Last news in Fakti

13 Август, 2023 05:45 2 533 5

Мюсюлмански религиозни лидери от Нигерия пристигнаха в столицата на Нигер

  • нигер-
  • нигерия-
  • хунта

Те ще се срещнат с представители на военния режим

Мюсюлмански религиозни лидери от Нигерия пристигнаха в столицата на Нигер  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нигерийски мюсюлмански религиозни лидери пристигнаха в столицата на Нигер Ниамей, за да се срещнат с представители на военния режим със съгласието на нигерийския президент Бола Тинубу, научи Франс прес от източници, близки до делегацията.

Религиозните лидери бяха посрещнати на летище Диори Хамани от новоназначения цивилен министър-председател Али Махаман Ламин Зейн.

Делегацията е начело с шейх Бала Лау, лидер на „Изала“, вдъхновено от салафитите ислямско движение в Нигерия.

Източник, близък до делегацията, потвърди за АФП тази „посредническа мисия“, осъществявана със съгласието на президента Тинубу, който понастоящем председателства Икономическата общност на западноафриканските държави ЕКОВАС.

Нейната цел е „да облекчи напрежението, създадено от перспективата за военна намеса от ЕКОВАС“, според този източник.

По-рано тази седмица шейх Лау и други религиозни лидери се срещнаха с Тинубу в президентския дворец в Абуджа, столицата на Нигерия, където беше обсъдено изпращането на мисията.

„Духовниците са в Ниамей, за да обяснят на лидерите на хунтата, че Нигерия не се бори с Нигер и че решенията, взети по отношение на Нигер, не са на Нигерия, а на ЕКОВАС като регионален блок“, заяви източник, близък до делегацията.

Посредническата инициатива се осъществява два дни след извънредна среща на върха на ЕКОВАС, на която лидерите заявиха, че подкрепят разрешаването на кризата по дипломатически канали. Те същевременно наредиха разполагането на „сили в готовност“ като последна мярка за възстановяване на функциите на президента Мохамед Базум.

Предишните опити за медиация не дадоха резултат.

Във вторник военният режим в Нигер отказа да приеме съвместна делегация от ЕКОВАС, Африканския съюз и ООН.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    38 2 Отговор
    В Нигер бият ли се? Не. Тогава за какво напрежение се пише и говори, явно то се създава отвън защото секна експлоатацията и кражбата на злато диаманти и уран и защо има френска военна база в Нигер, да пази "демокрацията" ли? Африканците поумняват по бързо и от нас и се чистят от лицемерието на запада

    Коментиран от #4

  • 2 М3 голд

    19 1 Отговор
    Аз оправдавам военния метеж. Намериха се хора, които са на точното място и свалиха режим, който е срещу народа си. Ограбват им златото, уран, въглеводороди и не им дадоха зърно. Гладуват.
    Остава да изгонят САЩ и Франция от базите им и да си направят коридор за руско зърно. 25 млн. не са малко и се иска около 5-10 Хил. т зърно дневно.
  • 3 А дали е така,

    21 3 Отговор
    Вече има нанесени въздушни удари по обекти в Нигер, от френски (EU) самолети. Къде са сега всички защитници? Да не би тези ракети да са демократични? Защо не осъждат агресията и не слагат знамена на Нигер? Защо не славят? Да поставим санкции? Защо мълчите, лицемери!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.