Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 22:10 3 482 27

Дървениците влязоха във френския парламент, училища в страната са затворени

  • дървеници-
  • франция

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо заяви, че е истински ад, когато човек има дървеници в дома си

Дървениците влязоха във френския парламент, училища в страната са затворени - 1
Снимка: Shutterstock

От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в Париж. Днес темата достигна и до френския парламент, където депутати се конкурираха с изказвания по нея и с предложения как да се справи страната, в частност столицата със ситуацията, пораждаща все по-голямо безпокойство у французите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон "Възраждане" - Силвен Маяр, заговори за бич и заяви, че управляващите са решили да превърнат темата в приоритетна. Подготвя се законопроект, който ще позволи да се признае, че става дума за проблем, касаещ общественото здраве, обяви той.

Най-малко две училища във Франция са затворени, за да бъдат дезинфекцирани след нашествие на дървеници. И двете са в югоизточната част на страната - в Марсилия и Вилфранш сюр Саон.

Дървениците изчезнаха от ежедневието през 50-те години на миналия век, отбелязва АФП. От тридесетина години обаче те се завърнаха в много развити страни. Сред факторите за разпространението им са тенденциите в потреблението, насърчаващи купуването на стоки втора употреба, както и нарастващата устойчивост на насекомите към на инсектицидите.

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо заяви днес, че е истински ад, когато човек има дървеници в дома си. Проблемът обаче не е мотив за всеобща паника, допълни в същото време той.

Депутатите от радикалната левица "Непокорна Франция" представиха предложение за резолюция, призоваваща за национален план за превенция, за спешни средства и за създаване на обществени служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в задължителните договори за застраховка на жилищата гаранция срещу рисковете, произтичащи от нашествие с дървеници. Той допълни, че много хора отказват да се борят с нашествието на дървеници заради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък, че дезинсекцията не се извършва добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия "Републиканците" Оливие Марлекс повтори пък днес думите на журналиста Паскал Про, според когото проблемът е свързан с приема на мигранти.

Журналистът между впрочем е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган заради това, че в ефира на телевизия "Си Нюз" попита дали увеличаването на дървениците би могло да е свързано с имиграцията. Тези негови думи бяха възприети като расистки от няколко политически фигури, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 7 Отговор
    Ще затварят българските училища заради Ковид .Вече са получени заповеди за онлайн обучение.
  • 2 Сигурно

    24 2 Отговор
    Е че са от киив.
  • 3 Делю Хайдутин

    50 1 Отговор
    В българският парламент има 240.
  • 4 Джендър Путинофил

    35 1 Отговор
    Запада деградира дървениците го ядат
  • 5 Язък

    23 1 Отговор
    Ако тоя дървеници беха модерни немаше да се разножават
  • 6 Мхмхмхмхмх

    33 7 Отговор
    В сряда шофьор на метрото съобщи, че е видял тези паразитни насекоми в един от вагоните на влака. Социалните мрежи са пълни със съобщения и видеоклипове за дървеници във високоскоростния влак TGV, свързващ Париж с Лил. През последните седмици в парижките кина бяха открити дървеници.

    Французин: Изселвам се в Русия. Скоро се върнах от там. Чистота и блясък навсякъде

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Мдаа

    24 3 Отговор
    Кой е луд да ходи във френската кочина.
  • 8 Джендър Путинофил

    5 19 Отговор

    До коментар #6 от "Мхмхмхмхмх":

    Дървеници избягаха от украински биолаборатории. Търсят славяни за да ги нападнат. JPS им е повреден. Сподели руски офицялен пияница от кремъл. Заради това са тръгнали към Франция. Ние сме подготвенни. Руската бълга е разселена на стратегически места. И няма да позволи на дървениците да заплашат нашата национална сигурност.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Исторически парк

    22 0 Отговор
    Еми западното дърво го ядат отвътре 😉
  • 10 ........

    19 0 Отговор
    Те смукаха Нигер и сега дървениците им го връщат.От дървеници нямат те покой,водят с тях тежък бой.Зиме дъвеници няма — но тогаз има виелици, студ и мраз.

    Коментиран от #11

  • 11 Отговор на въпрос от стани богат

    2 15 Отговор

    До коментар #10 от "........":

    Руската дървеница е дресирана и питомна. Путин я обязди преди години. Тя беше яздена точно след язденето на путинофилско зомби. Мисля че беше поставен световен рекорд тогава

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Подробност

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор на въпрос от стани богат":

    Това е без аналогово
  • 13 Джендър кравофил

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джендър Путинофил":

    Дуууу. ай го с@пол...ив смарангясал
  • 14 Спецназ

    20 0 Отговор
    Истинското нашествие на "Дървеници" е от юг през морето-
    по 100 хиляди на година мургави дървеници-мигранти от Африка и Азия ви ОКУПИРАТ, БАЦЕ!

    Франсе станА черна от тях,

    Иначе Макарон за някакви насекоми си говори.

    Чернилките вече пикаят над главите им, те викат, че златен дъжд вали!? :)))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джендър Путинофил":

    Така като гледам май сме от една порода?Искаш ли да си духаме,но ти да си първи?

    Коментиран от #23

  • 17 Ветеран от Протеста

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мхмхмхмхмх":

    Миналия век дървениците са голям проблем и в България.Нвма още препарати...Помня всяка събота и неделя всички изваждаха одеала и дюшеци на просторите на слънце - всичко се пере и простира - чаршафи,завивки..Хигиена!!И един ден, наскоро, взех диван от претапециране,а и дъщеря ми се прибра от Франция - едно от двете събития доведе дървеници в хола ми...Ужасно!! Изхвърлих мебелите,напръскахме всичко - фирма за борба с вредителите и сега няма..За Сега няма...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Специалиста

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ветеран от Протеста":

    Одеала и дюшеци се вадят ма слънце за Молци ,не за дървеници
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕРязан Ман Кадъров

    2 3 Отговор
    Аз най се претиснявам за козичките
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Да махнат клошарите/ мигранти от улиците,пускат ги а спят и живеят на вън ,не е майтап а живата истина имаха и няколко пъти протест ,спаха в палатки 24 часа и бяха много а колко не бяха там ?.В гетата да ги задължи със закон да се къпят и тези прически ала Боб Марли и Мили Ванили също забрана не си къпят косата с месеци те са най големият магнит за въшки и разнасянето им !!Иначе ми е весело и в парламента ,квартала на богатите и хотелите лукс ?няма информация да им честито на парижани ,освен плъхове и въшки имат си и бълхи.
  • 23 Те са си джендъри но се крият

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Намери си друг обратен путинофил и се забавлявайте.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Естествен Интелект

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ветеран от Протеста":

    Боцни си и моята дажба.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Антифриза

    1 0 Отговор
    Ей, тоя Путин не се спря. Сега и дървеници-агенти им е пратил, за да подкопае евроатлантическите западногейски ценности. Не се спира пред нищо тоя човек...
Новини по държави: