Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2023 13:47 2 528 41

"Ще се справим": Украйна се готви за втора зима във война

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • електричество-
  • ток-
  • зима-
  • владимир путин

Русия разузнава енергийните обекти на Украйна и очевидно планира нови удари

"Ще се справим": Украйна се готви за втора зима във война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Украйна очакват, че и тази зима Русия ще обстрелва украински енергийни обекти. „Руските агресори се занимават с разузнаване на украинските енергийни обекти" с целта да предприемат следващи удари по тях, каза по телевизията Андрей Юсов, председател на Главното разузнавателно управление в Министерството на отбраната на Украйна. Помнейки продължителните изключвания на електроенергията от миналата есен и от зимата заради масирания обстрел на Русия по украинската енергийна инфраструктура, украинците сега не губят време и се подготвят усилено за студовете и вероятното спиране на тока.

Разчита се на генератори и на портативни зарядни станции

Макар още да е топло, частната стоматологична клиника в един от жилищните комплекси на Киев вече е поръчала технически преглед на своя генератор. Миналата година пациентите са могли да бъдат обслужвани именно благодарение на него. „Генераторът вече е почистен и прегледан, защото през пролетта и лятото не е бил използван. През зимата обаче вероятно отново ще ни трябва, защото сигурно ще има обстрел от руска страна", казва пред ДВ администраторката на клиниката Ирина.

В разположения недалеч частен лицей пък разопаковат купената наскоро портативна зарядна станция, която ще бъде включена към мрежата на учебното заведение. „Тя е мощна и искаме да я интегрираме в мрежата, за да може, ако има прекъсвания на тока, обучението да не спира", обяснява ръководителката на лицея Татяна.

За да има достатъчно топлина

Жителите на околните блокове също търсят решение на проблемите, които биха могли да възникнат през зимата. На места спирането на тока е съпроводено и от спиране на отоплението - там, където термопомпите работят на ток. За да поддържат системата, хората са купили дизелов генератор, а част от средствата са им били компенсирани от градските власти.

Правителството на Украйна е създало координационен щаб за осигуряване на нормални условия за живот на населението при ограничено или прекъснато електроснабдяване. В Киев са отделени значителни средства за закупуването на мобилни отоплителни установки, които са предназначени да гарантират функционирането на болниците.

Как е защитена енергийната инфраструктура

В националния енергиен оператор „Укренерго" признават, че по време на отоплителния сезон могат да възникнат определени трудности, предизвикани от обстрелите, но същевременно подчертават, че украинската енергийна система ще издържи, както и миналата година. За тази цел е засилена инженерната защита на всички видове големи енергийни обекти.

Шефът на „Укренерго" Владимир Кудрицки уверява: „Имаме опит в противодействието на масираните ракетни атаки, знаем как да удържим системата през това време. Затова мисля, че ще се справим и през тази зима. Може да има затруднения, предизвикани от обстрелите, но енергосистемата ще работи в изправност". По думите на Кудрицки най-сложна ситуация може да възникне на близките до фронта територии, тъй като там няма или е усложнен достъпът на специалната техника и на ремонтните бригади, които биха могли да поправят съоръженията.

Енергийният експерт Владимир Омелченко отбелязва пред ДВ, че подготовката за тази зима е много по-добра в сравнение с миналата. „За сигурността бе направено много: около критичната инфраструктура са поставени бетонни блокове, на места са инсталирани противодронови мрежи, а и системата на противовъздушната отбрана вече е много по-ефективна." Експертът посочва и, че Украйна разполага с достатъчно запаси от газ - около 15 милиарда кубически метра в хранилищата.

С какво се запасяват украинците

В очакване на прекъсванията на електроподаването украинците отново са започнали да се запасяват с оборудване, което да им помогне да преживеят часовете на тъмно и на студено. Продажбите на генератори в търговската верига „Епицентър" са нараснали с 80 процента в сравнение със същия период на миналата година, а на портативните зарядни станции - с 25 на сто.

От компанията отбелязва, че украинците масово купуват битови бензинови генератори - те формират над 70 процента от продажбите. Най-популярни са агрегатите с мощност от 2,5-3 киловата, които позволяват да се осигури осветлението в дома и работата на някои електрически уреди. Но и продажбите на по-мощните генератори от 4,5-5 киловата са нараснали седем пъти.

И други търговски вериги регистрират ръст в търсенето на външни акумулатори, LED-осветление и фенерчета с батерии, восъчни свещи, както и на одеяла и завивки. Но същевременно уверяват, че въпреки ръста в търсенето такъв дефицит на този вид продукция, какъвто е имало миналата година, сега не се очаква.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Топла зима

    17 32 Отговор
    Кой освен мен се радва че миналата и тази зима е топла?

    (не важи за каПейките които мечтаят Европа да мръзне и да пада на колене за свещен рушлямски газ)

    Коментиран от #7

  • 2 Окмана

    32 7 Отговор
    Добре че сьм в Полша ! Почна мобилизацията на жените.
  • 3 Не ,няма да се справите...

    36 14 Отговор
    Молете за мир!
  • 4 БОЗА

    27 8 Отговор
    Почнаха да повтарят лафовете на Меркел... като цяло агония...;-))
    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 5 Българин

    21 4 Отговор
    Де викат воайорите: ще видим
  • 6 Дедко ви

    37 7 Отговор
    Руската армия използва ракети "Искандер", за да унищожи влак с техника, който трябваше да отиде в зоната на бойните действия.

    Коментиран от #14

  • 7 Тарас

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Топла зима":

    Зимата ми измръзна левия крак и се спасих от мобилизацията ! Но сега мобилизират и инвалидите ...
  • 8 ПЕРЕМОГА

    14 47 Отговор
    Браво на геройския украински народ, който въпреки огромните трудности и терор от съседите блатари удържа фронта и почва да си връща подло заграбените земи

    Коментиран от #12

  • 9 Панчаревската кметица

    38 10 Отговор
    Унищожиха си държавата заради слугинаж на няколко хора с цел лични облаги

    Коментиран от #18

  • 10 Ъхъъ

    34 9 Отговор
    Защо ви трябваше на баир лозе. Геноцида над Донбас?
  • 11 ........

    23 9 Отговор
    Мислят си,че от небето ще пада бело и така ще се справят.Сняг ще си е.Тази зима би трябвало да е по-студена и по-рано да почне.
    По-добре да сядат да преговарят.Стига безмислени жертви заради алчността на някои да си купуват имения и яхти...
  • 12 Връща ги

    16 8 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕРЕМОГА":

    Ама в кладбището. Мдааа.
  • 13 ДВ ненормални ств

    24 11 Отговор
    ДВ не ни пука за фашистите от Укрия и краварската ви пропаганда
  • 14 Чичо ти

    14 26 Отговор

    До коментар #6 от "Дедко ви":

    Пий една студена вода или водка идват още много влаковееее и както се вижда не мож ги думне сите!

    Пълна победа за Украйна !!
  • 15 Зеленски

    17 11 Отговор
    Още бело трябва и ще станат нещата.

    Коментиран от #17

  • 16 Мда

    11 21 Отговор
    България е с вас и ви подкрепя!
  • 17 Бело

    10 15 Отговор

    До коментар #15 от "Зеленски":

    Картелите пращат сикарос да пазят стоката и да тепат блатари за тренировка в реални условия, руz.наците са обречени на изтребление
  • 18 Абе

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "Панчаревската кметица":

    Да я харижат на Путин ли ма?
  • 19 свинарчук

    18 7 Отговор
    Колкото досега се справиха.Пак ще мрат като мухи.Дебили!
  • 20 ТРЕТАТА. ЗИМА ЩЕ. Е. ТОПЛА

    22 11 Отговор
    ТОГАВА. ТАЯ. ТЕРИТОРИЯ. ЩЕ. СЕ. КАЗВА РУСИЯ!

    Коментиран от #25

  • 21 Хи хи хи

    17 7 Отговор
    Доче зелето от къде знае колко ще прави РУСИЯ ???????? То укро нацистите ги обстрелват и разрушават централите им !!!!!
    А швабите забраняват на своите граждани да ползват климатици без война ......кой е по добре не зная .......кажете вие , кой стои на топло и кой на студено ????
  • 22 втора зима уркииии

    13 11 Отговор
    Студ, глад и на тъмно. Без вода и без газ

    Коментиран от #41

  • 23 Механик

    17 10 Отговор
    Ще се справите. Уверен съм даже. Както се справихте с перемогата, така ще се справите и сега.
    руснаците ще бият, вие ще скимтите, ама инак ще се справите.
  • 24 втора зима уркииии

    10 10 Отговор
    У метрото на Киев като плъхове ще сте
  • 25 врачка метеоролог

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "ТРЕТАТА. ЗИМА ЩЕ. Е. ТОПЛА":

    Бреййбреййй какво ли не бях виждал ама досега ама врачка метеоролог чак не бях виждал!😀 хем знае кой ще победи хем знае и след година две каква ще е зимата ццццЦъ
  • 26 втора зима уркииии

    8 7 Отговор
    Ще ви гледаме сеира
  • 27 Запада умре !

    11 9 Отговор
    Идва друга зима , която няма да е като оная ! Ще се молят на ПУТИН за газ , нафта ,бензин ......!!!!!!!!

    Коментиран от #32, #34

  • 28 Предната беше топла

    10 8 Отговор
    Ама сега не се знае уркииии.....
  • 29 Механик

    11 9 Отговор
    "Ще се справим"
    Като прочетох това си спомних за мача Пулев-Кличко.
    Нашия разбридан от бой, не знае на кой свят е, хили се глупаво и вика "продължаваме напред".
    Явно боят по главата води до такива изцепки.
  • 30 Брей,

    13 7 Отговор
    От последните стотина статии по темата Украйна имаме само една позитивна! По данни на укринформ е унищожен руски трафопост край някакво село.

    Думата "контраофанзива" не се споменава изобщо, но за сметка на това изглежда САЩ отрязаха финансирането на Украйна.

    Сало Уганде!
  • 31 Ще ви дадем от нашата газ безплатно

    12 5 Отговор
    Уркиииии. Тагарев и Денков ще помагат
  • 32 Ааааааа не !

    12 8 Отговор

    До коментар #27 от "Запада умре !":

    Запада ще се моли и за хляб 🍞🍞🍞🍞🍞....то гладен не се стои колкото и да мразиш Русия !!!! А тия лицемери няма да вземат от Ооокраина , че го отровиха със уран .....ще го пробутат на нас , за да станем по здрави !!!!!!
  • 33 Соваж бейби

    9 9 Отговор
    Има ли смисъл от такива статии?Ясно че няма да се справят,нека се готвят ама сами се оправят то вече балами има ли да дава пари и оръжие ?Само да не пречат и досаждат на Европа!
  • 34 Соваж бейби

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Запада умре !":

    Ти зимата я остави тя на балкана е люта и студена,недостиг на гориво за кола и всяка седмица по скъпо ,пеша или с каруци не ходим ?С ел.коли боклук им стана ясно че не става ,до зима ще има големи смени вярвай ми
  • 35 Ушанки как върви тридневната до Киев

    8 11 Отговор
    Има ли напредък?
  • 36 Вестникар

    8 4 Отговор
    Оня брадатия Пейков,пак ще праща генератори.Ама нема луди вече да плащат.
  • 37 Ха Ха ХА

    3 5 Отговор
    селям алейкум.....зелки ! Учете Корана....и стягайте пискюлите за подрязване ......немчовци !
  • 38 флипп

    8 3 Отговор
    В несвързани новини, Украйна започна мобилизация на жени, инвалиди и психично болни, в желанието си да осигури пушечно месо за господарите си от Запад
  • 39 Грух

    3 3 Отговор
    Миризливото зеле пак реди оптимистични небивалици.. Марш, соросчета, къш !
  • 40 Гаргамел

    2 3 Отговор
    С вчерашния удар на ВСУ по Смоленския авиационен завод беше прекъснат производственият процес на ракети Х-59 от различни модификации, съобщиха от украинското военно разузнаване ГУР.

    Ударът с дрон е предизвикал голям пожар и детонации в завода .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: