Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 20:23 1 900 24

Доклад: Балканите не правят достатъчно за намаляване на употребата на въглища

  • въглища-
  • балкани-
  • климат-
  • зелена енергия

В плановете си страните са очертали общи цели за преминаване към зелена енергия и са обещали да прекратят инвестициите в нови въглищни инсталации, но не са предоставили подробна информация за стратегиите си, според които ще осъществят прехода

Доклад: Балканите не правят достатъчно за намаляване на употребата на  въглища - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Босна, Косово и Сърбия са критикувани за отсъствието на конкретни стратегии за постигане на целите си за ограничаването на емисиите от парникови газове, съобщи Ройтерс, като цитира заключенията на доклад на „Клаймът екшън нетуърк (Climate Action Network - CAN), европейска коалиция от неправителствени организации срещу климатичните промени.

В документа се казва, че трите западнобалкански страни не са постигнали целите, поставени в националните си планове за енергията и климата, и са положили недостатъчни усилия за прилагането на конкретни стратегии за прекратяване на използването на въглища.

„Продължаващата зависимост от остарели и неефективни въглищни инсталации спъва необходимия преход към възобновяеми енергийни източници в региона, (ситуация), усложнена допълнително от потенциалния преход към фосилен (природен) газ, който е залегнал в националните планове за енергията и климата“, пише в доклада.
Босна и Херцеговина, единственият износител на енергия в региона, произвежда до 60 процента от електроенергията си от въглищни електроцентрали, а останалата част – предимно от водноелектрически мощности. Косово и Сърбия произвеждат съответно около 90 и 70 процента от електроенергията си от въглища.

Екологичната коалиция отбелязва, че в плановете си страните са очертали общи цели за преминаване към зелена енергия и са обещали да прекратят инвестициите в нови въглищни инсталации, но не са предоставили подробна информация за стратегиите си, според които ще осъществят прехода.

Босна и Херцеговина, която си е поставила за цел да постигне дял на възобновяемата енергия от 43,6 процента от производството до 2030 г., планира да остави в експлоатация въглищните централи „Тузла 4“ и „Какан 5“, въпреки че блоковете са достигнали експлоатационния си капацитет от 20 хиляди часа.

В Косово националният план не съдържа цялостна стратегия за спиране на използването на лигнитни въглища, с които страна е богата, като очакванията са, че въглищните централи ще останат в експлоатация и след 2040 г.

Докладът препоръчва на Сърбия да си постави по-амбициозни цели за енергийна ефективност, отговарящи на ангажимента ѝ да постигне климатична неутралност до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Равносметка

    49 2 Отговор
    Хайде, тичайте в ЕС. ЕС е зеленият водещ (в Света на наивниците) от което колониалните му сателити ще обедняват все повече и повече
  • 2 ГретиТ0 Тумберг

    34 2 Отговор
    Аз и на немците казвам да не когато а да се топлата с аспержи, ама те разкриват нови кариери да въглища, че и ме задържаха !
  • 3 Истината съм аз

    44 2 Отговор
    Пак ли с тия лъжи ,преди озонова дупка сега друга лъжа

    Коментиран от #6

  • 4 Ром от Лом

    46 2 Отговор
    А сега както няма ток от два дена само дърва и въглища се горят за да се топлим иначе умираме
  • 5 Иван рилски

    40 3 Отговор
    Когато падне снега,кой ще чисти фотоволтаиците за да има ток за отопление, или ще треперим за да се топлим.
  • 6 ККК

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Истината съм аз":

    Ти с колко дупки работиш?
  • 7 Абе що не се скрият?

    47 1 Отговор
    Тия, които ни правят забележки, си летят с частните самолети и харчат тонове керосин за по един човек вътре + пилотите и стюардесите, пък тръгнали да ни казват, дали и с колко въглища да се греем? Айде улево, тъпунгери. Какво, като имате много пари? Все ни е едно и ще правим, както вие, каквото си искаме.
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 1 Отговор
    Скоро "зелени" просто няма да има....
  • 9 Лапунцел

    22 1 Отговор
    как бе, ей асан и спеца вече се банят заедно да пестят топла вода
  • 10 Хубавото

    21 1 Отговор
    Е че не са в ЕС та могат да им кажат да си го нани-на у нани-на то
  • 11 Демократ

    28 1 Отговор
    Екстра, нека ни прават по-бедни ще гориме каквото намериме зимата включително и тях
  • 12 А на БГ

    31 2 Отговор
    кой ни бастиса 4 работещи атомни енергоблока?
  • 13 Гошо

    16 2 Отговор
    Я им ударете една глоба от няколко милиарда на тия "Балкани" та да се научат те на зелена енергия Какво си мислят те ,на запад ще мръзнат за да развиват ВЕИ енергоизточници, а балканските тарикати на топло с въглища , няма да я бъде тая
  • 14 Марков

    31 1 Отговор
    Цялата какафония против СО2 е смешна, както проблем 2000 г. Ние и животните дишаме и отделяме СО2. Този газ е храна за растенията както кислородът за нас. Защо трябва да го ограничаваме? Да се ограничават микрочастици, прах, вредни емисии от производство и енергетика - да. Но другото е глупост и лудост. И е създадена система за крадене и изнудване на държавите.
  • 15 Някой

    27 1 Отговор
    А Германия и Полша, които връщат централите на въглища правят ли достатъчно за намаляване... ?

    Защо в ЕС имат двойни стандарти? За едни държави може, за други не може.
  • 16 Доклад

    16 2 Отговор
    А честито
    Скоро ток по 50 ст. квтч

    Коментиран от #20

  • 17 Справедлив

    20 1 Отговор
    Бабини дивутини . Всички знаем че трябва да излезем от този съюз на розови и сини.
  • 18 Справедлив

    17 1 Отговор
    Меглена Кунева затвори нашити 4 блока.
  • 19 Друг доклад:

    14 1 Отговор
    В замяна на това екологичната вийна в Украйна трябва да се поддържа до колкото е необходимо. Като свършат снарядите и такива с обеднен уран вършат работа.
    Не може да се разчита само на стотиците тонове екологичен метан в атмосферата от газовите тръби.
  • 20 мечтай си

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Доклад":

    Скоро токът ще е 1.50 кв/ч. Специални благодарности може да отправиш до Меглена Кунева и Симеон Саксидиотски. После на всички по веригата от 2001 до ден днешен.
  • 21 УдоМача

    9 0 Отговор
    CAN да ходи да се развърти здраво из Германия да видят що нещо ще открият...
  • 22 ПОЯВЯВА СЕ

    7 0 Отговор
    НОВИЯТ АНТИХРИСТ
    ЗЕЛЕН УКРОП
  • 23 Кой не вярва

    2 0 Отговор
    Да види кои дават най много ток в студения 25-26 /събота и неделя/.АЕЦ И ТЕЦОВЕ И ВНОС.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.