Last news in Fakti

3 Ноември, 2013 10:13 974 0

Светът потресен от убийство на журналисти в Мали

  • убийство-
  • журналисти-
  • потрес

Остра реакция на ООН и ЕС

Светът потресен от убийство на журналисти в Мали - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Двама френски журналисти бяха отвлечени вчера и впоследствие убити от въоръжени лица край град Кидал в Северно Мали, съобщава Франс прес. 
 
Телата на двамата бяха намерени по-късно в покрайнините на града. Информацията е потвърдена от френското Външно министерство и от RFI – радиото, за която двамата са работели.
 
„Журналистите на RFI Клод Верлон и Гилен Дюпон са намерени мъртви в Мали", съобщиха официално френските власти
 
Френският президент Франсоа Оланд изрази възмущението си от убийството на двама френски журналисти в Мали. Той събира тази сутрин ресорните министри на извънредно заседание, за да установят точните обстоятелства около смъртта на 58-годишния Клод Верлон и 51-годишния Гилен Дюпон.
 
Съветът за сигурност на ООН осъди остро отвличането и екзекуцията в събота на двамата френски журналисти. В изявление на Съвета членовете му изразяват съболезнованията си до близките на убитите и до френското правителство и припомнят, че журналистите и хората, ангажирани в потенциално опасни мисии в зоните на въоръжени конфликти, са смятани по принцип за цивилни и трябва да бъдат уважавани и защитавани.
 
Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън изрази дълбоката си скръб и потрес от убийството на двамата френски журналисти в Мали. В изявление, прочетено от говорител на Аштън, се казва, че отвратителното престъпление, извършено в Мали, няма да остане ненаказано. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА