Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 17:35 1 940 14

Ще се намеси ли "Хизбула" във войната в Близкия изток?

  • хизбула-
  • ливан-
  • хасан насрала-
  • реч-
  • хамас-
  • израел-
  • намеса-
  • иран-
  • сащ

В петък лидерът на "Хизбула" ще направи първия си публичен коментар, откакто "Хамас" и Израел влязоха във война

Ще се намеси ли "Хизбула" във войната в Близкия изток?  - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала ще направи в петък първите си публични коментари, откакто палестинската групировка "Хамас" и Израел влязоха във война, реч, която ще бъде внимателно наблюдавана за улики за това как може да се развие ролята на групировката в конфликта.

Огромна военна сила, подкрепяна от Иран, "Хизбула" ангажира израелските сили по границата, където 50 от нейните бойци бяха убити в най-смъртоносната ескалация, откакто води война с Израел през 2006 г.

Речта също се очаква по-широко. Насрала е водещ глас в регионален военен съюз, създаден от Иран за противодействие на САЩ и Израел.

Известна като "Оста на съпротивата", тя включва шиитски иракски милиции, които стрелят по американските сили в Сирия и Ирак, и йеменските хути, които нагазиха в конфликта, като стреляха с дронове срещу Израел.

Носейки черния тюрбан на Сайед или потомък на пророка Мохамед и шиитски духовни одежди, Насрала е една от най-известните фигури в арабския свят.

Признат дори от критиците като умел оратор, речите му отдавна са следени отблизо както от приятели, така и от врагове. Той е смятан за терорист от противници, включително САЩ.

Пламенните му речи по време на войната през 2006 г. издигнаха профила му, включително една, в която той обяви, че "Хизбула" е ударила израелски военноморски кораб с противокорабна ракета, призовавайки зрителите "да погледнат към морето".

Докато Насрала остава извън общественото внимание от 7 октомври, други служители на "Хизбула" показват бойната готовност на групировката. Но те не са поставили никакви червени линии в конфликта с Израел.

Запитан на 22 октомври защо все още не е говорил, политикът от "Хизбула" Хасан Фадлала каза, че Насрала следи ситуацията в Газа "момент по момент и час по час" и наблюдава битката в Ливан. Да не говори публично е "част от неговото управление на битката", каза той.

Речта ще бъде излъчена, за да съвпадне с митингите, свикани от "Хизбула" в чест на загиналите бойци.

Взаимните заплахи за унищожение възпират Израел и Хизбула да водят война през ливанската израелска граница от 2006 г. насам. Междувременно Сирия послужи като арена за техния конфликт.

Източници, запознати с мисленето на "Хизбула", твърдят, че атаките на групировката досега са били премерени, за да се избегне голяма ескалация, като същевременно израелските сили са заети на границата.

Ливан не може да си позволи нова война с Израел. Много ливанци все още са разтърсени от въздействието на катастрофалния финансов колапс преди четири години.

Израел заяви, че няма интерес от конфликт на северната си граница с Ливан.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди "Хизбула" да не отваря втори военен фронт с Израел, заявявайки, че това ще доведе до израелски контраудари от "невъобразим" мащаб, които ще причинят опустошение на Ливан, цитирана от Ройтерс,


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ще се

    28 8 Отговор
    намеси и ще смачкат Израел.

    Коментиран от #8

  • 2 Ако Иран и Хизбула са будала !

    10 26 Отговор
    Да влезат с Израел във война !
    САЩ така ще ги ударят !
    Че всичко ще забравят !

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Факт си е

    7 18 Отговор
    Би трябвало щото ако не се намеси. Израел ще се намеси в хизбула. Но знам ли. Тия ислямисти не са от най умните. Може и да съхраняват някакви илюзии за съществуването си.

    Коментиран от #12

  • 4 Калпазанин

    30 3 Отговор
    Ако не са говедата зад гърба на евреите да ги пазят все още твърдя че такава държава изобщо нямаше да има, и доста мъка по света и най веч на палестинците щеше да е спестена
  • 5 Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ако Иран и Хизбула са будала !":

    Много лоша поезия … както винаги …
  • 6 Друг

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ако Иран и Хизбула са будала !":

    Когато спреш поезия да пишеш ,
    Светът от мъката ще куртулишеш !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смешки човешки

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "да ще се":

    Много им се иска да се намесят, но тюрбаните много добре знае какво могат да им причинят Израел и САЩ таке, че ги е шубе.
  • 9 Хизбула вече имат

    15 4 Отговор
    1 победа над Израел/2007/.Не ги подценявайте,разполагат с 40 000 щика с опция за мобилизация до 100 000.
    Добро военно оборудване,сериозни финанси и подкрепа от арабските страни,дисциплина и най вече кауза.
  • 10 Тити

    3 17 Отговор
    Хизбула ще бъдат компост както Рашистите в Украйна.

    Коментиран от #13

  • 11 хисбула, хамас, какво

    4 6 Отговор
    значение има? Змиите ще бъдат унищожени откъм главата и после ще бъдат смачкани и опашките...
  • 12 Митьо Зъркела

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Факт си е":

    Защо мислиш, че не са от най-умните ?? Ако не е САЩ нали знаеш какво ще стане ? В столипиново, изгрев , факултета и на много други места дебнат много много прости бъдещи терористи.
  • 13 Укро Тити Питек

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тити":

    Бандеролите сме компост в Малороссия .
  • 14 54654

    3 3 Отговор
    ослушват се всичките араби и накрая израел ще ги смачка един по един когато им е удобно. по-зле са от нас на балканите, всички се мразят помежду си и всички се ослушват да направят далаверка с врага вместо обединени да се отърват веднъж завинаги.