Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Ноември, 2023 09:03 1 096 15

Украйна: добре защитени ли са атомните централи от нападения

  • запорожка аец-
  • аец-
  • атомни централи-
  • украйна-
  • володомир зеленски-
  • русия

Колко голяма е опасността?

Украйна: добре защитени ли са атомните централи от нападения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В нощта срещу 25 октомври украинските власти съобщиха за обстрел с руски дронове камикадзе в близост до ядрената централа „Хмелницки", в западната част на Украйна. Падащи останки и детонационната вълна са нанесли сериозни щети в град Нетешин, в който живеят работещите в централата. Засегнат е и съседният град Славута, както и някои от сградите на територията на централата. Според украинския президент Володимир Зеленски именно тя вероятно е била цел на атаката.

Експертите от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), намирали се в централата, потвърдиха за две силни експлозии в близост до съоръжението. По-късно бе съобщено, че в околностите са били свалени два дрона.

Генералният директор на ядрената агенция Рафаел Гроси обяви след това на нейния сайт, че в онази нощ районът на централата е бил разтърсен от експлозии, а на места се е стигнало до прекъсване на електричеството. Експлозиите не са се отразили на работата на централата, но много прозорци били изпочупени от детонационната вълна. „Този случай показва още веднъж колко нестабилно е положението с ядрената сигурност в Украйна, което ще се задържи такова, докато тази трагична война продължава. Сега само се счупиха прозорци, но следващият път може и да нямаме толкова голям късмет", пише Гроси.

На какво могат да устоят ядрените централи?

В Украйна ядрените централи са най-важният източник на електроенергия. Защитата им е особено важна, тъй като без тях енергийната система би могла да функционира много трудно през есента и зимата, казват експертите. „Без реакторите не бихме могли да се справим през зимата, тъй като бяха разрушени много топлоцентрали, а ние така и не успяхме да ги възстановим бързо и изцяло", обяснява пред ДВ експертката по атомна енергия Олха Кошарна.

Както подчертава Дмитро Хуменюк от Центъра за ядрена и радиационна сигурност на Украйна, реакторите на атомната централа са достатъчно надеждно защитени и биха могли да издържат дори и ако върху тях падне малък самолет. Затова останките, попаднали в района след обстрел с дронове или с ракети, не са толкова опасни за самата централа, колкото за другата енергийна инфраструктура, обслужваща нейното функциониране. Но принципно всяка военна активност в близост до ядрено съоръжение представлява сериозна опасност.

„Реакторът има защитна обвивка и е разработен така, че да удържи и на големи външни въздействия като торнадо, ураган, земетресение и дори падането на малък самолет. Но ако става дума за част от руска ракета, която не е експлодирала, това може да застраши сигурността на централата", казва Хуменюк.

За подстанциите е необходима специална защита

Експертът обяснява, че атомната централа не се състои само от реактор, а представлява комплексно съоръжение от системи за сигурност с мрежа, която от една страна осигурява необходимата електроенергия за централата, а от друга - пренася произведения от реакторите ток. Ако на мрежата и на трансформаторните подстанции бъдат нанесени щети, това може да доведе до прекъсване на тока в централата и да предизвика опасна ситуация, подчертава Хуменюк.

Именно трансформаторните подстанции, през които се изпраща произведената електроенергия в мрежата и без които една ядрена централа не би могла да функционира сигурно, се нуждаят днес от особено добра защита - както срещу директни атаки с ракети или дронове, така и от падащи отломки. Олха Кошарна допълва: „Ако тези съоръжения бъдат обстрелвани, ще се активира аварийната защита на централата. Подобно принудително спиране е много опасно", посочва тя.

Активна и пасивна защита

Държавният концерн „Укренерго", който стопанисва и украинските енергийни мрежи, се опитва да изгради многостепенна защита на инфраструктурата, особено тази на трансформаторните подстанции, които осигуряват функционирането на атомните централи. Председателят на УС на „Укренерго" Володимир Кудрицкий казва пред ДВ, че най-важна е активната защита на енергийните съоръжения, осигурявана от системи за противовъздушна отбрана.

Същевременно роля играе и пасивната техническа защита - на първо ниво срещу отломки от ракети и дронове, на второ - директно от дронове и на трето - от ракетни удари. „Тази пасивна защита помага да запазим съоръженията си невредими или пък да намалим мащаба на щетите", обяснява той.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    23 1 Отговор
    Руснаците никога няма да нападнат АЕЦ-ове.А укротерористите не са спирали - за тях няма украински,няма руски.А някой зловещ ден могат да посегнат и на европейски.
  • 2 да де

    26 1 Отговор
    Защо пишете глупости за атомните централи руснаците, ако искаха досега да са ги гръмнали 100 пъти.
  • 3 Укропат

    17 1 Отговор
    Шефчето пита за да знае как да атакува. Чакаме си Ф16 и ще се пробваме на ЗАЕЦ.
  • 4 ХАХАХА

    17 1 Отговор
    Аман от глупости! Аре темата да се смени да се върнем на "човеколюбивата" юдея!
  • 5 пешо

    3 1 Отговор
    Лилия Ржеутская потрес.
  • 6 Еврогей

    13 1 Отговор
    Кухата мисирка от територия 404 разбира от атомни централи :))))
  • 7 Смех

    10 1 Отговор
    Зелето отдалече подготвят да напишат за отстъплението от Андреевка ,)
  • 8 Да бе , да. ! 😜

    7 1 Отговор
    Аз се чудех защо укрите обстрелваха собствената си АЕЦ Запорожие , когато я превзеха руснаците . А то било за да проверят защитата ѝ .
  • 9 Мишел

    10 1 Отговор
    Последно Украйна преди седмица атакува директно Курската АЕЦ с три дрона, единият от които засегна хранилището на ядрени отпадъци на централата.
    Европа съвсем насърчително не реагира на украинския опит за причиняване на ядрена авария в руска АЕЦ .
  • 10 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    това е стара новина руснаците удариха в този район складове които две денонощия се взривяваха Гроси е дал картите със минните полета около Запорожската АЕЦ на Зеленски. Руснаците променят защитата на централата за да не бъдат изненадани от десант.
  • 11 Русогайовете,

    0 0 Отговор
    .......... .... .... ... проста
  • 12 От чии

    3 0 Отговор
    нападения дали са защитени????
  • 13 Дедо ви ....

    8 0 Отговор
    Хахахаха. Тогава беше ударена влакова композиция разтоварваща ракети химарс, снаряди с обеднен уран и други в добре защитен централен скад №17 на ВСУ в Хмелницка област. Взривовете от удара и последвалите детонации са толкова мощни че са усетани на територия на АЕЦа където на сгради има счупени стъкла на прозорците!!!!
  • 14 странно

    4 0 Отговор
    че се изля толкова мастило за АЕЦ, която дори не е била цел на обстрела. Особено, на фона на изписаното, когато украинците обстелваха Запорожката АЕЦ. Тогава и Гроси не беше толкова активен. Сигурно, защото е вярвал, че руснаците ще се справят с всякакво предизвикателсто, нещо което , трудно може да се каце за украинците.
    Всъщност, украинците заслужават да бъдат поставени в условията, в които бяха поставени руснаците, та да видим как ще се справят, за да не се стигне до сериозен инцидент. Но като чета какви ги бълват украинските специалисти, разбирам защо руснаците не искат да провокират подобни условия - наясно са, че това би било ядрена авария като се има предвид капацитета на украинците.
    Тъжна картинка са тия хора, пълна некомпетентност и недоразумение на мисълта - "Подобно принудително спиране е много опасно". Женичката забравя, че подобни "принудителни спирания" са се случвали много, ама много пъти по света, в това число, многократно на Хмелницката АЕЦ. Но, тогава тези спирания на са били въобще опасни, щом са ги оценявали с "0" по скалата на ИНЕС. А сега какво се променя?
    Ако такива специалисти ще решават проблемите - Украйна има огромния шанс да се запише като първата държава, която е предизвикала авария с оценка "7" по скалата на ИНЕС (първия път беше в Чернобил, пита се къде ще е втория - Хмелницки, Южноукраинската или АЕЦ-а в Ровно).
  • 15 Илия

    1 0 Отговор
    Нааканите сега търсят начин да взривят нещо, което да разсее радиоактивен прах, и да го припишат на "руснята". Това ще е повод Светът отново да се вторачи в Украна, а НАТовците да заприпкат и окупират всичко от Кийв на запад и север. Ако се появят още 2-3 такива статии, работата е ясна.
Новини по държави: