Last news in Fakti

3 Ноември, 2013 17:32 1 346 0

Талибаните в Пакистан търсят нов лидер след смъртта на Месуд

  • пакистан-
  • талибани

Много от номинираните полеви командири обявиха, че са отворени към идеята за мирни преговори с централната власт

Талибаните в Пакистан продължават разговорите за избирането на нов лидер след като досегашният Хакимула Месуд беше убит в петък при атака на американски безпилотен самолет –дрон, предаде арабската редакция на Би Би Си.

В събота се появиха съобщения, че те вече са избрали нов лидер, но по-късно те бяха отречени.

Много от номинираните от местни медии полеви командири обявиха, че са отворени към идеята за мирни преговори с централната власт. Говорител на талибаните все пак разкри, че ръководителят на централната шура Асматула Шахийн Битани е бил избран за временен ръководител. 

Правителствени пакистански източници обвиниха САЩ, че нарушава техния суверенитет.  Съветът по сигурността се очаква да се събере в близките дни веднага след като премиерът Наваз Шариф се върне от визита в Лондон.

Всеки аспект от сътрудничеството и връзките на Пакистан с Белия дом ще бъде разгледан съобразно ситуацията, създадена след убийството на Месуд, заяви вътрешният министър Чодри Нисар Али Хан. Той не пропусна емоционално да посочи, че убийството от петък не е на отделен човек, а смърт на всички усилия за мирен процес. Да даде обяснения е бил извикан и дори американският посланик в Исламабад.   

Държавният департамент не пропусна да посочи в своя защита, че Месуд е замесен в организирането на атаки срещу американски граждани. Пакистан е ключов съюзник на Белия дом във войната срещу Ал Кайда в Афганистан и Ирак. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА