Last news in Fakti

18 Септември, 2023 17:34 16 304 55

Румъния заплаши Австрия

  • шенген-
  • румъния-
  • ес-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • българия-
  • марчел чолаку

Румъния ще атакува решението в Съда на Европейския съюз

Румъния заплаши Австрия - 1
Снимка: Shutterstock

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви днес, че ако Австрия гласува на Съвета по правосъдие и вътрешни работи (СПВР) през декември срещу присъединяването на Румъния към Шенген, ще атакува решението в Съда на Европейския съюз, като отбеляза, че би искал в този ход да има европейските институции като партньори, предаде Аджерпрес, съобщи БТА.

"Има два момента. През октомври е първото заседание на СПВР, през декември имаме второ заседание на СПВР - и двете са под председателството на Испания и поддържам връзка с премиера на Испания по отношение на дневния ред. Съществува пълна отвореност от страна на премиера Педро Санчес и пълна подкрепа за присъединяването на Румъния към Шенген", посочи той.

Чолаку добави, че има и отрицателен вот на Нидерландия срещу България и отбеляза, че междувременно беше премахнат Механизмът за сътрудничество и проверка за двете страни.

"Очакваме и решение от Нидерландия по отношение на България, да видим дали можем да продължим да вървим в пакет (...) Аз със сигурност, ако през декември Австрия гласува срещу присъединяването на Румъния към Шенген, ще атакувам в Съда на ЕС. Нещо повече, бих искал в този ход (...) да имам като партньори Европейския съвет, който ни подкрепя и го е заявил, Европейския парламент, който подкрепя Румъния и го е заявил, и Европейската комисия, която ни подкрепя и го е заявила. Значи нещата на са толкова удобни за г-н Нехамер (канцлера на Австрия)", посочи Чолаку в края на заседание на управляващата Социалдемократическа партия (СДП).

Премиерът увери, че ще използва със сигурност всички средства, с които разполага, всичко, което е свързано с тази тема, и всичко, което е законно да се направи, защото "мястото на Румъния е в Шенген". "Аз не съм бил никога лицемерен, не мога да кажа (...), че Шенгенското пространство е изживяло времето си. Тогава защо гласувахме за Хърватия миналата година? Това е легитимен въпрос на румънците за премиера Нехамер. Не мога да имам такъв подход. Ако е толкова съсипан Шенген, аз нямам никакъв проблем, ако Австрия излезе от Шенгенското пространство, да си направи километрични огради с бодлива тел и електричество, нямам никакъв проблем. Ако Австрия иска такъв подход, с огради, да си ги плати, да излезе от Шенген и ние ще се оправим вътре в Шенген без проблеми", посочи още румънският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 118 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ

    67 52 Отговор
    През XV-XIX век, след кървави войни, са завладени Казанското ханство в Поволжието (т.нар. булгарский вилаят), Прибалтика, Кримското ханство. Марийският народ, който днес населява съставните на Руската федерация републики Марий-Ел и Башкортостан води тежка война за запазване на своята свобода, но в крайна сметка е покорен. Вдига въстания срещу в продължение на десетилетия, но те са брутално потушавани.

    Същата е съдбата на чувашкия и удмуртския народ – днес Удмуртска република и Република Чувашия в състава на РФ. На юг е завладяно и насилствено присъединено Астраханското ханство при Каспийско море. Покорени са кавказките народи. С особена жестокост през първата половина на XVIII век са потушени башкирските и ногайските въстания за освобождение от руско владичество.

    В навечерието на Руско-турската война, Руската империя завладява Хиванското ханство, Кокандското ханство и Бухарския емират в Средна Азия (на територията на днешните Казахстан, Узбекистан, Киргистан и Таджикистан), избива хиляди от коренните народи и голяма част от техните управляващи прослойки, за да подчини така обезглавените народи на властта на руския император.

    През 1916-1917 г. тези народи се вдигат в т.нар. Средноазиатско въстание срещу колониалната власт на Русия и заселваните от нея етнически руснаци. То е потушено отново с още по-голяма бруталност – според различните оценки са избити между 300 и 500 хиляди от коренното население.

    Коментиран от #8, #25, #35, #42, #51

  • 2 честен ционист

    43 17 Отговор
    На власите ще им се наложи да заплашват и Ротердам.
  • 3 РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ

    64 45 Отговор
    С огън и меч и невиждана жестокост и кръвожадност – са покорени още и племената и народите на Далечния Изток. Още през XVI век е покорено Сибирското ханство, а Сибир е колониализиран.

    Донесените от завоевателите болести, най-вече едрата шарка, унищожават близо 80 процента от народите на тунгусите и якутите (по аналогичен начин болестите, донесени от белите колонизатори, унищожават съществена част от индианците в двете Америки). Със серия от военни походи и наказателни операции са покорени чукчите в Чукотка.

    Водена е политика на изтребление спрямо онези части от коренните народи на Далечния Изток, които не са приемали руско поданство и васално подчинение на Русия.

    Когато Путин или яхниеното невежество из социалните мрежи говорят за американските индианци, трябва да се припомня и изтребителната война на Руската империя срещу американските индианци в Аляска.

    Известна е войната срещу индианския народ на тлингкитите, в която руснаците избиват до крак индианските поселения на остров Ситка и в околностите, за да завладеят техните територии и ресурси (риба, кожи и пр.). Неслучайно, когато през 1989 г. в Ситка беше поставен паметник на руския колониален управител Александър Баранов, това предизвика вълна от възмущение сред днешните американски индианци. И прочие.

    И когато Лавров преди няколко дни заговори за тежкото колониално минало на Африка, си струваше да му бъде припомнено всичко това.

    Коментиран от #29, #55

  • 4 Калпазанин

    90 3 Отговор
    Е, поне романесковците знаят как да ги кажат нещата, такива каквито са
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бацо гацо

    89 4 Отговор
    а ние както винаги ще се наведем още малко....
  • 8 вече е федерация

    31 19 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    успокой ся, по добрият вариант за малките народи

    Коментиран от #22

  • 9 ДрБр

    109 4 Отговор
    Някои имат топки, нашите са пууууттки.

    Коментиран от #30

  • 10 мани беги

    76 10 Отговор
    Я всички румънци на екскурзия във Виена за Коледа да им стане тясно! Ние сме ясни, Посолството ни държи в кочинката и щом някакъв дърт джендър с очилца и меки китки ни варди смятай?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ

    38 48 Отговор
    Българофили, български родолюбци, копирайте горните ми два поста за руската колонизация и избиването на завладяните от нея държави , народи и нации и ги публикувайте навсякъде , където можете , за да бъдат разобличавани лъжите на руската пропаганда !

    Коментиран от #39, #47

  • 13 Дрън дрън та пляс

    54 4 Отговор
    а наще мърлячи къде дремат , да ония същите 240
  • 14 ежко

    20 60 Отговор
    Ха,ха...Австрия си е в правото.Какво ще атакува в съда този Чолаку?Че Австрия е казала "не"?Ами тя има право да го каже.Такива са правилата.

    Коментиран от #17

  • 15 Българин

    59 32 Отговор
    Не ни трябва ни шенген, ни евро, ни нато, ни лгбт!

    Коментиран от #18, #20, #38

  • 16 Капитан фон Клинкерхофен

    85 3 Отговор
    Браво на румънците!

    Коментиран от #23

  • 17 За всяко

    32 0 Отговор

    До коментар #14 от "ежко":

    действие р необходимо основание. Ако го имат, да го докажат в съда.

    Коментиран от #43

  • 18 И ти

    25 24 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    не ми трябваш! Марш при путлер!

    Коментиран от #24

  • 19 Просто човек

    60 2 Отговор
    Румъния има "топки". Ние?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГАТ видите холандец

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "Капитан фон Клинкерхофен":

    ЧЕРПЕТЕ ГО.. ВЕЧЕ ВИ ДИГНАХА ЦЕНИТЕ ПО ТРИ ПОСЛЕ ОЩЕ ПО ДВЕ ТОЕСТ ОБЩО ПО ШЕСТ А ЗАПЛАТИ ПО 800 И 1200 ЛЕВА НЕ СА МРЪДНАЛИ
  • 24 Не ТИ МАРШ ПРИ ЕВРОПЕДАЛИТЕ

    13 13 Отговор

    До коментар #18 от "И ти":

    ДА ТА ТАААААААААКОВАТ....
  • 25 ОЗ ОФИЦЕР

    37 8 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    ало каква русия кви пет лева бе извън темата си вземи си аповете иде реч за шенген русия ми е през куридоро та у кухнята
  • 26 Гошо

    20 9 Отговор
    Ганчоландия, никога не трябва да бъде приета в Шенген, както не трябваше и в ЕС
    Тая дупка потъва толкова бързо, че освен за военен полигон за друго не става
  • 27 А кир и кокор

    30 3 Отговор
    кога ще излязат с изявление.
    Предполагам никога защото им диктуват да мълчат.
  • 28 ПСР

    43 2 Отговор
    Възхищавам му се-активен и деен,търси си правата за Румъния.По повод бедствието в Тесалия пък,Мицотакис летя за Брюксел,даде данни и документи лично на фон дер Лайен и получи 2250 милиона евро помощ.Така се прави-работа и активност.С мънкане-не става.Та се попитах,къде сме ние и кога ще ги стигнем румънците.
  • 29 уйко-калеко

    30 7 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Ако сте коректен ,очаквам да напишете със същите подробности и завладяването на НОВИЯТ СВЯТ(ДВЕТЕ АМЕРИКИ,АФРИКА, АВСТРАЛИЯ И ДР.) ОТ ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ЗАПАД.Например само в сегашните щати коренното население е било окло 7-8 милиона и за три века се стопява до 1,5-2 милиона.,И в НОВИЯТ СВЯТ и в РУСИЯ ВСИЧКО СЕ Е СЛУЧИЛО ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДрБр":

    Шаафффрантииии
  • 31 НИК

    44 1 Отговор
    ЕВАЛА НА ПРЕМИЕРА НА РУМЪНИЯ. Нашия нещо да каже по въпроса или ще си ътайкаме, като мижитурки.
  • 32 Иванов

    24 1 Отговор
    Румъния добре а ние какво чакаме още досега трябваше да имаме в сила ответни мерки срещу тези две държави
  • 33 ОБЕКТИВЕН

    23 5 Отговор
    А БЪЛГАРСКИТЕ ПРОАМЕРИКАНСКИ ПРОСТИБУЛИ ,КАТО ДЕНКОВ И ГАБРИЕЛ СИ ТРАЯТ И ПРЕКЛАНЯТ ГЛАВА ,ЗАЩОТО СА ИМ ПЛАТИЛИ ПРЕДОВОЛНО ДА ПРОДАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 34 Директора

    26 0 Отговор
    Ей, писна ми. Всеки си защитава хората, интересите, всичко. Само наше плашиутаци гледат да се облажат от властта без да им дреме за хората!!!

    Коментиран от #41

  • 35 Дракула и Батори

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Отвори си глобуса на България, Гугъл мапс, гугъл ърт или каквото там имаш и погледни къде се намираш и къде е Шенген, а също и календара провери, коя година е.
  • 36 Макробиолог

    4 3 Отговор
    В Австрия няма върволица от групи емигранти по 20,30...50+ човека които ги задържат и то временно само ако стане някое ПТП .....няма и да има комши.
  • 37 Някой

    30 3 Отговор
    Браво на румънците. Озъбиха се на самозабравилите се ЕС-есци. Не можем да очакваме подобно поведение от нашия мекокитков и слабохарактерен премиер. То даже не е сигурен и полът му. Не че ни е притрябвал този Шенген, де. Важна е принципната позиция.

    Коментиран от #40

  • 38 Не ти

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Трябва , ама не ходиш в Мускалието.
    За каквото и да било .
    Спестявания в Рубли имаш ли ?
    Не ,нали Червеноперко .
  • 39 ИДИ В АФРИКА И ПУСНИ

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    ТОЯ ПОСТ И ПРИЗИВ......
  • 40 Айдук

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    Много е противен тоя, прилича на неадекватен съсел. Срамувам се, че тоя ни е "премиер".

    Коментиран от #49

  • 41 ами така е

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Директора":

    защото там хората си избират политици, а ние някакви еднодневки. Ни ги знаем, ни са се доказали, ама им вярваме сляпо и ги избираме. Още по-тъжното е, че тези дето пък ги знаем за нищо не стават, освен да си пълнят шкафчетата.
    А най-лошото е, че дори и да виждаме, че някой не става, пак го избираме с оправданието, че нямало за кого да гласуваме. Всъщност трябва да ги сменяме, ако трябва всяка година докато не разберат, че трябва да работят и то за нашия интерес, техния трябва да се реализира през нашия, а не обратното.
    Когато раберат, че народа е истинският им работодател, тогава може и да имаме достойни политици.
  • 42 Наистина

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Е така.Но теб кво те грее това?теб и твойте роднини нали ги има благодарение на тази империя.
  • 43 ежко

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "За всяко":

    "Не" значи не.Никакви основания не са нужни да кажеш "не"!Каквито и основания да има Австрия, дори да са изсмукани от пръстите, съда не може да те задължи да кажеш "да"!

    Коментиран от #44

  • 44 Бианка от Румъния

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "ежко":

    Всъщност може да грешите тук. Дял 1, член 4, точка 3 от учредителния договор на ЕС гласи следното: „Съгласно принципа на лоялно сътрудничество Съюзът и държавите-членки, при пълно взаимно уважение, си помагат взаимно при изпълнението на задачите, произтичащи от Договорите .

    Държавите-членки предприемат всякакви подходящи мерки, общи или специални, за да гарантират изпълнението на задълженията, произтичащи от Договорите или произтичащи от актовете на институциите на Съюза.

    Държавите-членки улесняват постигането на задачите на Съюза и се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза.“

    Не можем да отнемем правото на вето на Австрия, но това не е нещото, за което румънското правителство ще съди. Ако Румъния успее да докаже, че австрийците нарушават принципа на искрено сътрудничество, можем да поискаме обезщетение за вреди, основаващи се на това, че Австрия нарушава учредителния договор. Има приличен шанс да спечелите.

    Коментиран от #48

  • 45 На Нехамер секретарката

    9 0 Отговор
    Гласувахме за Хърватия, защото там ходим на море всяко лято и искаме да ни е удобно, а не да висим на опашката в жегата като вас за Гърция. По същата причина им дадохме еврото, за да ни е удобно и лесно. Да, лицемери сме и какво от това, чибаааай беден.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Русия ...

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Винаги е била единствено Освободител и Създател, тя е съвестта на човечеството и меча Господен, а твоите лъжи ще оггекат ( както и ти) в по.мий.ната яма на историята.
    В днешна Русия, както и в СССР всички коренни народи имат флаг, герб, химн и земя , те са отделни субекти на федеративната структура, в СССР бяха признати 15 официални езика, в днешна Русия има 22 държавни и 44 официални езика...я бе, знаещия, да ми обясниш семинолския или апачкия,дали са признати за официални езици в САЩ и къде има република на команчите например , включена като субект на САЩ ...
  • 48 Сега ...

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бианка от Румъния":

    Остава само да обясните и коя задача произтичаща от Договорите се възпрепятства от неприемане на Румъния в шенгенската зона, за да бъде нарушен принципа за лоялно сътрудничество.
    Също така санкцията следва да бъде предвидена в Договорите , иначе няма правно основание да бъде налагана...ооппссс ...извинете, забравих , че в света на ва.са.ли.те на Краваленд, всичко е възможно.
  • 49 Е....

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Айдук":

    Съсел е , но като се опре до далавера е напълно адекватен.
  • 50 незнайко

    1 1 Отговор
    Само така, браво на румънския премиер ! Времето на колониите отмина отдавна !
  • 51 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Статията е за Румъния и Австрия, но явно не сте я чел.
  • 52 Анон

    1 0 Отговор
    Прочетете какво е Шенген - свободно движение на хора и стока БЕЗ контрол.
    Сложете се в обувките на тези хора, ако живеехте там бихте ли дали на България да контролира границата с Турция което включва мигранти и контрабанда.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Добър въпрос

    1 0 Отговор
    Браво, на Румъния. Ако Шенген е толкова съсипан, тогава защо приеха Хърватия 2023?
  • 55 Русия е средновековна диктатура

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ-ПОСЛЕДНАТА КОЛОНИАЛНА ИМПЕРИЯ":

    Русия тюрма народов. Русия единствена не освободи своите колонии завоювани от царете й. Световната колониялална система се разпадна през 60-те на миналия век, но Русия проспа този факт.
Новини по държави: