Last news in Fakti

6 Септември, 2023 21:30 1 448 3

Лондон амнистира бивши войници, участвали в насилията в Северна Ирландия

  • великобритания-
  • закон-
  • насилие-
  • амнистия-
  • северна ирландия

Условието е, че те ще сътрудничат изцяло на нов разследващ орган, който ще бъде създаден по силата на новоприетия закон

Лондон амнистира бивши войници, участвали в насилията в Северна Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент днес одобри окончателно закон, който ще амнистира бивши войници и бойци, участвали в десетилетията на насилие в Северна Ирландия, при условие че те ще сътрудничат изцяло на нов разследващ орган, който ще бъде създаден по силата на този закон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Семействата на жертвите, организации за защита на правата на човека и всички основни политически партии на остров Ирландия - както ирландските националисти, така и британските юнионисти - осъдиха закона и го дефинираха като отказ от раздаване на правосъдие. Ирландското правителство заяви, че обмисля възможността за съдебно оспорване на нормативния акт.

"Не можем да дадем амнистия на убийците. Това не е справедливост", заяви Юджийн Рийви, чиито трима братя са убити в насилието в Северна Ирландия през 1976 г., но никой не е бил подведен под отговорност. Той определи прокарването на закона през парламента като "невероятно лоша новина".

Около 3600 души загинаха през трите десетилетия на конфронтация между двете враждуващи страни в Северна Ирландия.

Законопроектът предвижда създаването на нова независима комисия за помирение и възстановяване на информация, която ще предлага имунитет на всеки, който сътрудничи на разследването. Тя ще предотврати провеждането на пълни разследвания, наказателно преследване или завеждането на граждански искове за престъпления от периода на размириците в Северна Ирландия, но няма да засегне лица, които вече са били осъдени, или срещу които вече е започнало наказателно преследване.

Предстои законопроектът да бъде одобрен и от британския крал, за да се превърне в закон.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    1 4 Отговор
    В България всички главорези участвали във Възродителния процес са в политиката,дори управляват държавата благодарение на ДПС.
    Каква пародия.
  • 2 инхи

    12 0 Отговор
    Имаше една статиска, която показваше, че в един град в Анлия британците са 30%... За Франция да не приказваме, виж те им отбора... няма един бял.
  • 3 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Ирландци срещу ирландци, като едните го правят в името на британския крал... Десетилетия се трепаха, докато накрая им дойде умът в главата. А можеха да поискат независимост и всички да живеят в единна ирландска държава.

    Не е тайна, че Лондон изпраща командоси да изтребват бойците на ИРА. Чисто клане! Без наказания, поради секретността на операциите и дума не може да изскочи по медиите. И Ълстър досега е британски, вместо да стане част от единно Ейре.
Новини по държави: