Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 13:52 4 306 25

Най-голямата забравена война на нашето време

  • судан-
  • африка-
  • война-
  • геноцид-
  • история-
  • оон-
  • бежанци

В Судан се повтаря една трагедия, но светът си затваря очите

Най-голямата забравена война на нашето време - 1
Снимка: Shutterstock

"Имаме четири деца. Животът ни е много тежък. Получаваме чувал с десет килограма храна за месеца, но това просто не стига", разказва пред АРД младата майка Икбал, избягала със семейството си от суданския регион Дарфур, където се водят тежки боеве. Бегълците живеят в палатков лагер в източната част на Чад, готвят на открити огнища и нямат никаква представа какво им предстои.

Парите на помощните организации свършват

Хората в бежанските лагери на Судан са в много тежко положение, тъй като на международните организации не им достигат средства, с които да смекчат хуманитарната катастрофа. Само в Чад живеят най-малко 800 000 бежанци от Судан, казва пред АРД Пиер Онора от Програмата по прехраната на ООН.

„От началото на декември вече няма да можем да помагаме – нямаме с какво. Имаме нужда от спешно финансиране заради тази криза“, обяснява служителят на ООН. „И наистина трябва да стане спешно, тъй като ние първо трябва да закупим продуктите, преди да ги откараме в Чад и да ги превозим до границата, за да могат хората да се хранят поне по един път на ден.“

Битки се водят в цялата страна

В Судан от над половин година се водят сражения между двамата най-могъщи мъже в страната и техните армии. От едната страна е военният ръководител и фактически властелин на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, а от другата – неговият бивш заместник, водачът на милициите Мохамед Хамдан Дагало, наричан Хемети. Сраженията между техните войскови части се водят навсякъде из страната, нерядко насред жилищни райони.

„Положението в Судан не би могло да бъде по-лошо“, казва пред АРД Ян Егеланд, директор на норвежкия Съвет по бежанците. По неговите думи това, че светът пренебрегва една от най-големите хуманитарни катастрофи на нашето време, е твърде болезнен факт. „Да, има война в Украйна, има и криза в Газа. Но как може светът да забрави, че тук на шест милиона души им се наложи да бягат от родните си места? Жените биват изнасилвани, болниците бомбардирани, бежанските лагери обстрелвани“, посочва Егеланд.

Масови етнически чистки

Както съобщава АРД – особено тежко е положението в Дарфур, в западната част на Судан. Към милициите, които са на подчинение на Дагало, се отправят обвинения за брутални престъпления – както в миналото, така и днес: изглежда че кризата в Дарфур от 2003 година се повтаря.

„В Дарфур в момента се провеждат масови етнически чистки“, казва Егеланд. „Спомням си, че преди 20 години, когато работех в ООН, Дарфур беше голяма тема. Тогавашният президент на САЩ Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър бяха твърдо решени да помогнат на хората в Дарфур.“ Днес там се повтаря точно същото – стотици хиляди са прокудени, хиляди са подложени на геноцид, защото не са от правилния етнос – и никой не обръща внимание.

А край на кризата не се вижда: всички досегашни международни посреднически усилия за установяване на примирие се провалиха. Международните сили дори допълнително разпалват конфликта – Обединените арабски емирства са замесени в конфликта в Судан, руската частна армия „Вагнер“ също. Причината: Судан има много суровини – а милициите на Дагало например контролират много от златните мини в страната.

"Цяла цивилизация се разкъсва на части"

Отношенията между суданското правителство и ООН от месеци са обтегнати. Сега Судан дори настоява ООН изобщо да приключат стабилизиращата си мисия в страната. Дали тя окончателно ще потъне в хаос?

„Цяла цивилизация се разкъсва на части, 24 милиона души имат нужда от помощ. Ако това, което се случва в Судан, стане някъде другаде в Африка, ще се окаже в челото на политическия дневен ред“, казва Егеланд пред германската обществено-правна медия. „Това е най-голямата забравена война на нашето време. Наистина има нужда от помощ!“

Автор: Ана Озиус АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    Светът Стана Жесток

    Коментиран от #24

  • 2 Асдф

    21 5 Отговор
    Судан Мудан ние като сме били 500 години под турско робство на кой му е пукало, кой ни е помогнал срещу турските нашественици 1396г ?

    Коментиран от #8

  • 3 кленя

    15 11 Отговор
    в судан хората се събудиха и взеха да гонят клекавите франсета крадливи барабар със каубойските грабители

    Коментиран от #21

  • 4 Макс

    8 11 Отговор
    До кога , как и защо ще изхранваме нещастниците, които оставят ислямисти, рашисти и общо казано терористи , да ги използуват и прогонват от земите им ?

    Коментиран от #6

  • 5 ХАХАХА

    18 8 Отговор
    Абе дойче веле ,аре без сърцераздирателни истории ,защото виновните за злините по света се знаят от всички ,най вече ФАЩ изнасящ демокрация където не му я искат и европейски държави бивш колониназатори ,но само на документ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Новичок

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Руснаците, Украинците и др. Разходи се до "М.О.Ч.А"

    Коментиран от #12

  • 9 Механик

    16 1 Отговор
    ООН да се погрижат за изкореняването на терористичните организации и оцеляването на нациите , а не да харчат парите на работещите и богати държави за солидарност и бежански лагери . Направете справка каква е раждаемостта в тези лагери и каква е в развитите държави .Не само хлябът е помощ, по-важно е да образоват тези хора , така че да могат да се грижат за себе си и поне да не се плодят безразборно .
  • 10 Сюлейнан Мустафа Нургюлмехмедов

    12 17 Отговор
    Руская разпалва конфликти където може, време е да бъдат Унищожени, слаба армия слаби оружия, силна Пропаганда Първокласен Диктатор
    ФАКТ!!

    Коментиран от #17

  • 11 Aлфа Bълкът

    11 2 Отговор
    Проверих колко са жертвите от СТРАШНА АПОКАЛИПТИЧНА война в Судан – 5000 за
    половин година. Толкова палестинци изби Израел за седмица. Толкова са жертви на Русия и Украйна
    за 3 дни по време на тежките битки.
    В САЩ за половин година са 10 000 убийства извършени с огнестрелно оръжие. Толкава са и самоубийствата.
    В Газа се извършва геноцид, но палестинците не изоставят домовете си. Ще предпочетат смъртта пред това.

    Коментиран от #18

  • 12 Асдф

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Новичок":

    Къде бяха руснаците 1396г ?

    Коментиран от #19, #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ддд

    15 2 Отговор
    Няма какво да ядат, но имат 4 деца. Трябва да си луд, когато няма кавко да ядеш, да правиш деца!
  • 15 Русофил

    16 3 Отговор
    В Судан и останалите бедни страни да престанат да се размножават безконтролно
    и ще си решат проблемите.
  • 16 Ддд

    13 2 Отговор
    Това с безразборната раждаемост, е като при уличните котки и кучета. Докато не ги кастрират за да се ограничи популацията им, ще продължават да се развъждат, без значение дали ще могат да с изхранват!
  • 17 Факта си е Факт

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "Сюлейнан Мустафа Нургюлмехмедов":

    Русия е изостанала държава и неможе да се примири със западният прогрес,Това е чиста и откровена завист
  • 18 Хохохо

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Aлфа Bълкът":

    Палестинците хич не изоставят домовете си, даже взеха да стават и българи,незнайно как.
  • 19 Нямаше ги

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Асдф":

    Но ги имаше американците от 82-ра въздушно-преносима дивизия.
  • 20 А ми

    4 0 Отговор
    защо имаш 4 деца като не можеш да ги храниш и образоваш и чакаш някой друг да ти дава храна? Че и да се оплакваш че не ти стигала. Вие кога ще станете нормални хора и ще се научите да си планирате броя деца? Нямам думи за такива.
  • 21 456

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "кленя":

    Хич не си в час със Судан , така че по-добре не пиши глупости
  • 22 Някой си...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Асдф":

    Ти па, що за Въпрос. Ами че те по онова време не са съществували бе.. Рюриковите са обикаляли из горите и блатата на сегашното подмосковие и са си бърсали задните части с бъз и коприва.. За Русия ще питаш чак след 1547 година . До тогава са били некакви малки градове -княжества.. иначе ако ги слушаш ушанките, светът бил започнал от тях..Да, ама не...Щото когато Симеон е създал Велика България от Карпатите до Пелопонес, угро-фините са мучали безписмени като говеда ...

    Коментиран от #25

  • 23 Някой си...

    5 0 Отговор
    Прави ли ви впечатление , че като стане някъде бедствие, ние с нашата немотия се юрваме д помагаме , къде със спасителни екипи, къде с храна, палатки и одеяла.. ? А като станаха наводненията в Карловско никой не помогна с нищо, една бутилка минерална вода не пратиха,нито дори доброволци дойдоха да ринат кал. Така че , господа от редколегията изобщо не ми дреме ни за Газианци,ни за Дарфурци. Пък като ви е зор за тях , дайте си 2-3 заплати за тях и да приключваме със сълзите и сополите
  • 24 Глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Човекът през цялата история на жалкото си съществуване е бил жесток
  • 25 Бе стига

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Някой си...":

    се ду...Симеон...Тя половината ни история минала в робство, ти със Симеон се пъчиш