23 Ноември, 2023 08:52 1 516 8

Украинските фермери възлагат надежди на морския износ, тъй като разходите за войната се увеличават

  • украйна-
  • черно море-
  • износ-
  • русия-
  • война-
  • селскостопански сектор-
  • фермери

Тъй като не се вижда краят на войната с Русия, достъпът до Черно море е от решаващо значение

Украинските фермери възлагат надежди на морския износ, тъй като разходите за войната се увеличават - 1
Снимка: Shutterstock

Усилията на Украйна да съживи морския износ в нарушение на руската военна блокада дадоха лъч надежда на разклатения селскостопански сектор, в който губещите производители изоставят част от земята в един от най-големите зърнени пояси в света.

Тъй като не се вижда краят на войната с Русия, достъпът до Черно море е от решаващо значение, ако Украйна иска да запази селскостопанската индустрия, която беше четвъртият по големина доставчик на зърно в световен мащаб преди конфликта и в стойностно изражение представляваше половината от общия износ на Украйна миналата година.

Докато импровизираните маршрути за износ и изобилното предлагане на други места са укротили рекордните световни цени на храните от миналата година, напрежението върху украинското селско стопанство се влоши, след като подкрепената от ООН експортна сделка се срина, а съседите на ЕС се отказаха от сухопътните доставки.

Селското стопанство е претърпяло загуби от над 25 милиарда долара от началото на войната, изчислява украинската асоциация на търговците на зърно UGA.

Износът на зърно от Украйна досега през сезон 2023/24, който започна през юли, е с 28% под обема от предходната година, според данни на министерството на земеделието.

Площта, засадена с царевица, нейният водещ износ на зърно, се е свила с една четвърт от началото на войната и общото засаждане на култури може да претърпи двуцифрен спад през 2024 г., твърдят производителите, тъй като закъсалите за пари ферми оставят част от земята да не работи.

Нов черноморски канал може да предложи спасителен пояс, както за изчерпаната стоманодобивна промишленост на Украйна.

"Морският коридор е от съществено значение за оцеляването на украинското земеделие", казва Жан-Франсоа Лепи, ръководител на търговията със зърно във френската агробизнес група InVivo.

"Без коридор ще има сериозен проблем през 2024/2025 г.", каза той в кулоарите на конференцията Global Grain този месец в Женева.

"Хуманитарният коридор", създаден от украинските военни в края на август, се разширява постоянно, като досега Киев оценява над 3 милиона тона зърно .

Бъдещето му остава помрачено от военни рискове, като няколко плавателни съда са ударени от мини или ракети, но украинските производители са насърчавани.

"Това ни дава почивка, защото преди да отворят пристанищата, почти всички бяха губещи", казва Дмитрий Скорняков, главен изпълнителен директор на фермерския оператор HarvEast.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Какви фермери? Земята е на Хазарите!Ратаи.
  • 2 Гост

    14 1 Отговор
    Скоро и безз морски пътища ще останат укрофашагите
  • 3 Азз

    9 2 Отговор
    Ами земеделците да нарамят косите,да отрежат зелената надрусана тиква и света ще се кротне...
  • 4 В наш ущърб

    12 2 Отговор
    Кои фермери? Вече земята е на американски компании, зърното чие е? Американците го докарват в нас, за по-евтин транспорт и добиването на българското земеделие.
  • 5 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Стига сте лъгали хората. Няма украински фермери. Земята е закупена от американски фермери и те плачат в момента за износ на зърно.
  • 6 ПВО снощи въобще не е усетило

    5 0 Отговор
    ракетите които попиляха завода за кораби е Иличовск.
    Със дялове чифутина ще кара изгоряло зърно
  • 7 хикочко..

    2 1 Отговор
    Денков спомена в брюксель ако го държат още от козяк..че до година ще поеме всеки втори дунавски кораб с бандерско жито-стига путин да не закача измайл..
  • 8 Мишел

    4 0 Отговор
    Ройтерс опровергава фактите от вчерашната статия във факти.😃😃😃
Новини по държави: