Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2023 11:50 2 075 21

Илон Мъск с нова сензация: Starlink никога не е бил активен над Крим

  • илон мъск-
  • тесла-
  • старлинк-
  • крим

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX терминали "Старлинк" на украинската армия

Илон Мъск с нова сензация: Starlink никога не е бил активен над Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Собственикът на SpaceX Илон Мъск заяви, че не е ограничил достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като мрежата по принцип не е била активирана в този регион, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Въпросните региони на Starlink не са активирани. SpaceX не е деактивирала нищо", написа Мъск в Х доскоро известна като "Туитър".

Още новини от Украйна

Бизнесменът каза още, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink "чак до Севастопол", но той е отказал да го направи.

"Очевидно целта беше да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да участва в крупен военен акт и ескалация на конфликта", каза Мъск.

В четвъртък Си Ен Ен съобщи, че Мъск уж тайно е наредил спирането на сателитите Starlink близо до бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, заредени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети, според биография на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Този случай допълнително изостря въпроса за влиянието на Илон Мъск в глобалната политика и възможната етична отговорност, която той носи като собственик на ключови технологични ресурси. Списание New Yorker публикува статия през август, в която се твърдеше, че Мъск е имал контакти с руския президент Владимир Путин, информация, която до този момент не е била потвърдена независимо.

Според биографа Айзъксън, едно от главните опасения на Мъск била вероятността Русия да възприеме украинска атака като провокация, сходна на атаката на "Пърл Харбър", и да отговори с ядрена сила. При приближение на украинските подводни дронове към Крим, те са загубили комуникация и са били изхвърлени на брега, благодарение на действията на Мъск, според книгата.

Припомняме, че само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали "Старлинк" на украинската армия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Наш човек.

    Коментиран от #20

  • 2 Според книгата на Мъск

    20 0 Отговор
    "Браво! Мъск e изключил „Старлинк“, за да осуети украинска атака по руския флот"
    Собственикът на SpaceX Илон Мъск e наредил на инженерите си да изключат сателитите „Старлинк“ на неговата компания близо до Крим мин.год, за да попречат на атаката на украински дронoве срещу руския военноморски флот, съобщи CNN, цитирайки откъси от новата биография на Мъск.
    Когато украински морски дронове, заредени с експлозиви, са се приближили до руски плавателни съдове, те „са загубили връзка (със сателитите) и са изплували на брега, без да причинят щети“, пише Уолтър Айзъксън в книгата, озаглавена "И. Мъск“.
    Бизнесменът се е страхувал, че Москва ще отговори на „мини-Пърл Харбър“ с разполагане на ядрени оръжия, според книгата.
    Мъск също е имал разговори със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, генерал Марк Мили и руския посланик в САЩ , за да отговори на тревогите от Вашингтон до Москва, се казва в книгата.
    Нито Мъск, нито SpaceX са отговорили на исканията за коментар на CNN.
    „Starlink не е предназначен да участва във войни. Той беше за това хората да могат да гледат Netflix и да се отпуснат, и да се свързват онлайн за училище, и да правят добри мирни неща, а не нападения с дронове“, каза предприемачът на Айзъксън, който също е написал биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн.
    Мъск също казва на Айзъксън, ЧЕ НЯМА да включи отново сателитната мрежа около Крим, защото Украйна „сега отива твърде далеч и предизвиква стратегическо п

    Коментиран от #3

  • 3 Мъск

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Според книгата на Мъск":

    Мъск също казва на Айзъксън, ЧЕ НЯМА да включи отново сателитната мрежа около Крим, защото Украйна „сега отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение“, според книгата му.

    Коментиран от #5

  • 4 Гюнтер

    3 27 Отговор
    Тоя ухилен дебил го имаше вчера монтиран в руска униформа. Дядо Господ не прощава на подобни аутистични нещастия...

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Мъск е пълен нещастник

    3 30 Отговор

    До коментар #3 от "Мъск":

    Явно малоу.мникът се загрижил за Московията. Сакън, да не стане нещо с гнусния рашки агресор!
  • 6 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    реклама след съобщението за подготовката на руска ниско орбитална система от 200 спътника "маратон"

    Коментиран от #14

  • 7 Аз празнувам 3ти Март

    18 2 Отговор
    Браво, Илоне!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глюпости

    1 4 Отговор
    Никогиш не мож излъга нашата колхозня ... 🤭
  • 10 замислен

    19 1 Отговор
    Интересно как един от най-богатите хора на планетата бива оплют от нископлатени хора защото не бил на ясно какво би трябвало да свърши. Мдааааааа интересноооо.
  • 11 Х туитър

    8 0 Отговор
    Само за Украйна имаше безплатен нет.
  • 12 Нашия пич Илон какво ви каза?

    16 1 Отговор
    Шорош е дявола и мрази хората. Шорош дърпа конците на памперса, а памперса на Зиления.
  • 13 факуса

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гюнтер":

    скоро гюнтер гюлен ще се казваш
  • 14 Някой си

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Хахахаха..от рано почваме с вицовете днес май....?..
  • 15 Пак пушилки

    4 5 Отговор
    Тъй било, инак било, нам как било, само лакърдии. Всичко е за парата бе батенца, кой ви излъга, че баницата е безплатна? Не го слушайте този cepceмин какви ги плещи…
  • 16 Симо

    4 1 Отговор
    С две думи ние четем само лъжи! За това пийте си ракията и го местете, когато кажат по талавизията, че победата е близо.
  • 17 Нико

    4 1 Отговор
    Старлинк не е безплатен. Пентагонът плаща на Мъск.
  • 18 Мъск

    0 5 Отговор
    Може да отиде на съд защото помага на Русия.
  • 19 Мииии

    1 3 Отговор
    Руснаците му дадоха пари да купи Туитър. Вербуван е вече.
  • 20 БСП за България и Радев

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво! Мъск ще излезе човек! Спрял е нациската агресия срещу Севастопол. Победата и освобождаването на Украйна от нацизма е по-близо
  • 21 Мнение

    1 1 Отговор
    Браво!Значи е спасил света тогава от ядрена война.
    По същото време когато са го обсъждали миналата година слънцето се усмихна по хелоунски на сателитите.