Last news in Fakti

27 Юли, 2023 04:53 964 1

Испанските социалисти няма да подкрепят кабинет на консерваторите

  • испания-
  • правителство-
  • народна партия-
  • социалисти-
  • феликс боланьос

Тази възможност бе отхвърлена напълно от министъра по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос

Испанските социалисти няма да подкрепят кабинет на консерваторите - 1
Снимка: Уикипедия

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от премиера Педро Санчес, изключи възможността да подкрепи правителство на консервативната Народна партия (НП) след победата на НП на предсрочните парламентарни избори в неделя, предаде ДПА.

Министърът по въпросите на правителствените отношения с парламента Феликс Боланьос определи и като „напълно невъзможен“ варианта отделни депутати на социалистите да нарушат партийната дисциплина и да гласуват в парламента в подкрепа на кандидата на НП за министър-председател Алберто Нунес Фейхоо.

Въпреки че консерваторите спечелиха изборите в неделя, те ще имат само 136 депутати, което е далеч от необходимите 176 са самостоятелно управление.

Единствената партия, която даде сигнал, че е готова да подкрепи кандидатурата на Фейхоо за премиер, е дясната популистка формация „Вокс“. Но дори и техните 33 депутати няма да бъдат достатъчни за съставяне на правителство.

Във вторник Фейхоо призова ИСРП да гарантира „стабилността“ на четвъртата по големина икономика в ЕС, която е и ротационен председател на Евросъюза до края на годината, като подкрепи правителство, оглавено от него, в качеството му на победител на изборите.

Боланьос отговори, че НП от доста време „обижда и разпространява лъжи“ по адрес на социалистите и другите партии и затова консерваторите са се озовали в сегашното си състояние на пълна изолация.

На изборите в неделя ИСРП спечели 122 места. Но вероятността и те да успеят да съставят правителство е малка. Освен подкрепата на лявата коалиция „Сумар“ и няколко по-малки регионални партии ще им бъдат нужни и гласовете на „Заедно за Каталуния“ („Жунтс пер Каталуния“), политическата сила на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Брюксел.

От партията обявиха, че ако ИСРП иска да получи подкрепата им, Санчес ще трябва да поеме ангажимент за организиране на референдум за независимост на Каталуния.

В резултат на всичко това преобладващото мнение в Испания е, че вероятно ще се наложи да има нови избори, които да се състоят до края на тази или в началото на следващата година.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    1 0 Отговор
    В този случай испанските социалисти ще преминат в опозиция.Това означава, че техните министри няма да влязат в коалиционното правителство.
Новини по държави: