Тема: Украйна

16 Август, 2023 14:16 3 165 44

Бен Ходжис: Украинските войници плащат за грешките на Запада с живота си

  • украйна-
  • сащ-
  • бен ходжис-
  • оръжия-
  • изтребители-
  • германия

Той упорито настоява за доставка на американски изтребители в Украйна

Бен Ходжис: Украинските войници плащат за грешките на Запада с живота си - 1
Източник: БГНЕС

И САЩ и Германия в момента "спорят относно полезността на определени оръжейни системи и последиците от забавянето на доставките" за успеха на украинската офанзива. Но ако в Берлин обсъждат доставката на ракети Taurus, то в САЩ военните посочват забавяне на доставката на изтребители F-16, съобщава германското издание Der Tagesspiegel.

Макар отделни статии в американската преса и пенсионирани американски генерали като Филип Брийдлав да твърдят, че доставката на F-16 и обучението на украински пилоти няма да промени играта в Украйна, военни експерти смятат, че когато се използват заедно със западни танкове, артилерия и системи за разминиране, те биха намалили броя на загубите сред войниците от Въоръжените сили на Украйна.

Упорито настоява за доставка на американски изтребители бившият командир на американските войски в Европа Бен Ходжис. Според него, който се противопоставя на това, "никога не е бил в такова положение и не е научил нищо от предишните войни". Ходжис отбелязва, че сухопътните операции на американските войски винаги са били предшествани от многодневни въздушни нападения. Така беше във войната срещу Ирак през 1990-1991 г. и по време на офанзивата във Франция през 1944 г. "Защо в Украйна трябва да е различно?“ питат американските военни.

Ходжис смята за "сериозна грешка“ и "ограничаването на военната помощ на Запада за Украйна поради опасения от ескалация“. Войниците на въоръжените сили на Украйна ще платят за тези грешки на Запада с живота си, смята генералът и допълнително обръща внимание на политическите последици от решенията на Вашингтон: канцлерът Олаф Шолц "се крие зад правителството на Байдън и все още отказва да предоставя крилати ракети Taurus“, които, според Ходжис, също "биха били от голямо значение“ по време на офанзивата.

Пенсионираният американски военен смята, че Западът може да повтори "грешките, допуснати във Виетнам и Афганистан“, защото "не успя да изпълни най-важната задача: да обяви победата на Украйна за наша стратегическа цел и след това да ѝ даде необходимите ресурси за това“.

На свой ред германският военен експерт Масала смята, че ако Западът предостави на Украйна F-16, ще наложи много ограничения върху използването им. "С F-16 Украйна може да се бори и потенциално да спечели битки с руски изтребители. Теоретично може дори да проникне в руското въздушно пространство, за да свали бомбардировачи, изстрелващи ракети срещу Украйна. Западът обаче няма да позволи това (проникване във въздушното пространство на Русия)", цитира Масала Der Tagesspiegel.

Карло Масала смята за приоритетна цел осигуряването на Въоръжените сили на Украйна със снаряди за артилерия и ПВО с малък обсег. "Преди всичко Украйна се нуждае от артилерийски боеприпаси, тъй като в много участъци на фронта се водят масирани артилерийски боеве. Ще са необходими повече способности за разминиране. Ще е необходима и противовъздушна отбрана с малък обсег, за да могат отново да действат механизирани формирования“, цитира експерта германският вестник.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 *скандално*

    84 12 Отговор
    "Робърт Кенеди-младши: Как може да дадем 130 млрд. долара за Украйна, когато 15 млн. американци нямат здравна застраховка, а други десетки милиони бедстват?"......

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Учуден

    60 6 Отговор
    Бе, тия, наред ли са?
  • 4 Скорпи

    13 53 Отговор
    Точно...дава се по лъжичка....кофти стратегия на Запада...и танкове дадоха...и ракети до 300км..все на парче..а трябва масово и на момента...не след време...
  • 5 Целите на тази война

    10 69 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен":

    са различни за воюващите. Русия иска да завладее цяла Украйна, а ако може и Молдова, Прибалтиките и части от Полша. Украинците искат да изгонят агресорите от страната си, около 100км са от победата, за Крим са 250км. и нямат намерение да влизат в Русия, още повече да анексират нейни територии.

    Коментиран от #12, #43

  • 6 Гост

    12 23 Отговор

    До коментар #2 от "*скандално*":

    130 мил само в купеният ти мозък...прочети реалните цифри...и да не ги дадат на Украйна едва ли ще ги дадат на тези без застраховка...

    Коментиран от #9

  • 7 Продажници

    53 8 Отговор
    САЩ и подлогите им от ЕС и НАТО ще дадат всичко за да увредят на Русия в името на световно господство!
  • 8 Той този

    17 12 Отговор

    До коментар #2 от "*скандално*":

    да не ги мисли тия, те ще емигрират в страните от БРИКС и ще си оправят положението. Там не са нужни здравни осигуровки и ще ядат на корем.

    Коментиран от #18

  • 9 Абе купения м@зък

    41 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Чети статията от сайта. Кенеди го казва, бе грсмотник.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Скромно мнение

    44 5 Отговор
    Много приказки от Ходжис през последната година... Е, такива са доста от западните генерали - нито имат усещане за реалния потенциал на руснаците, нито имат чувство за историчност. Щото "само като ни видят, всички трябва да треперят" ! На това са ги учили, това и повтарят.
  • 11 Гост

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "Абе купения м@зък":

    .....ти лично ли го чу...преди избори се събира електорат...а и има много пропаганда...

    Коментиран от #16

  • 12 В грешка си!

    49 6 Отговор

    До коментар #5 от "Целите на тази война":

    Целите на сащ/нато/ са да унищожат Русия и източноправославните християни от цяла източна Европа,като ги настройват да воюват едни срещу други!За сега им се получава!

    Коментиран от #17

  • 13 Ксаниба

    7 12 Отговор

    До коментар #9 от "Абе купения м@зък":

    не се напъвай...около 65 милиарда е помощта от САЩ...
  • 14 Знаем го..

    36 4 Отговор
    Щом умираш за Запада си роден унтерменш!Ние ганьовците сме по-умни от укрите.Богомил Райнов каза и написа цял роман - "Умирай само в краен случай"..
  • 15 Всички знаят

    2 16 Отговор
    Важното е, че руснаците се радват на ума на путин!
  • 16 Хъхъхъ

    40 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Наближава моментът, когато ще бъде невъзможно повече да се отрича, че Украйна е Изгубила Войната"


    Автор: Джеймс Кардън
  • 17 Ами путин

    4 18 Отговор

    До коментар #12 от "В грешка си!":

    просто да се изтегли от Украйна и войната ще спре. Смяташ ли, че украинците ще продължат към Москва ако им се отдаде. Искат до границите от 1991г. още повече, че тогава ще ги заплашат с ЯО и се стига до световна война. Отсега строят масивни укрепления по границите си с Русия и Белорусия.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Страхил Ангелов, статия

    31 1 Отговор

    До коментар #8 от "Той този":

    Страхил Ангелов: Наистина ли неуки, индо.kтринирани, ж@лки създания, си мислехте, че Русия ще бъде победена от шепа ф@шизоидни л@кеи?"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ксаниба

    17 2 Отговор
    скоро западаще си плати за грешките!!!
  • 21 33333

    23 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ами путин":

    Мда.....
    "Ами путинпросто да се изтегли от Украйна и войната ще спре."

    Харно, де!

    ПС
    Ама ти в кой свят живееш.
    А войната не започна ли 2014 г (Виктория Нюланд, Майдана, преврат)?
    От де ви изкопават таквиз!

    Коментиран от #23

  • 22 Арестович

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ами путин":

    Смучи камбуча от маркуча! Маракуйя!!

    Коментиран от #25

  • 23 "Ама ти в кой

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "33333":

    свят живееш.
    А войната не започна ли 2014 г (Виктория Нюланд, Майдана, преврат)?"
    2014г. Русия окупира Крим и създаде паравоенни структури в ЛНР и ДНР. Преврата стана в Киев, не на територията на Русия и е вътрешна работа на Украйна.

    Коментиран от #26

  • 24 Тити

    4 12 Отговор
    Ако беше се намесило НАТО още 2014 нямаше даде стига до тук.

    Коментиран от #32, #44

  • 25 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Арестович":

    що не го заместиш..вакума ти е по добър...
  • 26 33333

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от ""Ама ти в кой":

    Да, де....

    "2014г. Русия окупира Крим и създаде паравоенни структури в ЛНР и ДНР. Преврата стана в Киев, не на територията на Русия и е вътрешна работа на Украйна."

    Украйна седеше тиха и мирна в Крим (света вода ненапита бе). А Руснаците в Крим - благоденстваха, налиии??? И Луганс и Доннецк - особено. И не беше забранен руския език в Украйна.
    А щом преврата е станал в Киев - трябва да го подкрепяме. Щото си е вътрешен проблем на украинците; подкукуросани от Нюланд с курабийки. А.... в Одеса няма изгорени живи руснаци през 2014 г.

    Ама прав си: Историята за всичкото жълто.... паве започва на 24,02,2022 г. Така е. Умнокрасивитетът винаги е прав. И креслив.

    Коментиран от #31, #41

  • 27 Малко логика

    15 3 Отговор
    Прав е човекът. Първата грешка на Запада е високомерието. Да хвърлиш неонацисти срещу страна с такава история, ресурси и индустриални възможности е връхта на идиотията. Естествено е, че за победа и дума не може да става. Може би обаче целта е била да се вдига шум някъде, а САЩ тихо да си гние, докато на амерканските бебета им се стоварват рекордни дългове за плащане ? "След мен, и потоп да е ! "
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хайде бе!?

    11 3 Отговор
    Ходжата прави съпоставка,между Ирак и днешна Русия? Алоо, ятата от бомбардировачи,придружени от изтребители,с бомбени килими са ваш патент.Но тук става въпрос за Русия! Пробвайте,пък каквото излезе.Но в Пентагона и техния Генщаб, има трезво мислещи експерти.На висш уровен.Те знаят,какво ще се случи,ако " умници" като теб решават.Ще дадете Ефки.И какво- ще променят хода? Трябват цели ескадрили.С бази,писти,логистика за снаряди и ракетни системи,гориво,техническа поддръжка.От къде и къде? А страха,от бързи загуби,още в първите дни,на могъщите Ефки? Загуби за стотици милиарди от бъдещи продажби.Такива ходжи,търсят и искат кръв, жертви.Защото не са от техните хора.Колкото повече,толкова повече смъртна вражда между руснаци и украинци.Ето крайната им цел.Руйни,пепелища и стотици хиляди жертви.За да се включат в поредния план за " Възстановяване" Но враждата да тлее с десетилетия.М,,р,,,сна ,коварна с,,,бщина.

    Коментиран от #30

  • 30 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Хайде бе!?":

    Бъди повече от сигурен че ще ги дадат...започна се подготовката на пилотите...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пушечното месо

    13 1 Отговор
    Намалява от ден на ден. Говори се, че Украйна ще трябва да обяви пълна мобилизация за да компенсира загубите и да се опита да изтласка Русия от територията си. И това ще бъдат последните хорица, след тяхната гибел други няма.
  • 34 Иван

    15 1 Отговор
    А тук някои овце твърдят че НАТО-ОТАН не било замесено в конфликта в Украйна.
  • 35 Иван

    11 1 Отговор
    Бен Ходжис е изперкал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иван

    4 2 Отговор
    Халката е по-голям стратег от Бен Ходжис.
  • 38 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Алооо":

    Страх ги е,че Сорос ще ги смъмри.
  • 39 Иван

    13 1 Отговор
    Боклука Бен Ходжис не казва колко укро войници са заплатили с живота си......нацистката сатанинска Синагога не разрешава.
  • 40 33333

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Ой, мааамин сладък!


    ПС
    Ами да: Нищо не е вярно.
    Щом жълто паве казва че не е вярно - значи не е вярно.
    Умнокрасивите слушайте. (Та... да чуем истината)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Оги

    1 2 Отговор
    Давай Бен, пали фъ 16 за Украйна! Отивай там да помагаш, не се крий страхливчо мамин!
  • 43 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Целите на тази война":

    Да,ама не!Русия си отвоюва ограбеното. И гаранцията от 1990г,че няма да разширяват НАТО.И ще си го отвоюва,без съмнение.А Бен Ходжис да си го духа.Да си гледа пенсиято,исках да кажа.
  • 44 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тити":

    Тити,а ти тогава жив ли щеше да си?