Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 15:37 1 954 7

Папа Франциск принудително отстрани епиксопа на Тайлър, Тексас

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • епископ-
  • сащ

Епископът е яростен критик на главата на Римокатолическата църква

Папа Франциск принудително отстрани епиксопа на Тайлър, Тексас - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск принудително отстрани от длъжност епископа на град Тайлър, в американския щат Тексас, който е отявлен консерватор, активен в социалните медии, и който е и яростен критик на главата на Римокатолическата църква и на някои от неговите политики, предадоха световните агенции.

В изявление от Ватикана се казва, че папа Франциск е "освободил" епископ Джоузеф Стрикланд от управлението на епархията на Тайлър и е назначил епископа на Остин Джо Васкес за временен администратор, уточнява БТА.

Стрикланд се изяви като критик на Франциск, обвинявайки го чрез социалната мрежа „Екс“ по-рано тази година, че подкопава устоите на вярата.

По-рано тази година Ватиканът изпрати разследващи лица, които да проучат неговото управление на епархията Тайлър на фона на съобщенията, че той е изказвал твърдения, противоречащи на ортодоксалната католическа доктрина. Според съобщения в католическите медии, разследването е включвало и преглед на финансовите дела на епископията.

Ватиканът не е оповестил резултатите от разследването, а Стрикланд е настоявал, че няма да се оттегли доброволно. В интервюта за медиите той е казвал, че е получил пълномощията си от покойния папа Бенедикт XVI.

Случите, при които римокатолически епископ е освободен от задълженията му, са изключително редки. Обикновено епископите, които имат несъгласия с Ватикана, биват помолени да се оттеглят от поста си. След това те подават оставка, която папата приема.

Папите предприемат такива стъпки, считани за драстични, когато епископ отказва да подаде оставка.

Стрикланд е на 65 години, което означава, че му остават 10 години, преди да навърши обичайната възраст за пенсиониране на католическите епископи. Той беше епископ на Тайлър от 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    4 0 Отговор
    епиСКопа на градТайлър-щатаТексас
  • 2 Тексаско клане

    6 0 Отговор
    Жестока работа.
  • 3 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Сигурно този епископ го е критикувал заради подкрепата му на ЛГБТ .,за педофилството на католическите свещеници да не говорим.

    Коментиран от #4

  • 4 точно

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Или пък защото е целувал ръката на Ротшилд.
  • 5 А не бееее

    2 4 Отговор
    Папа Франциск принудително отстрани епиксопа на Тайлър, Тексас защото бил атлантик ....
  • 6 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Нещо за собствеността на Руската църква да е споменавал Светия Отец?
  • 7 Всички Атлантици

    6 4 Отговор
    Шут у задницата . Нямат място в църквата.