Last news in Fakti

20 Август, 2023 13:53 6 253 20

Франция се отказва от касовите бележки

  • франция-
  • касова бележка

Според новата практика клиентите ще ги получават само ако ги поискат изрично

Франция се отказва от касовите бележки - 1
Източник: Shutterstock

Франция въведе промяна в системата за издаване на касови бележки, като спря автоматичното им издаване. Според новата практика, клиентите ще получават касовите бележки само ако ги поискат изрично.

Много французи все още срещат трудности да се адаптират към тази промяна, тъй като касовите бележки за тях са символ на сигурност и гаранция за платената сума. Някои хора също така използват бележките за своето семейно счетоводство.

Тази мярка, която е част от промени в закона срещу разхищението, беше отлагана няколко пъти преди да бъде официално въведена. Целта на промяната е да се спестят около 150 000 тона хартия годишно и да се запазят около 25 милиона дървета.

Въпреки че хартиените касови бележки изчезват от магазините, клиентите все още могат да получават касовите си бонове в дигитален формат, чрез QR кодове, смс-и, имейли или банкови приложения. Изключение правят по-големите покупки и електротехниката, при които касовите бележки продължават да се издават като гаранция, предаде "Нова ТВ".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    70 7 Отговор
    В БГ отдавна са се отказали от касови бележки, най-вече кръчмарите 😃

    Коментиран от #2

  • 2 Али Бега

    11 30 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ей умник, става въпрос за магазини. Ама ти викаш - кво пък да си поплюем на воля... по нашенски е все пак

    Коментиран от #3

  • 3 Хаха

    38 5 Отговор

    До коментар #2 от "Али Бега":

    А то в БГ кварталните бакалии се изтрепвят да то дават касови бележки 😂

    Коментиран от #4

  • 4 Али Бега

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Ами поискай си я или подай сигнал в НАП-те само това чакат
  • 5 Цифров концлагер

    33 13 Отговор
    Ужасно е, има огромна съпротива срещу отхвърлянето на кеша сред европейците. Бавно зопочнаха да осъзнават, че пЛандемията беше социален експеримент с цел тотален контрол, пускане в обръщение на QR кодове, и въглеродни отпечатъци-принудително затваряне на хората, цифрови портфейли, заговори се, че цифровите валути ще бъдат отпускани с определен срок, и с определени бонуси за богатите. Ако си богат по-сигурна система за опазване на данните. Изобщо, на този етап не трябва да влизаме в еврозоната, цифровото евро се готви да влезе в обръщение. Дори част от банкерите на Фед, бяха срещу CBDC и прав текст от частните си самолети казаха, че цифровите валути са , сещате се.
  • 6 123

    14 7 Отговор
    Печата на Антихриста е близо.

    Коментиран от #16, #17

  • 7 Вирус

    35 5 Отговор
    Утре друго ще спрат пак под благовиден предлог като толкова се загрижили за дърветата що не забранят най-големите вериги да си печатат брошурите намирисва нещо не е за наше добро
  • 8 Като ,че ли

    13 14 Отговор
    😂 във Франция пине от година касовите железки са само и единственно по желание на клиента. Всеки французин има карта за определен магазин,да кажем Била. Касовата бележка се узпраща на е-майла използван за рагистрация на картата,така,че който иска да си води донакинско счетоводство,има касовите жележки. Статията е грешна и невярна.
  • 9 факт

    32 3 Отговор
    Дълбоко се съмнявам, че целта на това упражнение е опазване на горите чрез пестене на хартия. Ако искаш касов бон, получаваш го електронно на телефона си, което означава, че ако искаш бон трябва да разкриеш самоличността си дори когато пазаруваш кеш, а не с карта. От своя страна това дава прекрасна възможност за контрол на парите, с които всеки разполага, както и с вида и цените на покупките, които прави. Тотален контрол, това е целта. Ако наистина се грижеха за екологията, нямаше да режат милиони дървета, за да слатаг на тяхно място вятърни перки.
  • 10 Дупничанин

    18 2 Отговор
    Е, нали беха конспирации некви... Айде другия път овцете пак да рупат, кат им се говори вълците кво са намислили.
  • 11 плюс минус

    16 1 Отговор
    В родния ми крайдунавски град има две големи чужди хранителни вериги на един собственик.
    На касите толкова бързо прехвърлят покупките, че не успявам да проследя какво и колко ми таксуват.
    Попитах защо толкова бързат, а касиерката ми отговори, че така ги обучавали, да бързат.
  • 12 плюс минус

    15 1 Отговор
    В родния ми крайдунавски град има две големи чужди вериги с един собственик .
    На касите толкова бързо маркират и прехвърлят покупките, че не можеш да проследиш процеса .
    Попитах една касиерка защо така бързат, а тя ми отговори, че така ги обучавали.
    Та на няколко пъти у дома, проверявайки бележката, открих неточности.
    Един път се върнах за десетина лева повторно таксувана стока
    Върнаха парите .

    Коментиран от #20

  • 13 Абе нека се откажат и

    14 4 Отговор
    От тоалетната хартия. Защо да хабят ресурси? Освен това "новите французи" така и така не знаят, какво се прави с тази хартия? Около палмите им нямало такава хартия?
  • 14 В София "билети" вече

    17 2 Отговор
    В градския транспорт няма. Има някакви електронни "билети"! Във Франция вече нямало касови бележки, имало някакви СМС-и на смартфона ти ..
    В България преди година и половина имаше "цифров сертификат" по заповед на акушерката, крадла в съюза. Е, леко по-леко ни тикат към цифровия концлагер....
  • 15 655423

    7 2 Отговор
    Тъкмо като за бг търговците. И без това не маркират. Колко оборот ще бъде укрит, бедна ви е фантазията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Макс

    3 1 Отговор
    Не е правилна информацията. Няма да има хартиени бележки , всичко се съхранява в телефона . Аз ползвам тази услуга в Карфур отдавна и съм много доволен .

    Коментиран от #19

  • 19 Даа!

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Макс":

    Ей такива,като теб много ги харесвам.Всичко през Тилифона.Баничка в лидълчо- с тилифон,храна за в къщи- тилифон.Парцалки - тилифон.Но без тилифон не може да намерите две преки накръст. Евалааа,пич! .Скоро и деца ще ви правят - през тилифона....Онзи ден,една от твоята кръвна група,върви зяпа в екрана и търси вероятно адрес.Върти се като шугава офс а.Попитах,да помогна? Търся номер 68- Ето онази къща,на отсрешния тротоар, малко по надолу! След малко се връща и пак с оффчи поглед се оглежда.- Госпожице,нали ви посочих къде е търсения номер? - Дааа,но къщата е бежова,а на снимката е сива! ...Не е измислица!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: