Last news in Fakti

18 Ноември, 2013 12:06 4 661 4

Разбилият се в Казан „Боинг“ е принадлежал на „България ер“ - Видео

  • казан

По данни на специализирания интернет-сайт Aviation Safety Network, възрастта на „Боинг 737-500“ с номерация VQBBN по време на катастрофата е била 23 години и 4 месеца

Разбилият се в Казан „Боинг“ е принадлежал на „България ер“ - Видео - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбилият се в Казан „Боинг – 737 -500“ е бил собственост на редица компании, сред които и на българската „България ер“.

Водещият в Русия делови в. „Коммерсант“ съобщава, че авиокомпания „Татарстан“ предсрочно разтрогва договора с „България ер“ и й връща взетите на лизинг боинги.

В същото време от руската компания са изплатили всички свои задължения към „Еърбъс“.

От март 2008 г. „България ер“, която влиза в холдинга „Химимпорт“, е стратегически партньор на авиокомпания „Татарстан“ и участва чрез свои представители в управлението и съвета на директорите на местния авиопревозвач.

Лизингът на месец е бил $ 150 000 за самолет. Авиокомпанията „Татарстан“ е имала общо 5 боинга.

Това е принудило руската компания да се откаже от договора, защото остарелите боинги били скъпи за поддръжка и нерентабилни спрямо конкурентите от „Еърбъс“. От началото на 2013 г. на българите са върнати два от петте самолета.

На 7 март в. „Коммерсант“ писа, че правителството на Татарстан е решило да се откаже от услугите на „Химимпорт“ в авиопревозите като българската компания все пак остава стратегически партньор в обслужването на летището в Казан. Превозите се поемат от Казан властите прехвърлят авиофирмата към холдинговото дружество „Ак барс“.

Официалните данни показват, че в началото на тази година руската компания е притежавала: 5 Boeing-737, два Airbus-319, Ту-154 и Як-42.

По данни на специализирания интернет-сайт Aviation Safety Network, възрастта на „Боинг 737-500“ с номерация VQBBN по време на катастрофата е била 23 години и 4 месеца.

Първият полет на машината е на 1 юни 1990 г. До закупуването му от авиокомпания „Татарстан“ през 2008 г. самолетът е бил собственост на 5 различни компании: френската Euralair (от 1990 до 1992 г. ), Air France (1992-1995 г.), угандийския национален авиопревозвач Uganda Airlines, бразилската Rio Sul, Ansett Worldwide Aviation Services (AWAS) с централа в Дъблин, румънската Blue Air и българската Bulgaria Air.

На 26 ноември 2012 г. самолетът аварийно се приземява в Казан двайсетина минути след като е излетял за Москва. Инцидентът тогава беше обяснен със сработването на аварийните датчици.

На 17 декември 2001 г. при кацане в лоши метеорологични условия самолетът претърпява инцидент и чупи колесник, но всички пътници са спасени.

Катастрофата в Казан е третият инцидент с Boeing 737-500 на територията на Русия, а от 1967 г., когато моделът излиза на пазара, са регистрирани над 170 инцидента, припомня ИТАР-ТАСС.

В Казан е обявен траур. Сред загиналите са синът на президента на Татарстан Рустам Миниханов - Ирек и шефът на местното представителство на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Антонов.

Президентът Владимир Путин нареди да се сформира комисия за разследване на причините за трагедията и изпрати от Москва за Казан самолет с екип от 50 спасители и психолози за близките на жертвите.

Човешка грешка или техническа грешка са основните версии на следствието.

В руските специализирани форуми за авиация отбелязват, че през последните години руските пилоти по вътрешните авиолинии са принудени да работят все повече и повече часове като им се съкращават часовете за почивка и им се режат парите за извънреден труд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    2 0 Отговор
    Умишлено убийство.

    Коментиран от #3

  • 2 Тервел

    3 0 Отговор
    Самолетът е минал през няколко компании през годините, това заглавие сякаш умишлено е с идеята да се търси скандалност. В крайна сметка за състоянието на самолета отговаря сегашната компания, бившите собственици са си бивши. И нека не забравяме - напълно е възможно да става въпрос за човешка грешка. Или дори за терористичен акт, колкото и невероятно да звучи.

    Коментиран от #4

  • 3 toly spiri

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Георги Георгиев":

    ti vidiaii
  • 4 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тервел":

    Абе вие луди ли сте, какъв тер.акт какви 5 лв, просто самолетите в подобни нискобюджетни компании се карат на изживяване, без нужната поддръжка и рециклиране на агрегатите, просто на пълна магия. Просто в авиоиндустрията има компании на върха, и такива на дъното, които карат каквото има за без пари и затова се случват такива трагедии. Защо не падне някой самолет на swiss-air, ами все падат на някакви пълнеж- фирмички?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания