Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 09:28 1 883 25

Организаторите на музикалния фестивал в Израел, атакуван от "Хамас", са сред жертвите

  • хамас-
  • израел-
  • жертви-
  • изчезнали-
  • конфликт-
  • палестинци-
  • южен израел-
  • газа

Фестивалът е бил организиран от Ошер и Михаел Вакнин, братя-близнаци

Организаторите на музикалния фестивал в Израел, атакуван от "Хамас", са сред жертвите  - 1
Снимкa: Shutterstock

Двеста и седемдесет тела са открити на мястото, на което в пустинята в Южен Израел, близо до ивицата Газа, беше организиран музикален фестивал, атакуван от бойци на "Хамас" в събота сутринта, предаде Франс прес, като се позова на нови актуализирани данни, цитирана от БТА.

Фестивалът е бил организиран от Ошер и Михаел Вакнин, които искали да възхвалят любовта, приятелството и безкрайната свобода. Фестивалът се е зародил преди 20 години в Бразилия. Сега братята-близнаци Ошер и Михаел са искали да го пренесат за първи път на израелска територия. На пръв поглед миналия петък опитът им е бил успешен. 3500 зрители, три сцени, много чужденци - всичко е говорело за едно парти, което ще приключи добре, насред пустинята в Негев, на пет километра от границата с ивицата Газа.

Всичко свършва обаче при изгрев слънце в събота, в 6,30 ч. По високоговорителите отекват предупреждения, призоваващи хората да се съберат на групи. В далечината се чува глух тътен. Постепенно отекват взривове от първите ракети, изстреляни от "Хамас". Те са прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". А зрителите на феста си мислят, че няма повод за безпокойство. Повечето израелци сред зрителите са свикнали с изстрелването на ракети от Газа.

Множеството тъкмо започва спокойно да се разпръсква, когато се оказва, че нещата не са толкова обичайни. Сред зрителите се появяват въоръжени мъже. Някои от тях се приземяват с делтапланери, докато други пристигат с мотоциклети и джипове. Тогава паниката обхваща всички, разказват Ефраим Мордехайев, 23-годишен израелски войник, който е бил сред публиката на фестивала.

Следва буквално лов на хора. Нападателите методично избиват всеки, който пресече пътя им, не пощадяват никого. Охранителите и полицаите, присъстващи на мястото, не успяват да се справят и са взети под прицел.

Всеки се спасява, както може. Някои тичат към полетата и овощните градини около мястото на феста, други бягат към колите си на един от двата съседни паркинга. Но бързо се образува задръстване и терористите се възползват от това. Хората започват да излизат от колите си и се опитват да се скрият където могат.

Някои от оцелелите от ужаса разказват, че са се крили в околностите до седем часа, преди да бъдат спасени от израелската армия.

Единственият път за напускане на този ад е път 232, който е паралелен с границата, разделяща Израел от ивицата Газа и свързва кибуца Рейм, който е в съседство, с град Сдерот, на 30 километра по на север. Там терористите също обстрелват бягащите.

На мястото е имало много опожарени коли. В много от колите имало по един, два или три трупа, разказва оцелели от ада. Някои от жертвите са били с куршум в главата, други са били простреляни в брадичката. Някои са били застреляни, докато са бягали и телата им са паднали в канавката край пътя.

Сред жертвите е и Ошер, единият от организаторите на феста. Той бе погребан във вторник в Йеруалим, а вдовицата му Съни Вакнин разказва, че той е умрял като герой, опитвайки се да спаси зрители на фестивала от терористите. Братът-близнак на Ошер - Михаел, е изчезнал. Сестра му Ауса се надява, че той просто се крие и ще се появи в даден момент.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    13 6 Отговор
    Много удобно направиха музикален фестивал точно където Хамас влезна в Израел. Много удобно си траете петата колона за ракетите които Хамас ползва в атаката
  • 2 Един там

    4 6 Отговор
    Чакам с нетърпение вълна от бургии мигранти. И тогава: "Ох, баня, ох,кеф ша им ги изтъркам за някой лев".

    Коментиран от #12, #13

  • 3 плача

    6 12 Отговор
    горките палестинци, колко скъпо им струват опитите за освобождение

    Коментиран от #6

  • 4 Шадола

    6 4 Отговор
    Хамас открито подкрепяше,, Сирийската така наречена опозиция " от тук може да си вадите изводите Хамас за кого работя и чий интерес обслужват.
  • 5 Наблюдател

    16 4 Отговор
    Който убива невинни хора , трябва да бъде наказан сурово .

    Коментиран от #7

  • 6 не те разбрах

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "плача":

    за теб рязането на бебешки глави е опит за освобождение ли?


    без коментар.
  • 7 Иисус

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Значи ФАЩ и Израел трябва да, бъдат наказани

    Коментиран от #14

  • 8 Не мога да разбера

    7 4 Отговор
    Хамас със каква цел нападнаха израелския фестивал? Единствените им официални изказвания бяха: Ако ни нападнете къщите с цививилни палестинци в Газа, ще убиваме по един заложник. Но това не са изисквания?!
    Само заради провокацията, за да ги нападне Израел... Нещо много вуни това на .... изкуствена провокация

    Коментиран от #11, #21

  • 9 ами много са малко .

    2 4 Отговор
    4000 отивашти да пият и подрус. в 06:00ч. и неадекватно поведение и електронна музика . Грешно е ако ме атакуват боици с планер, пеш и с кола да влезна под бара и да очаквам 120-130 боици да не ме видят и подминат . А при това ме търсят, защото съ като запасняк избил абдул, мустафа, расзин, мотклив, задкулра, абу . Странно се разсъждава сутрин на газ и ром . Ами боиците искали и те на парти . явно това там е изрелската гея общност .
  • 10 и намериха свобода близо до ивицата Газа

    9 0 Отговор
    Фестивалът е бил организиран от Ошер и Михаел Вакнин, които искали да възхвалят любовта, приятелството и безкрайната свобода.
  • 11 НАЧАЛНИК,ХОЛМС☝

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Не мога да разбера":

    МИ ТО ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е БИЛА
    ИМЕННО ..ФЕСТИВАЛА.....
    МНОГО НЕЗАЩИТЕНИ ХОРА НА ЕДНО МЯСТО
    ....УБИВАНЕ И ВЗИМАНЕ НА ЗАЛОЖНИЦИ...
    А РАКЕТИТЕ ....КВОТО СТАНЕ ПО....
    КАЗАРМИ И ДОМОВЕ......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 плача

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Един там":

    И аз ги искам!
  • 14 Хахахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Иисус":

    Прав си ама кой точно ще се наеме да ги накаже
  • 15 Стефанов

    2 3 Отговор
    Хамас действат по същия начин както действаха украинските терористи - укрепления в жилищни райони заедно с живилното население, разполагане на артилерия и ракетни установки в жилищни зони.
  • 16 Павлов

    5 1 Отговор
    Израел реално извършва геноцид над цивилно население. Разрушава цели жилищни квартали на гъсто населена жилищна зона. Израелският минисър на отбраната ги нарече човеко - животни. Къде са сега жьлтопаветниците да говорят за права на човека. Къде са ООН и ЕС да обявят санкции на Израел?
  • 17 Пенков

    3 1 Отговор
    Израел и еврейското лоби в САЩ (не само в Холивуд) са източиник на всички беди и разпалвач на всички войни. Да не говорим, че са си направили изкуствената държава на чужди земи. Повечето евреи в Израел са преселници от Русия, Украйна, Полша, Чехия и Беларус. Това са потомци на хазарите. Никога не са живяли в земите, известни от още от древността като Палестина или Филистима.
  • 18 Добро булгарче

    0 5 Отговор
    Ние не сме лоши като палестинците. Нека евреите заповяд в нашата хубава родина, Раят на земята. Стига са живели в тези пущинаци. Те заслужават много повече. Защото са богоизбрани.

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дааааааам

    1 1 Отговор
    Системата железен купол не издържала и автоматично се включила системата еластичен памперс.
  • 21 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не мога да разбера":

    И зад вУнящ щит си се прикрил. Ногу вУни на нечистен обор. Оправи си правописа, защитниче на хазарските права.
  • 22 Ъ?!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Добро булгарче":

    Ти сериозно ли го мислиш?!!! Да не си се натровил с татул и отровни гъби?!!! Можеш да каниш само у вас, в колибата си. България не е твоя, та да я населяваш с биоотпадъци!!! С чужда пита, помен прави.
  • 23 Какъв

    1 1 Отговор
    Невероятен разказ.. Не ви вервам па
  • 24 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Добро булгарче":

    Фашистите рядко блестят с умът си... 5 - 15 години затвор за предателство
  • 25 омон ра

    0 1 Отговор
    йевреите трябва да са благодарни че халмасците са ги отървали от джендър напушляци