Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 13:32 728 5

Между 48 и 53 милиона евро подкрепа за Босна и Херцеговина ще бъде осигурена от НАТО

  • босна и херцеговина-
  • нато-
  • подкрепа-
  • милиони евро-
  • столтенберг-
  • боряна кристо

Това са проекти, които могат да бъдат реализирани през следващите пет години

Между 48 и 53 милиона евро подкрепа за Босна и Херцеговина ще бъде осигурена от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Кристо обявиха днес пакет от помощи на НАТО в размер между 48 и 53 млн. евро за сектора на отбраната и сигурността на Босна, съобщи босненската държавна телевизия BHRT, цитирана от БТА.

"Това са проекти за помощ на стойност между 48 и 53 млн. евро и се отнасят за девет проекта в сектора на отбраната и три проекта в сектора на сигурността.

"Това са проекти, които могат да бъдат реализирани през следващите пет години", заяви Кристо на съвместна пресконференция със Столтенберг в Сараево, като добави, че Босна ще работи активно за осигуряване на мира, стабилността и сигурността в страната и региона като цяло.

На пресконференцията министър-председателят Столтенберг изрази загриженост относно сепаратистките настроения в Босна и Херцеговина.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че "сме обезпокоени от сепаратистката и разединяваща реторика, както и от външните влияния, особено от Русия". Босненският президент Додик настоя, че Босна и Херцеговина трябва да остане военно неутрална и че членството в НАТО би било приемливо само ако Сърбия се присъедини към алианса.

"Всички лидери трябва да се стремят към единство и напредък", заяви на пресконференция президентът Столтенберг.

"Вашата страна е важна за целия регион на Западните Балкани. Ето защо ние задълбочаваме нашето сътрудничество, политическия диалог и практическото сътрудничество".

Кристо отбеляза, че Босна е укрепила отбранителните си способности чрез сътрудничество с мироопазващи мисии, като е осигурила ефективен отговор на всички предизвикателства, по-специално на тероризма, организираната престъпност и други заплахи, които съществуват както в Босна, така и в света.

"Участието на Босна и Херцеговина в Плана за действие за членство в НАТО е знак за политическото решение на НАТО Босна да се присъедини към Алианса, а партньорството ни има потенциала да предложи на Босна възможността да се трансформира и интегрира в европейските структури, които са от ключово значение за стабилността и просперитета".

Това е чудесна възможност - каза Кристо.

Генералният секретар Столтенберг се срещна днес и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмидт и потвърди подкрепата на международната общност за поста на върховния представител Генералният секретар на НАТО подчерта, че всякакви опити за отслабване на позицията на Шмидт ще попречат на Босна.

Той подчерта, че всеки опит да се отслаби позицията на г-н Шмидт спъва Босна.

Президентът на Република Босна и Република Сръбска Милорад Додик не признава правомощията на Шмидт и твърди, че той е бил назначен незаконно.

Постът на върховен представител на международната общност в Босна се регламентира от Дейтънското споразумение.

Върховният представител има правомощията да изменя закона и да сменя длъжностни лица, които подкопават мира.

Дейтънското споразумение разделя Босна и Херцеговина на две полуавтономни области - Република Сръбска и Ислямска хърватска федерация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А В БГ

    6 0 Отговор
    НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ НАТО НАЙ-ВЕЧЕ ФАЩ С ДОСТА МИЛИАРДИ В ДОЛАРОВИ ЗНАЦИ
  • 2 Един

    5 0 Отговор
    Неща ги / ни пързаляте : НАТО не дава пари! Нато ВЗЕМА пари!!!
  • 3 шизополитика

    6 0 Отговор
    Това е пълна политическа шизофрения!
    Само преди 26 години това същото Нато бомбандира тогавашна Югославия цели 78 дни.
    А казват, че били миротворци.
    Миротворци, колкото Дявола може да се нарече Ангел!
    Жалко , че нашите политици ни бутат да играем на хорото с Дявола.
  • 4 Преводач

    1 0 Отговор
    Хм ! Натовците се готвят да скрият някой антисръбски номер .
  • 5 ОТАН

    0 0 Отговор
    Политико-отбранителната организация НАТО осигурява финансови средства на държави? Да си отвори и банка като държавата - католическа църква Ватикан. Всичко е възможно. Държавата Израел се намира в континента Азия, а е приета и участва във всички спортни прояви на континента Европа.