Last news in Fakti

13 Септември, 2023 17:00 2 679 16

Мароко отказа хуманитарна помощ от ООН, Франция и Алжир

  • мароко-
  • помощ-
  • оон-
  • алжир-
  • франция

Мароканското правителство заяви, че досега е приемало помощ от „приятелски страни след „задълбочена оценка"

Мароко отказа хуманитарна помощ от ООН, Франция и Алжир - 1
Източник: БГНЕС

Предложенията за хуманитарна помощ за Мароко се превърнаха в противоречив въпрос – досега Рабат е приел помощ от Испания, Обединеното кралство, Катар и Обединените арабски емирства, но е отхвърлил тази на ООН, съседен Алжир, с който кралството е скъсало дипломатически отношения, и Франция, в отношенията с която от няколко месеца има дипломатически студ, съобщава испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Мароканското правителство заяви, че досега е приемало помощ от „приятелски страни след „задълбочена оценка на нуждите и със съзнанието, че некоординираната помощ би била контрапродуктивна“.

То не обясни защо ООН, организацията с най-голям опит в света в реагирането на природни бедствия, е била принудена да чака конкретен отговор, докато дните минават и шансовете за намиране на оцелели намаляват.

ООН не е получавала официално искане за помощ от мароканското правителство, заяви говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик на вчерашна пресконференция.

„Суверенно решение на всяка страна е да реши как да продължи с помощта в зависимост от собствения си капацитет“, каза Дюжарик, попитан дали това предпочитание за помощ от някои страни пред други е „по-скоро политическо, отколкото практическо“ решение.

Междувременно алжирското външно министерство обяви вчера, че Мароко е отхвърлило предложението му за хуманитарна помощ.

В понеделник алжирските власти заявиха, че ще изпратят три големи военни самолета и екип на Гражданска защита и Червения полумесец от 93 специализирани спасители, в очакване на одобрението на Рабат.

Според кадри, излъчени на живо по държавната телевизия, спасителните екипи са били готови да излетят от военното летище в град Буфарик, на 40 км от столицата, но мароканското външно министерство със закъснение е информирало алжирската страна, че страната му „не се нуждае от помощ“.

Алжир и Мароко, чиито сухопътни граници са затворени от 1994 г., от десетилетия са в трудни дипломатически отношения заради основния въпрос за Западна Сахара. През лятото на 2021 г. Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Рабат и затвори въздушното си пространство, въпреки че в събота го отвори отново, за да позволи хуманитарни полети от и до съседката си.

От своя страна Франция се стреми да отрече всякакви търкания с Мароко. Говорителката на френското външно министерство настоя вчера, че „няма причина за противоречия“ по този въпрос, когато на седмичния си брифинг за пресата бе попитана за отказа на Мароко от помощта на Франция.

Говорителката отбеляза солидарността, изразена във Франция, където живее голяма мароканска общност, след като за първи път бе съобщено за земетресението, и подчерта, че тази реакция идва от цялото френско общество.

При липсата на официална спасителна операция ръководителката на френската дипломация, Катрин Колона обяви в понеделник отпускането на 5 млн. евро на френски и международни неправителствени организации, които вече работят на място.

Отчуждението между бившата колониална сила и Мароко се илюстрира от факта, че Мароко няма посланик във Франция от февруари и че френските власти спряха да говорят за посещение на Макрон в алауитското кралство, което трябваше да се състои в началото на 2023 г.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    55 6 Отговор
    Ма то вече и помощи не искат от СВОБОДНИТЕ ДИМУКРАЦИИ
  • 2 Франция да си върне мароканците тогава

    33 3 Отговор
    Мароко отказа хуманитарна помощ от ООН, Франция

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХАХАХА

    44 13 Отговор
    Евала Мароко!
  • 5 Соваж бейби

    15 7 Отговор
    Ами то това е стара новина вече няколко дена я дъвчат.Ами няма лошо дано са добре мароканците ,ама в същото време се излъчват марокански артисти или родени тук но с тамошни корени пращат помощи и агитират хората да помагат кой с какво може.Няма да е зле щом не са доволни от Франция социалните и мечтания живот на мързел дори и в гето по етапно да се връщат на облед по родните места .
  • 6 Ххххххххххх

    44 8 Отговор
    Една африканска държава има повече чест от европейска България. Let that sink in.

    Коментиран от #10

  • 7 Соваж бейби

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Франция да си върне мароканците тогава":

    Със сигурност ще става нещо дали с бабиния дали с друг президент идва смяна.В началото малко се страхувах че ще има проблеми за абаята няма проблеми ,само две три дами ги показаха от врата надолу крият си лицето били възмутени против техните традиции ама нищо даже и протести няма тъй да не забравят че са на гости ,получава пари от въздуха ако не са съгластни с европейските правила границата е отворена за обратно.
  • 8 Харп ги тресе

    8 1 Отговор
    И де, де ще искат помощи. ЩО та да лизгат макарони. Е НЕ.
  • 9 ...

    17 4 Отговор
    Всички мароканци бягат към "неприятелска" Франция, па не искат помощ от нея. що така?
  • 10 По-скоро

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ххххххххххх":

    О, да, голям признак на "чест" е да обричаш поданиците си на смърт, вместо да приемеш помощ и да им помогнеш.

    Точно както Северна Корея обрича на глад, поданиците си.

    На мен ми прилича на поредната диктатура, която рендосва живота на гражданите, з да си прави пропаганда.

    Коментиран от #11, #12, #13, #16

  • 11 Кореец

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "По-скоро":

    Северна Корея помага на Русия!:) Що така?!:)
  • 12 Краси

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "По-скоро":

    Ти още ли вярваш, че в Северна Корея гладуват и са изостанали.
  • 13 Хххххххххххх

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "По-скоро":

    Виж календара и ела в настоящата година. Вече не е 1972 г.
  • 14 Мда

    3 0 Отговор
    Кралят на Мароко се върнал в страната си от "далечна" Франция няколко дена след земетресението !
  • 15 МАРОКО ИСКА ПОМОЩ САМО ОТ РУСИЯ

    4 4 Отговор
    И БРИГС !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.