Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 14:51 983 13

Късометражен филм, свързан с нападенията на "Хамас", се прожектира след като режисьорът беше убит

  • хамас-
  • израел-
  • късометражен филм-
  • режисьор-
  • убит-
  • прожекция-
  • посмъртно-
  • 7 октомври-
  • травма

Филмът се казва "Момчето" и разказва за бащата на най-добрия приятел на режисьора, който губи живота си след като е убит от изстреляна ракета на "Хамас"

Късометражен филм, свързан с нападенията на "Хамас", се прожектира след като режисьорът беше убит - 1
Снимка: Shutterstock

През 2008 г., когато Яхав Уинър е на 22 години, бащата на най-добрия му приятел умира пред него, убит от ракета, изстреляна от Ивицата Газа от екстремистката групировка "Хамас", цитирана от Ройтерс.

Почти 15 години по-късно, като утвърден режисьор, Уинър прави късометражен филм, наречен "Момчето", опитвайки се да се примири с травмата, която го е белязала за цял живот.

Но точно когато филмът трябваше да бъде пуснат, самият режисьор умира от ръцете на Хамас, убит на 7 октомври, когато палестински въоръжени мъже нахлуха от Газа и нападнаха южните израелски общности, включително кибуца Кфар Аза, където живееше със съпругата си Шейли Атари и малката им дъщеря Шая.

Семейството било намерило убежище в безопасната си стая, но когато бойците се опитали да разбият прозореца, Уинър го държал плътно затворен, давайки време на Атари и Шая да избягат.

"Имахме малък поглед, дори не като дълго сбогуване, и той бутна прозорец срещу тях, а аз избягах с бебето, без обувки, без нищо върху мен", каза Атари пред Ройтерс.

Няколко дни по-късно Атари научава, че Уинър е починал до прозореца, който е държал затворен толкова дълго, убит от бойци, които са изстреляли гранати и куршуми в къщата.

Пет седмици след смъртта му, "Момчето" се прожектира пред публиката в Тел Авив в знак на почит към Уинър. По време на прожекция на 11 ноември сцена, включваща герои, които се подслоняват по време на ракетно нападение, предизвиква викове и сълзи от членове на публиката.

"Така че филмът е като завършек на преживяването му, през което е преминал. И е много странно, че се върна на мястото, където видя Джими Кдошим да умира пред него, убит от ракетата, а след това беше убит", каза Атари.

"Винаги съм си мислел, че това е странен кръг."

Атари и Уинър, които са учили заедно във филмово училище, са артистична двойка в Кфар Аза, една от редица малки израелски общности, построени по границата с Газа.

Уинър е режисьорът, а Атари е негов редактор, като прави всичките им филми на местно ниво с ограничен бюджет, наемайки местни жители като актьори и статисти, вместо да прави кастинг с професионалисти.

"Той беше единственото мнение, което имаше значение за мен. Дори ако всички казват, че е гадно, ако той казва, че е добре, може би има нещо в него", каза Атари.

"Много ми е трудно да разбера, че единственият човек, който има значение за мен, в областта на изкуството и приятел, е... си отиде", каза тя, сдържайки сълзите си.

Атари все още е в разгара на монтажа на "Легенда за кибуца", петият и последен филм на Уинър, на който те завършиха снимките малко преди смъртта му.

Във филма и Уинър, и Атари, която е бременна по това време, действат като водещи, а поддържащият актьорски състав са приятели и семейство от Кфар Аза. Много от членовете на актьорския състав също бяха убити при нападението на бойците в Газа на 7 октомври.

"Така че всички хора, които виждам на екрана, виждам травмата, но поради това чувствам необходимостта да направя този филм", каза Атари. "И ще покажа мястото, което някога сме имали. И това беше красива общност, която си помагаше един на друг и доброволно."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе се е нещо .

    0 0 Отговор
    ще гледаме . Там се избиват много .
  • 2 КОТарАК

    4 8 Отговор
    така-да се изясним кой кой е! лично аз бих утрепал всяка арабела и русофил , който заплашва и убива другите.
  • 3 По важното е !

    3 2 Отговор
    филма Marwan: Tomorrows Freedom , филм за Marwan Barghouti да бъде пуснат и в България. Хората трябва да го гледат ! Най-известният от палестински политически затворници в Израел, той постоянно е фигурирал в социологическите проучвания като фаворит за наследник на 87-годишния президент на палестинските власти Махмуд Абас !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дааааааа, за тва иде реч!

    3 1 Отговор
    Годишният филмов фестивал в Лондон, който се провежда между 17 ноември и 30 ноември, ще бъде открит с две прожекции на филма Marwan: Tomorrows Freedom , филм за Marwan Barghouti.
    Най-известният от палестински политически затворници в Израел, той постоянно е фигурирал в социологическите проучвания като фаворит за наследник на 87-годишния президент на палестинските власти Махмуд Абас. Баргути излежава пет доживотни присъди плюс 40 години в израелски затвор след незаконния му арест и лишаване от свобода от израелските власти по време на двумесечната им военна операция през 2002 г. за потушаване на втората палестинска интифада в окупирания Западен бряг.Разказан от съпругата му Фадва и тяхното семейство, активисти, адвокати по правата на човека, журналисти и лидери, филмът е правен в продължение на няколко години и е пуснат през 2022 г. Той улавя борбата на палестинските затворници срещу израелското потисничество и предоставя известен контекст на нападението от 7 октомври и залавянето на 240 израелски заложници от Хамас.
  • 6 Аз препоръчвам

    3 0 Отговор
    Валсът с Башир на израелския режисьор Ари Фолман   беше един от най-необикновените и натрапчиви филми на филмовия фестивал в Торонто тази година. Фолман е направил анимационен филм, който завършва с трагичните събития в Сабра и Шатила. Режисьорът казва, че „това е напълно автобиографичен филм“......(Waltz With Bashir)........

    Коментиран от #7

  • 7 ""Валсът с Башир""".......

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз препоръчвам":

    При израелската инвазия в Ливан през 1982 г. загинаха около 18 000 души. Израелците също си сътрудничиха с фашистките фалангисти в клането на около 3000 палестински мъже, жени и деца в квартал Сабра и съседния бежански лагер Шатила в Бейрут.
  • 8 ха ха

    0 2 Отговор
    ще го напиша така , спрете да лъжете и надъхвате омраза , не си играйте с чуди животи че и вашия е под въпрос

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Имат право израелците

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    да правят филми ! Всеки има

    Коментиран от #13

  • 10 Кой е под въпрос ?

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха":

    Че пишеш "че и вашия живот е под въпрос" ? Поясни какво казваш ? Заплашваш някой или какво ?

    Коментиран от #12

  • 11 Ъхъъъъъъ мозък

    1 0 Отговор
    Късометражен филм, свързан с нападенията на "Хамас" може .... но Късометражен филм, свързан с Геноцида и Нацизма на Израел не може ! Там трябва да е сериал поне 56 серии...
  • 12 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кой е под въпрос ?":

    ти почуства ли се заплашен ? ами значи си живял като говедо ,и като такова ще си умреш
  • 13 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Имат право израелците":

    когато правиш исторически филм си длъжен да покажеш всички гледни точки , иначе си е пропаганда на омраза