Last news in Fakti

14 Август, 2023 14:23 1 513 32

Хунтата в Нигер ще съди президента Базум за държавна измяна

  • нигер-
  • хунта-
  • президент-
  • държавна измяна

Поради контактите му с чуждестранни държавни глави и международни организации

Хунтата в Нигер ще съди президента Базум за държавна измяна - 1
Източник: БГНЕС

Военната хунта, която превзе властта в Нигер през миналия месец, съобщи, че планира да съди сваления президент Мохамед Базум за държавна измяна поради контактите му с чуждестранни държавни глави и международни организации. Тази информация бе предадена от Reuters.

Лидерите на военния преврат затвориха Базум и разпуснаха избраното правителство, което предизвика глобални протести и акции от страна на съседните западноафрикански държави, както и от глобални сили. Тези действия създадоха опасност за влиянието и стабилността на Нигер, който е важен производител на уран и ключов партньор в борбата срещу ислямистки бунтове.

По думите на говорителя на хунтата, полковник Амаду Абдраман, бяха събрани доказателства, че сваленият президент е подкопал вътрешната и външната сигурност на Нигер, което води до обявяване на държавна измяна.

Интернационални организации и държави като Африканският съюз, Европейският съюз, Съединените щати и ООН изразиха загрижеността си за условията, в които Базум е държан след свалянето му от власт.

Регионалният блок на Западна Африка, ECOWAS, се очаква да проведе разговори с хунтата в Нигер и да настоява за дипломатично решение на кризата. Западните сили също са внимателни към ситуацията, тъй като тя може да има въздействие върху борбата срещу тероризма и стабилността в региона, предаде "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ксаниба

    58 4 Отговор
    всяка колония посмяла да не е френка или амриканска е хунта!! Всякаква хунта дето е американска, френска, британска е демокрация, например оркраинксата нацистка хунта!!!
  • 3 Смешни сте

    56 2 Отговор
    За Франция и за вас са хунта. А за Нигер са спасители. Вчера хората пак излязоха да подкрепят новата си власт. Подкрепят ги и от съседните им държави, освободили се от френско иго.
  • 4 Хахахахаха

    27 2 Отговор
    Евро джендеросите незнаят кво да направят ако пратят войски срещу абаносите ще ги изкарат по лоши и от руснаците

    Датова ухажване подкупи лицемерие цинизъм пропаганда това го могат до съваршенство
  • 5 Знаете ли че,

    39 5 Отговор
    14 африкански държави все още са принудени от Франция да плащат колониален данък за ползите от робството и колонизацията. Осем от 10-те страни с най-ниски нива на грамотност в СВЕТА сред възрастните са във франкофонска Африка. А именно: Бенин (40%), Буркина Фасо (26%), Чад (34%), Кот дИвоар (49%), Гвинея (29%), Мали (23%), Нигер (29%) и Сенегал (42%). Този „невероятен“ резултат е постигнат след повече от 150 години френска колонизация! По време на почти 200-годишната френска колонизация в Африка и Азия, Франция е изградила само ЕДИН университет в своите колонии.

    Коментиран от #10, #17, #18

  • 6 Хихихи..

    16 1 Отговор
    Туй Базумката е шефът на Колониалното им Чиновничество.И тука ще е Така!
  • 7 !!!?

    5 15 Отговор
    Така е ! Щом братушките вземат властта започват да избиват "народните изедници" !!!?

    Коментиран от #9

  • 8 Ииийехууу...

    22 1 Отговор
    Да живее Нигерската Хунта! Хунтарене му е Майката на Крадливите Продажници!
  • 9 Кукуу..

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Ти от кои си?

    Коментиран от #13

  • 10 !!!?

    4 32 Отговор

    До коментар #5 от "Знаете ли че,":

    Ти виж кремълските колонии Куба, Никарагуа, Сирия, Венецуела, Мали, Донецката и Луганската народни републики,..все процъфтяващи !!!?

    Коментиран от #16, #19, #20, #23

  • 11 Кажи честно!

    30 2 Отговор
    Интересно що превратаджиите в украйна не ги наричате хунта?
  • 12 Аватар

    18 1 Отговор
    ,,Тези действия създадоха опастност за влиянието и стабилността на Нигер..."Дали не е трябвало да се напише,че превратът създава опастност за влиянието и стабилността на заинтересовани страни в Нигер?
  • 13 Ииийехуууу

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кукуу..":

    От Киевската хунта
  • 14 Алфа херинга

    17 2 Отговор
    Забележете, че превратът е предизвикал глобални протести и акции от страна на съседите. Но, явно никой от народа на Нигер няма проблем с това? Явно те са с превратаджиите, така че да ги оставят да правят каквото си искат. Да, ама имат уран и диаманти. Така че европейците и САЩ ще трябва да се намесят.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа херинга

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    За другите не знам, ама Куба под санкции от САЩ от много години, така че няма как да процъфтят. Сирия сега също страдат от санкции наложени от САЩ, освен това американците са им окупирали и петрола. Преди измислената им революция си имаха много добър стандарт и иначе богатите гастари от Бг ходеха да бачкат там.
  • 17 Не ми словоблудсвай,

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Знаете ли че,":

    а дай данни с цифри и факти. Иначе е напразно тролене от яд и безсилие❗❗❗

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Сори

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знаете ли че,":

    Ком17 Не е за теб, а за ком10
  • 19 Не ми словоблудсвай,

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    а дай данни с цифри и факти. Иначе е напразно тролене от яд и безсилие❗❗❗
  • 20 Куба

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    След 50 год санкции от Кравария, добре се справи, но не клекна на говедата, умньо. Джендурляка съсипва всички и ги ържи гладни, бедни и мизерстващи да ги пречупи. Направи услуга на Русия и Китай , защото са мноооого умни.
  • 21 Гого

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Започва защото им спряха кранчето на шаврон и Американците с техния газов път до Алжир и след това Европа .африканците се усетиха че по този начин ще ги крадат яко и ето резултата ако някой бърка твхните планове веднага е хунта или диктатор
  • 22 Какво

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Не ми словоблудсвай,":

    искаш? Да ти навре цифрите по евроатлантически от@за@д ?

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българка

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Какво":

    Какво да ми навре вроатлантика,
    като нищо няма. Шушул празен
  • 26 Палач

    3 0 Отговор
    Това да стане практика за всички американски марионетки по света и присъдите да са доживотен затвор или за ад му намалят мъките, направо да изпълняват присъдите за държавна измяна от средните векове...

    Коментиран от #27

  • 27 Мамалигарската

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Палач":

    Рецепта за Чаушеску и жена му е най ефикасна та !
  • 28 Минувач

    4 0 Отговор
    Колко интересно звучи обаче - в самия Нигер има масови одобрителни митинги след свалянето, явно народът подкрепя новата власт, НО не друг, не самия нигерски народ, а съседните марионетни държави се съюзяват срещу Нигер, както и ЕС, разбира се САЩ и целия западен колониален строй. Обае в случая май нещо нямат доводи да обявят новите за диктатори, защото те имат подкрепата на народа. Западът явно толкова се е уплашил, че ще му секнат доставките на уран и газовата тръба през Нигер, която отива към ЕС, че ще накарат другите африкански техни пионки да започнат война. Ще се повтори украинския сценарий - подлите западняци ще насъскат съседи да се бият и умират за западните интереси. Ама нали те западняците няма да умират, нали онези там ще си развалят отношенията за десетилетия и ще умират в боевете, а тоя запад ще напечата още от кухите си празни пари, които ще дари на марионетните режими за смърта на народите им. Без значение, че тези пари заради това поголовно печатане се обезценяват всеки ден и тези помощи ще се стопят с инфлацията. Превратът на Майдана го оправдаха и то срещу законно правителство, но сега нещо обърнаха плочата. Мерзавци!

    Коментиран от #29

  • 29 Възможно

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Минувач":

    Кой получи властта след Майдана?
    Военните? Хунта?

    Коментиран от #30

  • 30 Ало, ало...

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Възможно":

    Избраните от Нюланд.
  • 31 хммм

    1 0 Отговор
    Ние тук защо не можем да го направим??

    Коментиран от #32

  • 32 Кой да го направи?

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "хммм":

    Стефан Янев?
    Тагарев?
    Тумен Радев?
    Оня, Шивиков ли бе?
    Кой?