Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 15:35 956 7

НАТО полага усилия ситуацията в северната част на Косово да не ескалира

  • нато-
  • косово

Генерал-майор Анджело Микеле Ристуча каза, че ситуацията в северната част на Косово е чувствителна

НАТО полага усилия ситуацията в северната част на Косово да не ескалира - 1
Снимкa: Shutterstock

Командирът на мисията на НАТО в Косово (КейФОР) генерал-майор Анджело Микеле Ристуча каза, че ситуацията в северната част на Косово е чувствителна и че КейФОР полагат усилия за предотвратяване на нейната ескалация, съобщи „Економия онлайн“, цитирано от БТА.

На пресконференция в навечерието на края на мандата си Ристуча потвърди, че КейФОР ще увеличи присъствието си в Северно Косово, като допълнителните сили ще дойдат от Великобритания и Румъния. Днес Германия също съобщи за изпращане на подкрепление към КейФОР през април.

Решението за допълнителни войски на мироопазващите сили на НАТО в Косово дойде след въоръженото нападение на 24 септември при северното косовско село Банска, при което бяха убити един косовски полицай и трима въоръжени сърби.

Ристуча каза, че се работи, за да се потвърди какви средства са били използвани по време на атаката на 24 септември и че разследването продължава. „Ние, в ролята ни на КейФОР, сме предприели всички необходими мерки“, каза командирът на КейФОР.

Той каза още, че по време на неговия мандат КейФОР са имали много предизвикателства като случая с регистрационните табели миналата година, предсрочните избори в Северно Косово през април тази година, нападението срещу членове на КейФОР в края на май и накрая – нападението срещу косовската полиция на 24 септември.

Ристуча говори и за диалога между Косово и Сърбия, като подчерта, че трябва да се намери решение и че ЕС е посредник в този процес.

"КейФОР смята ЕС за посредник в диалога. Ако страните не седнат да разговарят и не намерят решение, балансът не може да се запази. Вярваме, че са необходими дипломатически усилия за поддържане на мира“, каза Ристуча.

Командването на КейФОР ще бъде поето от Турция на 10 октомври, съобщава Евронюз Албания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Малко бой ядоха кейфор 98ма, та да пак подклаждат ислямистите от Косово. Милошевич беше Прав!
  • 2 Всичката Мара втасала

    13 0 Отговор
    Знаем ги техните усилия....по добре без тях, че става мазало.
  • 3 провинциалист

    12 0 Отговор
    НАТО положи достатъчно усилия преди четвърт век.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 браво бе

    3 0 Отговор
    пак ли ще влизат сащ под формата на нато
  • 7 Несъгласен

    0 0 Отговор
    Напротив, НАТО полага усилия ситуацията да ескалира.