Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 11:16 1 719 30

Войната с Хамас: как ще се отрази на палестинската автономия

  • хамас-
  • израел-
  • палестина-
  • война-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • махмуд абас

Властите в Палестинската автономия все повече губят контрол над територията, която управляват

Войната с Хамас: как ще се отрази на палестинската автономия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Откакто Хамас започна терористичните си атаки срещу Израел на 7 октомври, 54 души са загинали на Западния бряг след сблъсъци с израелските сили за сигурност. Междувременно израелската армия е извършила 280 арести на територията на Западния бряг. 157 от задържаните са били последователи на Хамас.

Всичко това говори, че властите в Палестинската автономия все повече губят контрол над територията, която управляват. Всеки един убит е сигнал, че те се провалят в опитите да убедят населението във възможността за изграждане на отношения с Израел без насилие. Акциите на израелските части на територията на Западния бряг пък са знак, че Тел Авив не вярва на палестинските автономни власти, че могат да осигурят стабилност и мир в района.

Основната им грижа - как да се запазят властта си

В последната седмица стана ясно, че Палестинската автономия е загубила влияние, казва Стивън Хьофнер, който ръководи офиса на фондация “Конрад Аденауер” в Рамала. “Палестинските автономни власти почти не са изразявали позиции за ситуацията, а когато президентът Абас го направи, той е по-скоро сдържан и избягва да адресира и осъди Хамас.” По този начин те продължават курса, в който администрират автономните територии, но без да предлагат никакви идеи за тяхното бъдеще. “Палестинските автономни власти основно се вълнуват от собственото си оцеляване във властта. И вече надали са в състояние да упражняват контрол над Западния бряг.”

Палестинската автономия е създадена през 1994 година в рамките на първия договор от Осло между Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и Израел. Нейната цел е да положи основите на бъдеща независима палестинска държава. Но тези надежди отдавна са попарени. Много палестинци гледат на Палестинската автономия като на провал. Демонстрациите в подкрепа, с които на места беше посрещнат терорът на Хамас, показват ясно, че много жители на Западния бряг симпатизират на ислямистите, а не на ръководената от Абас светска партия Фатах.

“Бихме предпочели Хамас да не действа така. Но ако Израел отговори, това няма да се разглежда като нападение срещу Хамас, а като част от 75-годишната война срещу палестинската нация”, казва представител на властите в Палестинската автономия, цитиран от “Икономист”.

Авторитетът на Абас и Фатах се срива

Палестинските власти са обвинени и в множество злоупотреби. Правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” говори за произволни арести и тормоз на критици и опозиция. Независимата комисия по правата на човека, цитирана от “Амнести интернешънъл”, само през 2021 година е получила 129 оплаквания за произволни арести в Западния бряг и 80 в Газа. “Стана ясно, че това е елитен проект, от който се възползват много малко хора в палестинските територии. Това вече не е демократична институция, легитимността ѝ отдавна е загубена и хората в палестинските територии нямат увереност, че палестинските автономни власти, Фатах или президентът Абас могат по някакъв начин да предложат перспектива за бъдещето.”

Затова и авторитетът на властите се срива. В началото на септември те закупиха оръжия и бронирани машини от Йордания. Според оценките на експерти целта е с тяхна помощ да си гарантират контрола над Западния бряг. През юли израелската армия влезе в палестинския град Дженин, след като през юни привърженици на Хамас убиха четирима израелци. Терористични групи като Хамас и Палестински ислямски джихад използват недоволството от властите в Палестина и от президента Абас, за да се наложат политически и военно.

Какви ще са отношенията с Израел занапред?

Махмуд Абас е избран през 2005 година, а през 2006 Фатах поема законодателната власт. Оттогава избори се провеждат само на регионално ниво. Според социологическо проучване от септември тази година 78% от палестинците настояват за оттеглянето на Абас. Изследването сочи още, че ако в Западния бряг се проведат президентски избори и на тях се явят Абас и лидерът на Хамас Исмаил Хания, Хания ще получи 58% от гласовете срещу само 37% за настоящия президент. На парламентарни избори Фатах ще има леко преимущество пред Хамас - 36% срещу 34%.

През 2006 година Хамас печели мнозинство в палестинския парламент. Но след като завзема властта в ивицата Газа, той е суспендиран. Наскоро Абас и Хания заговориха за създаването на “помирителен комитет”. Президентът на Палестинската автономия заяви, че иска да “сложи край на разделението и да постигне палестинско национално единство”. Но след терористичните атаки на Хамас срещу Израел той се дистанцира от Хамас и заяви, че техните действия и политика “не представляват палестинския народ”.

Големият въпрос за бъдещите отношения между Израел и Палестинската автономия остава. “Военната цел, обявена от Израел, е унищожаването на Хамас. За да се случи това, нахлуването в ивицата Газа няма да е достатъчно. По-скоро е вероятно Израел да използва и различни от досегашните методи в Западния бряг, за да елиминира поддръжниците на Хамас там. Какво означава това за Палестинската автономия е въпрос, който остава отворен”, обяснява Стивън Хьофнер.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    15 5 Отговор
    Соросоиди не ви виждам да протестирате срещу израелската агресия над цивилни!

    Коментиран от #4, #30

  • 2 Реалността

    4 1 Отговор
    ПА поздрави Хамас за "успеха" в Израел.
  • 3 КОТарАК

    2 14 Отговор
    след като получи снаряди от КИМчо и уреди касапницата с Хамас ,кървавото кремълско джудже прави жалки опити за настъпление /когато евреите приключат с Газа, по един или друг начин ще приключат и с него
  • 4 Оне

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    В Газа няма "цивилни". Има терористи и помагачи на терористи.

    Коментиран от #5

  • 5 Професора

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Оне":

    В Окрайнината няма цивилни има само фашисти бандери. Руснаците трябва да сринат Киев след 24 часа.

    Коментиран от #6

  • 6 Оне

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Газа и Украйна нямат нищо общо. Пробвай нещо друго.

    Коментиран от #8

  • 7 Само да питам

    12 3 Отговор
    Сороси спите ли или чичо Сорос не плаща за протести срещу Израелската окупация и агресия?

    Коментиран от #9

  • 8 Фел

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Оне":

    Такали ви казахада пропагандирате?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Оне

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Фел":

    Така ни казват фактите. Знам, че много ви пречат тези пусти факти, но, това е положението.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Харон

    3 0 Отговор
    Кой как си постели....Да му берат грижата тези които избраха, гласуваха за терора....
  • 12 Кои

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Оне":

    "факти" спуснати от посолствата/о?! Като опорките на ПП-ДБ онзи ден които ги чете Тошко Йорданов?!
  • 13 КОНТРАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Оне":

    Това са ви фактите на семитските слуги. Господарите ви дори не ви броят за хора обаче вие продължавате да се лагате най мазно!
  • 14 Филантроп Евреич

    5 1 Отговор
    Много е кофти, да знаете... Да имате всичките пари на света, а да нямате държава и всички да ви мразят...

    Коментиран от #15

  • 15 Хисторик

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Филантроп Евреич":

    Къде са отишли през хилядолетията винаги са искали да превземат властта Египет, Испания, Русия... единствено във Великобритания и колонията на UK ФАЩ им се отвори парашута.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 фактите ни говорят

    0 0 Отговор
    21.09.2023 - преди три седмици

    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фокс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.


    ... а сега "олеле"
  • 17 Оне

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хисторик":

    Нали уж Путин бил евреин (Шаломов) а пък всичките му олигарси са доказано такива?
  • 18 бай Иван

    2 1 Отговор
    Не знам само как Израел е жертвата след като може да се види на картата как сред основаването на държавата Израел, тя като "жертва" непрекъснато се разраства по територия. За ивицата Газа пише ,че това е един затвор под открито небе , в който се раждаш затворник , живееш като такъв и умираш като затворник с единствената разлика ,че си под открито небе. За този толкова годишен конфликт трябва да се намери трайно решение и що годе справедливо и за двете страни . Иначе ще тлее и периодично ще ескалира и ще има тези резултати. Същото е Сърбия и Косово.При най-малката възможност в геополитически план Сърбия ще влезе в Косово, защото това си е тяхна територия, която им откъснаха насила. Тези нерешени въпроси непрекъснато ще подклаждат конфликти навсякъде по света.Говори се ,че Азербейджан ще продължи с атаките към Армения. ООН е станало една безгласна организация която е загубила и смисъл и съдържание за решаване на такива конфликти в световен мащаб.
  • 19 бай Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хисторик":

    Еврейте са като ДПС . Никога не са видими в управлението , но винаги управляват.

    Коментиран от #20

  • 20 Пешмерга

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Иван":

    Това Сашо Оскар ли ти го каза?
  • 21 ТрампЛин

    3 0 Отговор
    Според последните проучвания, само 31% от палестинците са подръжници на Хамас и искат Хамас да ги представлява на политическата сцена!!! Хамас е терористична организация създадена и направлявана от Иран, финансирана от Катар, Турция и русия. Хамас не признава правото на съществуване на Израел и единствената им цел е да унищожи и заличи Израел!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Хаим Оливер

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "ТрампЛин":

    Мъдра и постижимо цел!!!

    Коментиран от #25

  • 23 656565

    3 1 Отговор
    Войната с Хамас: как ще се отрази на палестинската автономия? Е аде, как ще се отрази. Хамсалаците от Хамас дръпнаха късата клечка от кибритената кутийка на Пандора, подпалиха си зад---ите с нея, и сега се мъжкареятт пред Света, ама на гърба на палестинците. Финалът е ясен. Само се чудя, защо на някои хора им се вижда неправилно израелските командоси да наскачат там и да напъхат по една маслинка на правилното място на хамасаджиите? Между другото, който иска да не вярва, ама те са там вече и то не от днес или вчера. Со благо со кротце заради цивилните, ама и много от туй, дето си треби. Много ми се иска да е КЮТЕК, ама няма да е. Да разстрелваш хлапета на музикален фестивал....., незнам, ама командосите си знаят. Маслинка, маслинка, с маслинка ще приключи всичко, а и това е в рамките на обичайната практика. Например-бат Ердо, Турция, Сирия, Африн, маслинка, клонка, маслинова клонка и т. н..... Спомняте си нали? Само дето аз не мога нещо да си спомня тогава терористите колко турски младежи избиха на някакъв там музикален фестивал, в колко турски къщи влязоха, а и там колко хора избиха? Ама айде, станалото станало-ще кажат някои, да гледаме напред. А и бат. Ердо щял съвсем скоро широчка автономия да даде на кюрдите, нали е с голямо сърце. Те също са хора, също като палестинците, изключая Хамас? Редно е.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хаим Оливер":

    Постижима постижима, колко да е постижима? Палестина остана една ивица в Гъза на географията точно поради таз налудничава идея на чалмите от Иран и Ливан!

    Коментиран от #27

  • 26 хе хе

    1 0 Отговор
    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.
  • 27 Хаим Оливер

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ТрампЛин":

    Не харесвам изпълнителя, но в песента се пее:
    "Всичко се връща" 😜

    Коментиран от #28

  • 28 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хаим Оливер":

    Анджък! На чист английски език🤣 Вола като рие на гърба му пада! Стара народна поговорка. Всичко се връща.

    Коментиран от #29

  • 29 Хаим Оливер

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ТрампЛин":

    Има и друга:
    Надуваш, Надуваш балона, пък той вземе, че се пукне😜
  • 30 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    как да протестират като краварите дерибействат в целия свят и винаги са прави.