Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 08:43 2 203 59

ISW: Руските сили са изстреляли над 500 дрона по критична инфраструктура и военни съоръжения в Украйна през септември

  • руски сили-
  • дронове-
  • украйна-
  • критична инфраструктура-
  • военни съоръжения-
  • септември

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли една балистична ракета Искандер-М от Воронежска област и шест дрона Шахед-131/136 от близо Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, както и че украинските сили са унищожили пет дрона над Херсонска и Николаевска области.

ISW: Руските сили са изстреляли над 500 дрона по критична инфраструктура и военни съоръжения в Украйна през септември - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинските сили незначително напреднаха на източния (левия) бряг на Херсонска област и продължиха настъпателните операции близо до Бахмут и в западната Запорожка област. Геолокирани кадри, публикувани на 27 октомври, показват напредък на юг под Антоновския пътен мост северно от Олешки (7 км южно от град Херсон и 4 км от река Днепър). Генералният щаб на Украйна съобщи, че продължават настъпателните действия край Бахмут и в посока Мелитопол (западна Запорожка област).

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Руските сили нанесоха серия от удари с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна в нощта на 26 срещу 27 октомври. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли една балистична ракета Искандер-М от Воронежска област и шест дрона Шахед-131/136 от близо Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, както и че украинските сили са унищожили пет дрона над Херсонска и Николаевска области.

Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи на 27 октомври, че руските сили са изстреляли над 500 дрона, насочени към критична инфраструктура и военни съоръжения в Украйна през септември 2023 г. Игнат също така заяви, че модернизираните дронове са по-трудни за откриване и че метеорологичните условия не влияят на операциите на руските сили. Германия и Дания обявиха нови пакети от военна помощ за Украйна на 27 октомври. Датското министерство на отбраната (МО) обяви пакет от подкрепа с военни материали за Украйна на стойност 3,7 милиарда крони (около 520 милиона долара), който включва танкове Т-72, БМП- 2 бойни машини на пехотата, артилерийски боеприпаси и дронове.

Германското правителство обяви пакет от военна помощ, оценен на около 5,4 милиарда евро, който включва противовъздушни ракети MARS II и допълнителна система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM.

Неизвестни лица се опитаха да убият подкрепяния от Русия бивш сепаратистки украински политик Олег Царьов на 27 октомври. Телеграм каналът на Царьов съобщи, че е прострелян два пъти в дома си в окупираната Ялта, Крим. Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) започна разследване на атентата. Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов заяви, че Царьов е в реанимация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация.

Съобщава се, че руските власти са арестували руски граждани, за които се твърди, че са използвали канали на Telegram, включително някои, които се идентифицират като вътрешни източници, за да изнудват пари от руски служители. Руската държавна медия ТАСС съобщи на 27 октомври, че Тверският съд на Москва е арестувал Антон Сафонов и е задържал Станислав Дайнеко, и двамата работят по връзки с обществеността, за изнудване на над 2 милиона рубли (около 21 200 долара) от директора за специални задачи на Rostec Василий Бровко в замяна на непубликуване на потенциално компрометираща информация в телеграм канала "Небрехня".

Телеграм каналът на "Временното правителство", който заяви, че преди това е публикувал твърдения за участието на Бровко в корупционни схеми, твърди, че Бровко има тесни връзки с добре свързания директор на Rostec Сергей Чемезов. Друг руски вътрешен източник заяви на 26 и 27 октомври, че Бровко е инициирал обиски на администраторите на каналите "Небрехня" и "Временно правителство", но Telegram каналът "Временно правителство" отрече твърденията на 27 октомври, че властите са претърсили и задържали собствените му администратори. Руски вътрешен източник твърди, че случаят се отнася за събития от април до август 2022 г., които включват повече от 20 канала в Telegram, включително някои вътрешни източници и каналите "Небрехня" и "Временно правителство".

Руските власти по-рано задържаха администратори на популярни канали с вътрешни източници на Telegram, които вероятно са използвали секретна информация, за да изнудват руски служители.

Руските власти вероятно са принудили украински военнопленници (ВП) да се присъединят към "доброволческа" формация, която ще се бие в Украйна, което би представлявало очевидно нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците. Руските държавни медии съобщиха на 27 октомври, че доброволческият батальон "Богдан Хмелницки" е "вербувал" около 70 украински военнопленници от различни руски наказателни колонии, започнал е обучение и след завършване на обучението ще бъде разположен в неуточнена зона на фронтовата линия.

Принуждаването на военнопленниците да се бият би било нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците, която постановява, че "нито един военнопленник не може да бъде изпращан или задържан в райони, където може да бъде изложен на огъня в зоната на бойните действия" и не трябва да "се наема на труд, който е от нездравословен или опасен характер".

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви формирането на второ чеченско доброволческо формирование, кръстено на чеченски деец, който се бори срещу имперското руско управление. Кадиров обяви създаването на доброволческия батальон "Байсангур Беноевски", кръстен на заместник на лидера на чеченските бунтовници от 19-ти век Имам Шамил.

ISW писа на 24 октомври, че Кадиров изглежда се бори да балансира между своите чеченски мюсюлмански избиратели, като същевременно поддържа подкрепата на Кремъл и руския ултранационализъм и православието.

Руските окупационни власти предприеха репресии срещу проукраинските Telegram канали, работещи в окупирана Украйна. Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи на 27 октомври, че е арестувала администраторите на два проукраински канала, които са насърчавали потребителите да събират данни за руски военни активи и движения през август 2023 г.

ФСБ също така твърди, че е убила предполагаемо въоръжен агент на разузнаването, който е оказал съпротива при ареста по време на задържането. ФСБ вероятно оповести тези арести сега, за да възпре допълнителни рискове за сигурността в окупирана Украйна.

Руските окупационни власти продължават да се борят да компенсират служителите на руските държавни предприятия в окупираната Херсонска област. Руското опозиционно издание "Важные истории" съобщи, че служители на Министерството на вътрешните работи в окупирания Скадовск, Херсонска област, ГУП "Херсонобленерго", детска градина в Новотроицке и горско стопанство в Голопристански район съобщават, че са получили една или нито една заплата от лято 2023 г. Важные истории съобщиха, че окупационните власти на Херсонска област също се борят да изплащат пенсии и други социални помощи. Беларуският президент Александър Лукашенко продължи да показва нежеланието си да въвлича военните си във войната в Украйна. Лукашенко заяви на 26 октомври, че страната му е ангажирана с мира със съседите си и не иска да воюва, защото "това би струвало на Беларус скъпо".

ISW продължава да счита, че Беларус е съвоюваща страна в руската война в Украйна, участва в депортирането на украински деца и може да улеснява схемите за избягване на санкции за Русия, но е изключително малко вероятно да ангажира собствените си военни сили да се бие с Украйна .


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    6 54 Отговор
    руски терористи

    Коментиран от #16, #51

  • 3 Българин

    5 47 Отговор
    Матушка ще загуби и тази война

    Коментиран от #19, #30, #52, #53

  • 4 Питам

    45 4 Отговор
    А с лопатите какво стана-а козяци?

    Коментиран от #17, #57

  • 5 ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО

    36 2 Отговор
    СПОКОЙНО
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    31 3 Отговор
    съжалявам
    яд ме е за Окраин
    НО ще загуби войната

    Коментиран от #18

  • 8 Какви са тези г л у п ос т и

    45 2 Отговор
    500 руски удари срещу украински военни обекти.Ама Дойче веле,пардон факти,м и л и. м о и,според вас ударите са само срещу детски градини,болници,центрове по кръводаряване,училища,детски площадки,магазини..Някой май е л ъ г Ал.
  • 9 Ала-бала

    37 1 Отговор
    Статията е пълно разтягане на лукуми. Ако сметнем соросоидните измишльотини за руските загуби, да не се окаже че са загубили повеч танкове от колкото имат?!

    Цитат: Генералният щаб на Украйна съобщи, че продължават настъпателните действия край Бахмут и в посока Мелитопол (западна Запорожка област). - едно уточнение, руските настъпателни действия продължават. Няма как да са украинските, щото те изгубиха Бахмут.
  • 10 Българин

    26 5 Отговор
    Русия ще спечели и тази война
  • 11 Алил Мустафов

    4 1 Отговор
    Безумие
  • 12 Базирания ISW

    18 0 Отговор
    Аз само техните мозъчни анализи чета тук!

    Коментиран от #27

  • 13 А50

    27 1 Отговор
    Ако Беларус е воюваща страна в конфликта то какви страни са тогава Полша Сащ и въобще ЕС. ВСу никъде не напредвад, само ДРГта.
    Дронове и ракети тепърва ще топлят зимата на всушниците.
    Окрайна продължава с убииствата и опитите за убииства на неизгодни политици журналисти общественици.
    На мястото на окрайна имаме терористична сглобка на националисти и еврей, едните са мало.умни другите лукави и ще вземе да пострада някой накрая

    Коментиран от #21

  • 14 Поне вече не лъжат нагло

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    че дроновете са "ирански Шахед",

    Имат напредък! Видяха, че тоя плосък номер не минава вече!
    Но от "пълномащабното" и "непредизвикано нахлуване" трудно ще се откажат, щото ще им дръпнат черджето под краката!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 укрофашаг..

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Само така вова..изравняване на бандерия.
  • 17 Отговарям

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    Спират ракети с тях.С друго не могат!
  • 18 А бре

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти все бъркаш Русия с Украйна!Ако знаеш какво е карта,погледни!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вероятно, може би, говори се на пазара

    19 0 Отговор
    "Руските власти вероятно са принудили украински военнопленници (ВП) да се присъединят към "доброволческа" формация, която ще се бие в Украйна,"

    Никой не може да ми забрани да обичам Мозъчния Тръст и британското разузнаване. Дори DW не може да се мери с тях!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рамзан ага

    13 1 Отговор
    Най обичам сутрин рано да чувам тътенът на Искандерите поразяващи целите си и миризмата на тротил примесена с тази на прясно печено.

    Коментиран от #47

  • 23 Молтке

    22 0 Отговор
    Не е важно кой напада пръв, а кой създаде предпоставките за войната.

    Кенеди, кандидат президент:
    Зеленски трябваше да каже 5 думи....Украйна няма да влиза в НАТО и война нямаше да има

    Какви настъпления на укрите по фронтовете Тези са ненормални.Зя 5 дни руснаците им свалиха 25 самолета.

    Коментиран от #32

  • 24 А бре

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Всичко това":

    То е ясно ,че е мамината тии,ама за друго нещо става въпрос.

    Коментиран от #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мозъчния шопар

    13 0 Отговор
    Мозъчен тръст с мозъчно сътресение.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хи их хи

    23 0 Отговор

    До коментар #23 от "Молтке":

    Всъщност край Авдеевка руснаците са напреднали и по двата фланга на 1,5-2 км., но ще го броим за успешен украински контранаступ на запад.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Онзи

    11 2 Отговор
    През последните две седмици в някои направления на фронта са забелязани новите версии на ТОС А -2 -Хохохохолопек.Очевидци разправят ,че веднага след поредните залпове в района се е носела много приятна миризма на прясно печено и са почнали да се навъртат глутници бездомни кучета.

    Коментиран от #38, #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Писанията на този институт са винаги

    18 2 Отговор
    забавно четиво, защото ретранслират всички твърдения за вътрешна употреба на украинската армия, чийто нов шеф на пресслужбата е писател-фантаст. Очевидно е намерил ново поприще на таланта си.

    Коментиран от #43

  • 37 Накратко

    15 0 Отговор
    Русия помля Украйна
  • 38 това..

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Онзи":

    Не ли е,новия укро-пек,на вова..дека бендеругите като видят кюнците,ловат шушавата.

    Коментиран от #39

  • 39 Онзи

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "това..":

    Е тее тоо същия ее.
  • 40 Баце ЕООД

    11 2 Отговор
    Факти само фашистки медии цитира

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ОНЗИ

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Онзи":

    Можеш ли да напишеш нещо по различно от глупост??
  • 43 А бе кух

    1 7 Отговор

    До коментар #36 от "Писанията на този институт са винаги":

    В стремежа си да на пишеш нещо смислено, за стотен път доказваш колко си много!

    Коментиран от #54

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даа бе

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "Баце ЕООД":

    Ами вие тук повечето сте такива!Пак ли се правите на обидени?
  • 46 Артилерист

    13 1 Отговор
    Написах, че този американски институт за изследване на войната е част от една КОЛОСАЛНА СИЛА за информационна война срещу Русия, обхващаща близо 50 държави, подчинени на САЩ и са ме изтрили. Кое в това твърдение е обидно и невярно? Може би, че в нападките си срещу Русия, те я обвиняват, че е изостанала, нецивилизована, азиатски варвари от каменната ера и тп. А те са цивилизацията, която иска да я разпокъса и ограби. Не е ли така или някой са съпричастни към информационната война срещу Русия?

    Коментиран от #48

  • 47 Въпрос

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Рамзан ага":

    Това тази нощ ли го сънува,или бълнува и те стреснаха?
  • 48 Онзи

    1 12 Отговор

    До коментар #46 от "Артилерист":

    Старшинка,ако някой е искал да завладее и ограби Русия,до сега да го е направил! Всичко каквото си написал до сега е обидно и невярно,само и само да угодиш на тези ,които ти плащат!!
  • 49 факт

    3 1 Отговор
    а зелените са свалили 600
  • 50 А50

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ууууууу бре":

    Само да те питам Окрайна на какво е окрайна.
  • 51 КовидманЯк

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Прибирай се в психиатрията, защо пак си избягал?
  • 52 КовидманЯк

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти вече си си загубил разума.
  • 53 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Украйна изгуби тази война!
  • 54 КовидманЯк

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "А бе кух":

    Прибирай се в психиатрията, отпуската свърши!
  • 55 Глей сига

    7 0 Отговор
    АБЕ ПОМНИТЕ ЛИ ИМАШЕ ЕДИН СОНДАЖ В КОЛИМА НАЙ ДЪЛБОКИЯ В СВЕТА АМА ГО ЗАТВОРИАХА
    НЕКА ДА ПОКАНЯТ ISW СИГУРЕН СЪМ ЧЕ МОГАТ ДА ГО ПРОДЪЛЖАТ
    КОГАТО СТИГНАТ ДО ТАСМАНИЯ ТОГАВА ЩЕ ГО МИСЛИМ
    И НЕЩО МНОГО ЗАБАВНО УКРАИНСКИ БИВШИ ВОЕННОПЛЕНИЦИ ВОЮВАТ СРЕЩУ ХУНТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ
    АМИ НАЙ ДОБРЕ Е ТАКА ДА СИ ГО СЪДЯТ САМИТЕ УКРАИНЦИ ЩОТО ТЕ ПОСТРАДАХА НАЙ МНОГО ОТ ТОЯ ..............
  • 56 Артилерист

    3 0 Отговор
    До коментар N48 от ""Онзи"
    Отговори на въпроса, който ти е задал адаша ти от N42!
  • 57 Какво стана със славната

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    тридневна специална военна операция?

    Коментиран от #58

  • 58 Християнски пророчества

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Какво стана със славната":

    Русия,ще победи както през 1945 само че ще има огромни разрушения и жертви войната ще прерасне в голяма война Европейска да му мислят в Европа.Америка като стане напечено ,ще се оттегли най вероятно щото ще пази народа си Украйну им се подведе по акъла на Америка.Америка са играчи и да хитри тях ,ще ги сполетят природни бетствия вижте Питър Тан евангелски пастор.

    Коментиран от #59

  • 59 Какви са тези

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Християнски пророчества":

    глупости?
Новини по държави: