Last news in Fakti

16 Септември, 2023 19:45 7 889 54

Мащабна акция срещу силния поток мигранти към Европа

  • мигранти-
  • акция-
  • тунис

Тунис е подложен на силен натиск от страна на Италия и ЕС

Мащабна акция срещу силния поток мигранти към Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полицията в Тунис, подкрепена от самолети и части за борба с тероризма, задържа стотици мигранти при мащабна акция срещу трафика на хора в крайбрежния район Сфакс, който е ключова точка за преминаване на мигранти в Европа, предаде Ройтерс.

Операцията, която тунизийското правителство заяви, че е по разпореждане на президента Каис Сайед, бе проведена в момент, в който италианският остров Лампедуза се бори с рекорден брой мигранти, пристигащи с лодки от Северна Африка, уточнява БТА.

Националната гвардия на Тунис нахлу в жилища, където са настанени стотици мигранти. Освен това силите на реда спряха камиони, превозващи мигранти към плажовете и конфискуваха плавателни съдове, използвани от трафикантите, заявиха официални лица и очевидци.

Сайед разпореди прилагането на строгите мерки, за да се противопостави на "недопустимия мигрантски поток", се казва в изявление на вътрешното министерство.

Тунис е подложен на силен натиск от страна на Италия и ЕС. Брюксел обеща да отпусне средства в размер на един милиард евро, за да помогне за преодоляването на тежкото състояние, в което се намира тунизийската икономика, в замяна на овладяването на мигрантските потоци.

През последните няколко дни около 7000 души от Северна Африка достигнаха с лодки до бреговете на малкия италиански остров Лампедуза, а местните власти призоваха за помощ.

От началото на годината в Италия по море са пристигнали около 126 000 мигранти, което е почти два пъти повече от регистрираните 64 529 мигранти за същия период на миналата година, сочат данни на италианското вътрешно министерство.

Премиерът Джорджа Мелони призова ЕС да проведе единна европейска мисия, "дори военноморска, ако необходимо", за да се предотврати преминаването на мигранти от Северна Африка през Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЪПРОС????

    62 1 Отговор
    И като ги спираме и приютяваме в България, какво ще ги правиме стотици хиляди и милиони негри и араби ????

    Коментиран от #8, #43, #48

  • 2 ХАХАХА

    77 1 Отговор
    Днес вървя си по улицата и чувам някаква нечленоразделна реч ,обръщам се и що да видя 4 чаршафосани, едната от които с бурка вървяха зад един ,който сигурно им се води мъж! Направо се потресох ,мислех че само покрай централния пазар се придвижват, ама те плъзнали из цяла София! Горките ми внуци какво ли ги чака в бъдеще?

    Коментиран от #19, #25, #51

  • 3 !!!!!

    50 0 Отговор
    Мургашите нов внос са плъзнали навсякъде. Граница има ли?
  • 4 Помнете историята!

    50 2 Отговор
    Нека лекарите и инженерите да идват. Не ги спирайте. СТАЛИНКА така ни говореше преди 3 години. Какво стана??? Европа пак я прецакаха.

    Коментиран от #52

  • 5 Калпазанин

    52 2 Отговор
    Европа сама си ги наби че слуша обора
  • 6 Да Ви кажа..

    11 25 Отговор
    Чаршафи ли не...Кадиров гушнАл букета. Вече седи на една маса до Пирожкин и Тушаев... хаирлия да е..да видим кой е следващият..

    Коментиран от #9, #12

  • 7 ЦРУ

    4 29 Отговор
    Аз лично не чух преговори от устата на нито един руснак а вие, той каза че ще бомби винаги Украйна защото е слушаля някой си, той каза че ще бомби Украйна докато всички се съгласят на отраднватите територии, той каза че ще бомби Украйна винаги дотогова докато има хора там това било американска политика до последния украинец, всеки руснак е готов да войва срещу всички свободни бивши съветски републики, и дори цяла Европа, руснаците винаги са заявявали че ще тръгнат срещу всеки с ядрено оръжие стига да е в интересите на империята , продръжници на Запад като Турция, Унгария има доста така че никъде не видях някой си в Русия да иска преговори

    Коментиран от #31, #46, #54

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МирО

    35 2 Отговор
    Мащабна акция ще е когато разположат картечни гнезда през 500 метра и Картечарът "Том" им пусне няколко диска - да направи дискотека така де:):)

    Коментиран от #32

  • 11 Атанасов

    20 0 Отговор
    Вчера вървя по бул 6-ти септ (Плд). Мъж със сивкав тен се навира в мен. Обръщам се. Той казва на развален български (и със силен арабски акцент) че бил българин и че ме познавал. Аз му казвам, че съм от Пакистан, може там да сме се виждали. Онзи мълчи и ме гледа втренчено 5-10 сек. Успях да прекъсна разговора (с любимата команда на старшината от наб-та ми служба) Свобооодноо! (5-6 пъти)
  • 12 Леле

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "Да Ви кажа..":

    На Кадиров това умиране му е първо. Има още да догонва Путин който вече умря 5-6 пъти. Засега Кадиров е само отровен. Следва застрелване, обесване и т.н. Укропропагандата е на много високо ниво.
  • 13 Цар Далар

    7 14 Отговор
    Малйййй, мога са шантави тези африкански интелектуалци, що не бегат за богатия и благоденстващ "Риский Мир" а все за бедният и гладен европейски запад.

    Коментиран от #20, #23, #29

  • 14 Простото решение

    21 2 Отговор
    Е да ги потапяте,а не ...спасявате
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    27 1 Отговор
    Могу инженер (ядрен) могу доктур на лодката.

    Сичкото ученсиган да оди в германистан .Меркел ги покани !
  • 16 Демократ

    7 25 Отговор
    Тези хора имат нужда от помощ

    Коментиран от #45

  • 17 Простото решение

    15 2 Отговор
    Е да ги потапяте,а не ...спасявате
  • 18 Само питам

    52 2 Отговор
    Миграцията може да се прекрати само за 24 часа. Като граничните служби започнат да си вършат работата по устав. Първо се дава предупредителен изстрел във въздуха. Ако нарушителят на границата не се предаде се отстрелва. Тия които се предадат се съдят и отиват в затвора и след като си излежат присъдата за незаконно пресичане на границата се депортират. Защо не се спазва закона? За един приятел граничар питам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вилкомен

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Цар Далар":

    Защото по -развитите държави си пазят границите и не пропускат нелегални мигранти току така.
  • 21 Фен

    25 0 Отговор
    Освен, че от години спрямо мигрантския поток не се взимат по твърди и без компромисни мерки. Днес е необходимо щом мигранти са заловени в България в едноседмичен срок да бъдат превозвани и връщани в страната в която са родени. Налагане на глоби и. Т.н. Една стратегия, която ако бъде изградена ще има ефект.
  • 22 Фен

    11 0 Отговор
    Освен, че от години спрямо мигрантския поток не се взимат по твърди и без компромисни мерки. Днес е необходимо щом мигранти са заловени в България в едноседмичен срок да бъдат превозвани и връщани в страната в която са родени. Налагане на глоби и. Т.н. Една стратегия, която ако бъде изградена ще има ефект.
  • 23 Хихихи..

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Цар Далар":

    Щото ги покани "моторът на Европа".Толкова ли не можеш да помниш че питаш през вечер?

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лгбт

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Най вероятно да станат наркомани или обратни.

    Коментиран от #26

  • 26 ХАХАХА

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Лгбт":

    На твоите отроци или внуци от все сърце желая по много от същото!

    Коментиран от #38

  • 27 ХАХАХА

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Никъде ти подхожда идеално!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ежко

    24 0 Отговор
    Когато по границите се стреляше, емигранри нямаше.Точка!
    Има ли трохи по пода, ще има и мравки!

    Коментиран от #33

  • 31 Ха ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    Я първо научи правописа и се помири със себе си, че сте в голям конфликт.
  • 32 681

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "МирО":

    Ами ако насрещните дойдат с АК-47,който се продава на черния пазар за 100 щатски долара?
    Какво мислиш,че ще ги спре ли?
    Вместо това мисли, кой им разби държавността и ги направи бежанци. Най-невинни са бежанците, вникни в дълбочината на проблема. Така, че ако ще стреляш, това не са невинните жертви на световните терористични държави, нарушили техните държави. Бай.
  • 33 681

    2 15 Отговор

    До коментар #30 от "ежко":

    Имаше, но не входа а на изхода. И се убиваха невинни млади хора,които не искаха да живеят в открития затвор наречен Народна република България. Тогава просто нямаше желаещи са влязат в открития затвор. Имаше бягащи от Народна република България към Гурзия,Гърция и Сърбия...
  • 34 Немчо

    12 0 Отговор
    Чакаме ги в немция със социал, жилище, здравна и всичко тип-топ. Няма работа, само евраци.
  • 35 Хххх

    2 1 Отговор
    Да заповядат, бол жилища, срещу 200 хил, за тях, иначе вървят 150 хил в квартала на хасан до детската градина, отзад
  • 36 БОКЛУК

    4 0 Отговор
    ИТАЛИАНЦИТЕ ИГРАЯТ МРЪСНА ИГРА И УМИШЛЕНО ПУСКАТ МАСОВО ИМИГРАНТИ С ЦЕЛ ПОВЕЧЕ ЕВРО СУБСИДИИ ОТ КОИТО САМО ТЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ И НАЙ МИН.ПОДКРЕПА ЗА МИГРАНТИТЕ....ИТАЛИАНЦИТЕ НЕ СА ХОРА А ЧУДОВИЩА....ПОСЛЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ СПРАВЯЛИ СЪС МИГРАЦИЯТА
  • 37 Патрик

    1 3 Отговор
    Без роби Рим нямаше да е велик. Без роби Америка нямаше да е това което е. Ако на времето са се водили войни за роби сега след заклеймяване на робството имаме емигранти.За да дойдат в проспериращите страни вече не се води война а има ПР.Той е специфичен за различните страни. Новите роби (пардон емигранти)сами идват минавайки през ужасни условия и маршрути. Някои не стигат до крайната дестинация оставайки живота си по пътя. Робството каквито и имена да има е едно. Нечовешка експлоатация.Така и било така и ще бъде.
  • 38 Кдньк

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХАХАХА":

    ДА ТЕ НАКАЖЕ БОГ ВЪОБЩЕ ДА НЯМАШ ТАКИВА
  • 39 Боклуци

    8 0 Отговор
    Трябва да се премахнат тези чалми ,по времето на Боико Борисов с помоща на ДПС направиха джамий по цяла българия.Огледайте се в вашите райони ,неукото циганско население с помоща на ДПС ги обучава на турски език в джамиите.На запад няма циганин да не говори турски.Трябва да се внимава с тези абуригени
  • 40 Болярин

    11 0 Отговор
    От война били бягали ... А идват в Европа и внасят извращения, които наричат "ТЯХНАТА КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ" !Искат да строят джамии и да вият, като койоти в 5:00 ч. сутринта, а после пак, и пак ... през няколко часа !!! В техните държави да си живеят както си искат, а в Европа с РЕСПЕКТ КЪМ НАШИТЕ ТРАДИЦИИ И ЦАКОНИ !!!

    Коментиран от #53

  • 41 Иво

    8 1 Отговор
    В немско ако видите какво е ще ви призлее. Особено в големите градове като Франкфурт на Майн. Налягали по гарата , тротоари наркозависими чуждоземна паплач , замърсено, непоносима миризма в подлеза на гарата от ходещи по нужда чужденци бездомници. Трагедията е безкрайна и по лошо ще става с въведеното увеличение на детски и добавки за безработни и ще се напълни с още повечеМургаваПаплач.

    Коментиран от #44

  • 42 Крум

    3 0 Отговор
    Ами много лесно, стреляш без да питаш на границата и заравяш на дълбоко. Друг отчита бройките и плаща на отстрелян. Ами така беше по границата, пиле не можеше да прехвръкне и даваха отпуски тогава за гръмнат бежанец. Сега им плащат Соросовите организации, дават им пари на ръка, телефони, адреси. Като сложиш фугаси, мини, сами ще се изнесат от другаде.
  • 43 Крум

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВЪПРОС????":

    Ами много лесно, стреляш без да питаш на границата и заравяш на дълбоко. Друг отчита бройките и плаща на отстрелян. Ами така беше по границата, пиле не можеше да прехвръкне и даваха отпуски тогава за гръмнат бежанец. Сега им плащат Соросовите организации, дават им пари на ръка, телефони, адреси. Като сложиш фугаси, мини, сами ще се изнесат от другаде.
  • 44 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Иво":

    Ти. Ела. Във. Центъра. На. Варна. И. Морската. Градина. Особено. Вечер. И. Да. Недева. Господ. Да. Си. Сам. Не. Се. Знае. Дали. Ще. Осъмнешстрашна. Работа. През. Баи. Тошово. Време. Беше. Спокойно. И. Ларж. На. Пейката. Може. Да. Осъзнаеш. Никои. Не. Те. Закачаше
  • 45 Путин

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Демократ":

    Като. Имат. Нужда. От помощ. Прибериги. Във. Твоя. Дом. Малоумник. Такъв.
  • 46 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    Аве. Тъпанар. Такъв. Знаеш. Ли. Че. По. Времето. На. Екатерина. Велика. Тази. Земя. Е. Била. Руска. .и. изгонват. Татарите. От. Крим. Такава. Държава. Украйна. Няма. Нямат. И. Собствен. Език. Четете. Малко. Повече. История

    Коментиран от #50

  • 47 Путин

    0 1 Отговор
    Денков. Нарече. Зърнените. Терористи. Във. Нормална. Държава. Този. Идиот. Веднага. Трябваше. Да. .си. подаде. Оставката. Но. Всичко. Опира. До. Възпитанието. И. Морала. На. Човека. Шапка. Свалям. .на. вежди. Рашидов. Човекът. Каза. Сто. Процента. Истината. И. Си. Подаде. Оставката. От. Всички. Заемани. Постове. Докато. Бойко. Борисов. Няма. Грам. Морал. И. Съвест. И. Чест. Да ..кажеш. ти. На. Хората. Че. Който. Има. Чуждо. Мнение. От. Неговото. Трябва. Да. Си. Ходи. Защото. За. Това. Място. Чакали. Пет. Шест. Човека

    Коментиран от #49

  • 48 Оги

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВЪПРОС????":

    Ще ги храним, ще ом даваме социална помощ, ще им плащаме здравните застраховки и т.н.
  • 49 Кротко.

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Путин":

    Зърнарите ще трябва да спрат със свръх богатеенето! Защото, боко хубаво ги научи на добри и лесни парички и яки колички, но какво се случва с останалите сектори от българското земеделие??? Зеленчуци, плодове, животновъдство??? Само на хляб ли ще я караме??? Та, драги зърнари, протестирайте си колкото ви се иска. Нямаме нищо против да послушаме воя ви. Той Е показателен за НЕЩО! Ноооо, все пак да е с мярка. Щото оттук нататък субсидиите НЯМА да се разпределят САМО между зърнарите, а справедливо между всички селскостопански сектори!!! Освен хляб, бихме искали и родно производство на зеленчуци, месо, плодове.
  • 50 Ти кой клас

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Путин":

    си завършил? Изобщо учил ли си? Щото, гледам много зле ти е българската граматика. Буквално отчайваща е. И учителката/те, които са те пускали да преминеш в по-горен клас, са за СЪД!
  • 51 На първо време, трябва да

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    се приеме ЗАКОН, забраняващ облекло скриващо лицето и главата на човек. По подобие на френския. Идеята за ехния закон "се роди" след атентатите, взели много жертви. Тези другари - мигрантите, са НЕразпознаваеми и ако направят престъпление, е невъзможно очевидец да даде сносно описание. Така че: закон срещу всякакви покривала по лицето! На който не му харесва, да напусне страната или да си стои нон стоп в къщи!
  • 52 Ами сталинка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Помнете историята!":

    може да ги приюти у тях си на 1-во време. После да се съберат с shmerкел и ursула трите убаvici, и да си ги поделят по равно в домовете си! Но иначе, с чужда пита помен да правят, е... малко ненормално и твърде идиотско!!! Няма как това трио да нарежда на хората да приемат абсолютно различни по бит и нрави други хора с отворени обятия. И то изключително голямо количество инакомислещи хора! Не става дума за 4-5 хиляди души, а за милиони!!!
  • 53 Мен ако питаш, ако ще идват ТУК

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Болярин":

    с идеята да внесат техния си бит ТУК, хич да НЕ идват! Имаме си достатъчно джамии, да ходят в тези джамии, и без нощни и на всеки 3-ти час - викове.
    Щото ТОВА нещо ИЗМОРЯВА!!! Всичко си има предел и Европа е на път към гражданска война заради натиска на мигрантите да променят изцяло живота НИ! Който е вярващ, може да се моли и от в къщи, на килимчето. Господ чува всичко, отвсякъде! Не е нужно всички останали да чуват молитвите на мигрантите! И без право на отсядане по публични места (улици, площади, градини, паркове, метрото и ...). Видимо употребилите свръх алкохол или други субстанции - в кауша и после на кариерата - да редят камъни!!! И нека това важи не само за мигранти, а изобщо!!!
  • 54 Прав си.

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЦРУ":

    Само в частта за Турция - поддръжник, не е точно така. Турция си гледа интереса и спокойствието по черноморието. Когато рашките гърмяха и обискираха турския търговски кораб, турците ги предупредиха най-официално, че 2-ри път мирни няма да седят при подобна ситуация. Та, сега си минават кораби около нас, Румъния и Турция, охранявани от самолети на НАТО и путин си седна кротко на остарелия zadник! Това че е zvяр, не означава, че е тъп. Ясно му е, че няма да има оцелели и от 2-те страни, разликата ще е само в няколко секунди! Затова и очистиха пирожкин. Защото, оказа се, че пирожкин е непредвидим и може да докара нЕкоя беля на главата на бункерния император! И сега може да си царува и воюва на воля, докато разори Русия и в конце концов някой се осмели да "му поиска сметката"!