15 Септември, 2023 05:53 1 026 10

Великобритания, Франция и Германия запазват санкциите срещу Иран, свързани с балистичните ракети

  • иран-
  • санкции-
  • ядрена сделка-
  • жозеп борел-
  • европейски съюз

По силата на отмененото ядрено споразумение с Иран от 2015 г. срокът на санкциите трябваше да изтече през октомври

Великобритания, Франция и Германия запазват санкциите срещу Иран, свързани с балистичните ракети - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания, Франция и Германия информираха Европейския съюз, че ще запазят санкциите срещу Иран, свързани с балистичните ракети , предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Агенцията отбелязва, че по силата на отмененото ядрено споразумение с Иран от 2015 г. срокът на санкциите трябваше да изтече през октомври.

Ройтерс за първи път съобщи през юни, че европейски дипломати са уведомили Техеран, че планират да запазят санкциите - стъпка, която може да провокира ответни действия от страна на Иран.

Външните министри заявяват, че от 2019 г. насам Иран не спазва ограниченията и смятат, че това не е било решено чрез механизма за разрешаване на спорове, се казва в изявлението на ръководителя на дипломацията на ЕС след получаване на общо писмо от трите държави.

Те изразяват намерение да не предприемат стъпки за вдигане на по-нататъшните санкции след 18 октомври 2023 г., допълва Борел.

Според европейски източници има три причини за запазването на санкциите - използването на ирански дронове от Русия срещу Украйна, възможността Иран да достави балистични ракети на Русия и лишаването на Иран от възможността да се възползва от ядреното споразумение, като се има предвид, че Техеран го е нарушил, макар и едва след като САЩ първи са направили това.

Запазването на санкциите ще покаже усилията на Запада да попречи на Иран да разработи ядрени оръжия и средства за тяхното изстрелване въпреки провала на споразумението от 2015 г., от което през 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Да клекат легнали! Бухахха
  • 2 Държите ли

    18 0 Отговор
    малко на себе си като журналисти, то Спрете се да показвате този изкуфял алкохолик които затрива Европа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Тия сетиха ли се, че Ислямизирани вече! Бухахахх
  • 5 Източна ромелия

    18 0 Отговор
    То те аятоласите ще си го преместят от левия в десния крачол. Тия евроджендъри хептен изкуфяха
  • 6 И ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ НАКАЗАНИ.

    17 0 Отговор
    А ВАС КОЙ ДА НАКАЖЕ ????ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ СТЕ БЕЗГРЕШНИ ???? И НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ СТЕ НЕДОСТИЖИМИ ЗАЩОТО СТЕ СЕ СКУПЧИЛИ И ДЕРЕТЕ СВЕТА С ФАЛШИВИТЕ СИ ЕВРОДОЛАРОВИ ПЕЧАТНИЦИ И САМО ТОВА ЛИ ???ЦЯЛАТА ПОДЛОСТ И МЕРЗАВЩИНА ИДВАТ ОТ ВАС!!!
  • 7 Хахаха

    1 0 Отговор
    Ако вие ги санкционирате Русия ще им я построи бе хахахаха
  • 8 Омбре

    3 0 Отговор
    Значи санкции понеже са нарушили ядреното споразумение, нищо,че САЩ първи го били направили. Това е лицемерие на квадрат.
  • 9 пенко

    0 0 Отговор
    КОЙТО ПРЪВ ОТКРИЕ ИРАНСКА ЗАВИСИМОСТ ОТ ЕС --- ПЕЧЕЛИ БОМБОНЧЕ !+!?!?!?!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.