Last news in Fakti

18 Август, 2023 14:40 1 312 3

Сраженията в опустошения Судан се разпространиха в още два града

  • судан-
  • боеве

Това поражда безпокойство за съдбата на стотици хиляди хора

Сраженията в опустошения Судан се разпространиха в още два града - 1
Източник: БГНЕС

Сраженията между двама съперничещи си генерали се разпространиха в два града в опустошения от войната Судан, предаде Франс прес, като се позова на очевидци.

Агенцията отбелязва, че това поражда безпокойство за съдбата на стотици хиляди хора, избягали от насилието в размирния регион Дарфур в Западен Судан.

Обширният западен регион, както и столицата Хартум, са свидетели на едни от най-тежките кръвопролития, откакто на 15 април в страната избухнаха боеве между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

Сраженията се възобновиха късно снощи и в столицата на щата Северен Дарфур - Ал Фашир, като нарушиха близо двумесечното спокойствие в града, който се превърна в убежище от обстрелите, грабежите, изнасилванията и екзекуциите без съд и присъда, за които се съобщава в други части на Дарфур. Свидетели съобщават също за сражения и в град Ал Фулах, столицата на Западен Кордофан, който граничи със Северен Дарфур.

Много правозащитни групи и свидетели, избягали от Дарфур, съобщават за масови убийства на цивилни граждани и нападения и убийства на етническа основа, извършвани предимно от паравоенни сили и свързаните с тях арабски милиции.

Мнозина са избягали през западната граница в съседен Чад, а други са потърсили убежище в други части на Дарфур, където Международният наказателен съд разглежда обвинения за военни престъпления.

По данни на ООН конфликтът в Судан е довел до разселването на около четири милиона суданци и до смъртта на най-малко 3900 души в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    3 0 Отговор
    Западните марионетки и подлоги започнаха да ги гонят навсякъде по света! В Нигер западните чакали ще ядат дървото хората развяват руското знаме. Скоро и в бившите страни от соц. блока ще се надигат такива движения.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Европо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Се срива от ценови шок..свърши са с благоденствието за масите идва гърч
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.