"Отвратителен режим"

Десетилетия по-късно Алексей все още разказва. Западът, казва той, сериозно подцени "интелигентността, уменията, пълната липса на морал и жестокостта" на Путин, способността му да се напасне към санкциите и успеха му при използването на държавната медия, за да "хипнотизира" населението. "Ужасяващо е, че нормалните обикновени хора подкрепят този отвратителен режим", казва Сосински. Украинският президент Зеленски е герой, който допусна някои грешки, но като цяло се справя фантастично, допълни той.

Сосински заяви, че сега иска да умре във Франция, страната, в която се е родил, и не очаква конфликтът в Украйна да е приключил дотогава. "Много съм песимистичен, тъй като съм убеден, че войната няма да приключи, докато съм жив", казва той. "Това е от тези войни, които никой няма да спечели", заявява Алексей.

Въпреки това, както и преди десетилетия, изгнанието все още буди безпокойство у Сосински. Той казва, че обмисля кратко завръщане дори само за да се види с приятели и да посети вилата си край Москва, където през зимата да кара ски, а през лятото да плува в езеро. "Изненадващо, но надеждата ми е, че по някое време ще преодолея страха си от репресии и ще се върна в Русия за лятото - ако не догодина, то следващата или по-следващата година", казва той. "Дъщеря ми се плаши от мисълта, че ще се върна в Русия и ще ме вкарат в затвора и Бог знае какво. Затова трябва да я убеждавам, че не трябва да се тревожи", допълва Алексей.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    69 109 Отговор
    русия България е с теб и те подкрепя!!!

    Коментиран от #64

  • 2 Българин

    66 101 Отговор
    окраинците са деградирали от пиене

    Коментиран от #47

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 лошото е

    108 29 Отговор
    Историята се повтаря,следва глада
  • 5 Кен Еф

    83 88 Отговор
    Според сосащия, нормалните хора трябва да свалят този режим и да предадат страната си мирно на запада. Доооообре. Това не ви е България, господа козеци
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МАЙ Е САМО ДОЦЕНТ

    61 69 Отговор
    Като знам нивото на нашите доценти и академици.... За никаква кариера не може и да става дума. Тъй , че не си измисляйте фалшиви новини. Не е бягал. Просто си отпътувал към страните, които смята за своя дом. Това е всичко. Режимът в САЩ не по-добър. Щом преследваха ТРЪМП и сега са му завели над 30 дела само и само да го вкарат в затвора....Ако беше режим в Русия нямаше да може пиле да прехвръкне през границата. Вие кажете колко българи емигрираха след Преврата 1989г . Може би от несъгласие с новата власт, а може би от глад при Режима на САЩ

    Коментиран от #12, #16

  • 8 мдам

    41 53 Отговор
    АМерикън Фентъзи Иновейтив представя... "Историйки"
  • 9 Оня ден гледах клип украински

    46 53 Отговор
    един мъж, воден от жена си , защото е на отчет в психо диспансера му пратили призовка да се яви в армията на Зеленски. Те го карат да върви по права линия да видят дали не се преструва....А човека очевидно не е добре с главата...Жалка работа. Така че с РЕЖИМИТЕ по- внимателно. Тука щото РЕЖИМА на ТИКВАТА още не сме го преживели
  • 10 Добре се е спасил

    61 38 Отговор
    Русия циклично се чалва, посажда си диктатор, когото изнасят с краката напред и пъхат във формалин. Бъгава работа са в масовия случай.

    Коментиран от #50

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 остави

    25 39 Отговор

    До коментар #7 от "МАЙ Е САМО ДОЦЕНТ":

    те и сега си гладуват и робуват... просто пиенето и наркотиците са лесно достъпни
  • 13 12345

    44 42 Отговор
    А пък мъжете в Украйна правят всичко възможно да отидат на фронта и да умрат геройчно за Бандера.

    Факти както винаги копаят дъното на пропагандата.

    Триийте ме, това не променя фактите :-).
  • 14 Дедо

    31 30 Отговор
    И азе ша бегъм за Франсето, ама та пълно с мигранте бе, отказвъм са.
  • 15 Потомък на Врангел

    52 36 Отговор
    Мъчно ми е, но Русия ще страда!
    Но така и се пада!
    А Путин яко ще пострада!
    Една малка утешителна награда!
    И май бързо ще се разпада!

    Коментиран от #21

  • 16 Ъхъъ

    41 29 Отговор

    До коментар #7 от "МАЙ Е САМО ДОЦЕНТ":

    Белогвардейци.
    Ко да каже. И пак се натиска да ходи в Русия. Вила имал.Ски да карал. Образовал се там, че било най- добрата школа. Бееее, интересчия . На където духне вятъра, на там поема.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 За Отбелязване

    27 30 Отговор
    Този Комунист се прибрал в социалистическия СССР, пък накрая избягл от Демо(н)кратична Русия
  • 19 Хихихи..

    30 21 Отговор
    Бегайте за здраве,кой ви спира? Границите са отворени от 33 години,що скимтите още? И бай Тодор го свалила,какъв ви е проблема?
  • 20 Всички нормални хора напускат Русия!

    39 28 Отговор
    Остава само карантия!

    Коментиран от #48

  • 21 Българин

    20 31 Отговор

    До коментар #15 от "Потомък на Врангел":

    много страхливо се оказа това зелено джудже наркоманско
  • 22 Лагрестин

    8 13 Отговор
    Нищо прекалено не е добро:нито пълната свобода,граничеща с анархия и беззаконие,нито подтисничеството,наказването и преследването на хора заради това че критикуват или изразяват мнение.За лъжата и клеветата следва да има ограничения,но не и за търсенето на истината или пък за изразяване на лично недоволство.Именно нежеланието на чуват неприятни за слуха неща ги отдалечава от обикновените хора и създава стена от недоверие.
  • 23 Българин

    28 23 Отговор
    Така като гледам близачите на осpани краварски дирници яко реват - значи нещата на фронта са добре
  • 24 РУСНАКА

    30 22 Отговор
    А , МНОГО важно такива като тебе нямат никаква работа в родината си това е ВЕЛИКА РУСИЯ , излишен си ,само дето ПУТИН много ще се разтревожи за такива охлюви ,че вместо 85% поддръжка от народа си ще бъда 85%-0,01 в края на краищата както се казва - ГОЛЯМ ПРАЗ НИЩО НЕ СИ!

    Коментиран от #27

  • 25 Нещо гнило

    23 20 Отговор
    Нееещо много гнило и меркантилно има в цялата му биография на тоя. Точно в разгара на Студената война го пуснали да дофтаса е СССР? Па се правил на дисидент ама нито го затворили,нито го изгонили? Миии. явно властта е била много толерантна, а не като лова на вещици в САЩ по това време? Че и нахален! Щял да се шматка на вилата си. Да не излезе,че тоя пътдухел има замък като на Пугачата в Подмосковието?
  • 26 Лагрестин

    6 13 Отговор
    Нищо прекалено не е добро:нито пълната свобода,граничеща с анархия и беззаконие,нито подтисничеството,наказването и преследването на хора заради това че критикуват или изразяват мнение.За лъжата и клеветата следва да има ограничения,но не и за търсенето на истината или пък за изразяване на лично недоволство.Именно нежеланието на управниците да чуват неприятни за слуха неща ги отдалечава от обикновените хора и създава между тях стена от недоверие.
  • 27 Точно така си е

    24 13 Отговор

    До коментар #24 от "РУСНАКА":

    85 изкуфял дядка с чуждо гражданство за какво и е на Русия? Да му плаща пенсии, а той ще я плюе за западни грантове. Да се маха тъпака, мигрантите у франция ще му завършат живота много бързо.
  • 28 В Русия няма народ......

    13 18 Отговор
    А само джуджаци....
    С провиснали......... ци
    Му ха, ха, ха, ха....

    Коментиран от #31

  • 29 Алекс.

    18 5 Отговор
    Става за сценарии на филм.На 85 години грабваш куфари и бягаш към летището.За пълна конспирация дори и билет купува друг.Сигурно е избягал от страх да не бъде мобилизиран и изпратен на предната линия на фронта при Бахмут!
  • 30 КЪCмek Koneйкин

    18 12 Отговор
    Другари русофили!
    Путин ни зове в Русия!
    Там ни обещава високи заплати, ниски цени, качествено образование и достъпна медицина.
    Моля, пишете тук, ако искате веднага да избягате от натовската, европейска пропаднала гейропа.
    Ако не вие, поне децата си пратете!
    Очаквам вашите коментари.
    Веднага изпращам необходимите документи и запазвам час в руското посолство.

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иван

    10 17 Отговор
    Всеки гледа да избяга от кочината
  • 33 Г-ца каприз

    17 7 Отговор
    "Алексей отново е в изгнание. С два куфара посред нощ Сосински бяга миналата година след началото на войната."...
    Това не е изгнание....сам си е избрал да напусне.....

    "семейството отива там на почивка. Той е шокиран от "ужасния стандарт на живот" дори в Москва. "...
    Еее ай стига де ....кой ходи на почивка на място което не харесва.... 🤣🤣🤣🤣
    Автора на таа глупост напълно за рибки не взеха 🤣🤣🤣
  • 34 Голия

    2 2 Отговор
    Какви са тези рокери моторджии
  • 35 Реалист

    9 14 Отговор
    Това, че хората бягат от платото е разбираемо, не е разбираемо защо никой от копейките не се излъга да отиде да живее в руZкото блато ????!!! Не пращат децата си да учат в руzия, не ползват нищо произведено в руzия. Не могат да кажат защо децата на всички олигарси от блатото учат и живеят на Запад.
    Няма нито една страна, която е в сферата на влияние на Москва, която да не е бедна, корумпирана и пропита от корупция и мутренски терор. Няма нито една. Никой от почитателите на Путлер и блатниците не може да каже и една.
  • 36 Сандо

    14 3 Отговор
    Голямото бягане на един 85-годишен старец!А гонил ли го е някой?Но както казва народът:Никога не е късно да станеш за майтап!А ако е останал без работа,да го вземат в нашия ЦИК да брои гласовете,направо свят ще му се завие от демократични практики.
  • 37 Перо

    13 5 Отговор
    Поредният сънародник на Зеленски! Ционистки уйдурми и тъпа пропаганда! “Шокиран от ужасния стандарт на живот, но останал да живее в Москва!” Дрън, дрън, та пляс!
  • 38 Някой

    15 4 Отговор
    А дали има наистина такъв човек с такава история, не е ясно. Може да е написано единствено и само с пропагандни цели.
    Е, навсякъде си има мърша, дето е хубаво сама да се изчисти, де.
  • 39 Кресна

    11 4 Отговор
    Не пишете лъжи ,този избяга по същата причина от Русия поради която избяга и краля на Испания .
  • 40 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "КЪCмek Koneйкин":

    Копейка, след тоя призив, който подкрепям бая бо клук ще се изнесе.
  • 41 Уса

    16 3 Отговор
    На 85 години хората трябва да се радват,че са още живи макар и наполовина изкукали а те тук президенти ги слагат с духове да се здрависват и на всяка крачка плонжове цял свят да им гледа сеира.Къде е тръгнал пак с куфарите белогвардееца
  • 42 Тити

    6 11 Отговор
    Рашистите страдат от стокхолмски синдром.
  • 43 Жалния?

    14 3 Отговор
    Тоя като бай Тошо - никой нито го гонил,нито го спирал, а той посреднощ бягал с два куфара! Как ли ги е мъкнал... жалния? No
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Русоробскu фронт

    1 10 Отговор
    Класически синдром на тежка Русофрения има статеца
  • 46 Красимир Петров

    6 14 Отговор
    В Русия е пълен диктат
  • 47 Красимир Петров

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Научи се са пишеш на Български език
  • 48 Бивш канадец

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "Всички нормални хора напускат Русия!":

    Явно не си живял в САЩ или Канада. Покани ме на чашка и ще ти покажа с документи и снимки защо си бих камшика от Канада! И не, не е по финансови причини, финансово си бях много добре! А и не само аз се махнах от там от цялата ни малка българска общност (32 човека) там останаха само петима, на възраст 65+, по понятни причини.
  • 49 Стефан

    5 7 Отговор
    България е уникална с израза "няма незаменими хора". Съгласно Дънинг-Крюгер, тъпия не прави разлика между умен и глупав. За него загубата на умен човек е нищо. Ако погледнете рожденните дати на руските нобелови лауреати, голямата част от тях са родени преди револцията или малко след нея. Опората на болшевиките беше генетично детерминираната работническо-селка маса. Интелигенцията (човешкия капитал) беше унищожена като враг. Проблема е, че света се управлява от технологическите, а не от сопаджийските империи. Тъжно е ако във форумите това на се отчита.
  • 50 Хм Хм

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "Добре се е спасил":

    "Русия циклично се чалва, посажда си диктатор, когото изнасят с краката напред и пъхат във формалин. Бъгава работа са в масовия случай."

    Съгласен съм само донякъде. Според мен Русия си е чалната и на 100-200 години се падат 1-2 нормални. може и по-малко.
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 13 Отговор
    Русия е фашистка държава.
  • 52 Горките руснаци

    3 9 Отговор
    Са с промити мозъци от поколения също като македонците, трябва да се помогне на този народ по някакъв начин защото обикновения руснак е наш брат!
  • 53 Помнещ

    13 4 Отговор
    Ха ха ха пак фантасмагориите на дойчовците. Този бил избягал от "режима" на Путин ама пък много му харесвало в комунистическия режим на СССР и в разгара на студената война избягал от "демократичния запад" и се преместил да живее в комунистическия рай. Сега границите на Русия са отворени и всеки може да пътува на където си иска по всяко време но явно на този не му харесва капитализъм и демокрация защото в Русия е такова сега - явно по му харесва комунизма.

    Ами дойчовците що не напишат че 3 милиона българи избягаха през последните 30 години от американския режим в България и продължават да бягат.

    Ех пуста пропаганда - какви ли не историйки ще измислят само да защитават "линията на партията".
  • 54 ДжафДжаф

    13 5 Отговор
    Според ООН за месец май, броят на украинските бежанци е 8,2млн. От тях близо половината са се оказали в Русия и то при положение, че между Украйна и Русия не съществуват нормални транспортни връзки. Та значи какво се получава!? Нещастните украинци бягали от войната в страната Агресор!!! А въпросниот Цоцки да си е.....
  • 55 Четене с разбиране

    9 2 Отговор
    Цитирам

    ШОКИРАН от "ужасния стандарт на живот" дори в Москва. "Противно на всякаква логика" през 1957 г. решава да остане там и да учи математика, за която смята, че Москва е "ЦЕНТЪР на света".
    .
    Хем е ШОКИРАН хем остава да живея в ЦЕНТЪРА на света
  • 56 СОСИНСКИ СТАРЧЕ

    9 3 Отговор
    ТИ НЕ ЗНАЕШ ИЗОБЩО КЪДЕ СЕ НАМИРАШ,ТРЕСЕ ТЕ ТУРБО ДЕМЕНЦИЯ.
  • 57 Пако

    9 1 Отговор
    Сосински казва едно,Мара преразказва друго.
  • 58 Стефан

    3 7 Отговор
    До Бивш Канадец. Моля не забравяй явлението "изтичане на мозъци". Погледни списъка на руските нобелови лауреати физизка. химия, икономика...(без тези за мир и литература) и виж колко от тях след 1990г. работят в Русия. По старото поколение, протестираше, бунтуваше се. Ландау нарече Сталин и останалите фашисти: "Наша система – фашистская система. Наши правители – фашисты сголовы до ...". Сахаров клатеше режима.
  • 59 СелМ

    3 2 Отговор
    Каква умилителна и измислена историйка. марийке, извади си вибратора от дупето и го оближи!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 666

    3 2 Отговор
    С два куфара посред нощ - браво Мария печелиш жълта фланелка
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Бягай

    3 5 Отговор
    Но където и да отидеш си оставаш предател и looser. Fucking piece o shit Ill rip your head off!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 пенко

    1 3 Отговор
    КОЙ ТЕ ПИТА --- БЕЛОГВАРДЕЙСКО ПИШЛЕМЕ !?!?!!?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания