Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 16:36 1 795 17

Древни артефакти се завърнаха в Украйна след дълъг спор с Русия

  • артефакти-
  • украйна-
  • русия-
  • музей

Както Украйна, така и музеите, разположени на контролираната от Москва територия, претендираха за права на собственост върху парчетата

Древни артефакти се завърнаха в Украйна след дълъг спор с Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Древни скитски артефакти от музеи в окупирания от Русия Крим бяха върнати на Украйна след съдебен спор за правата на собственост, по време на който те прекараха почти десетилетие в Холандия, съобщи днес украински музей, цитиран от Ройтерс.

Повече от хиляда артефакта, включително скитски шлем от масивно злато и златно украшение на врата, бяха предоставени на амстердамския музей "Алард Пиърсън", когато руските войски завзеха и анексираха полуострова през 2014 г.

Както Украйна, така и музеите, разположени на контролираната от Москва територия, претендираха за права на собственост върху парчетата, когато изложбата приключи. Предметите датират от времето, когато скитският народ е живял в района между 7-ми и 3-ти век пр.н.е.

"След почти 10 години съдебни заседания артефакти от четири кримски музея, които бяха представени на изложбата "Крим: злато и тайните на Черно море" в Амстердам, се завърнаха в Украйна", съобщи Националният исторически музей на Украйна.

Музеят "Алард Пиърсън" е върнал 565 предмета, включително древни скулптури, скитски и сарматски бижута и китайски лакови кутии.

В него се казва, че колекцията ще се съхранява в музея до деокупацията на Крим.

Музеят "Алард Пиърсън" съобщи, че артефактите са били върнати в Киев в неделя.

"Това беше специален случай, в който културното наследство стана жертва на геополитически развития", казва Елс ван дер Плас, директор на Allard Pierson. "Доволни сме, че се появи яснота и че сега те са върнати".

През юни холандският Върховен съд постанови, че предметите трябва да бъдат върнати в Украйна. Киев вижда артефактите като част от националното си наследство, докато контролираните от Москва музеи заявиха, че трябва да се върнат на полуострова поради заемни условия.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС, заяви, че артефактите "принадлежат на Крим и трябва да бъдат там".

Инсталираният от Москва губернатор на полуострова, в коментари за Telegram, предложи те да бъдат върнати чрез "постигане на целите на специалната военна операция", официалната титла на Русия за войната в Украйна.

Украинските митнически служби съобщиха в понеделник, че камион, превозващ "2694 кг културни ценности", е влязъл в манастирския комплекс на 980-годишната Киево-Печерска лавра, където ще се проведе по-нататъшен процес на идентификация.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    28 6 Отговор
    Вече са продадени на англосаксите от продажни и корумпирани наркоукри

    Коментиран от #7

  • 2 От страни

    20 6 Отговор
    Тамън навреме - Зе няма мангизи за поредната порция "кокс". Ще ги лашне за жълти стотинки. От Украйна исчезнаха сума си цености. и това злато скитско ще изчезне.
  • 3 Швейк

    13 5 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 4 стар скит

    7 5 Отговор
    В по-нови времена, българите са били многократно приравнявани ту със скити, ту със сармати. Според Абу-л-Фарадж Григориус Бар Гебрей, aрабски хронист от 12 век, "Хората, който били скити, ромейте назовавали Българи"... През 10 век, Самуил и неговите войни, най-редовно били наричани ту скити, ту българи, като двете названия били синонимни. И Скитите и българите са ирански народи, говорили са на практически диалекти на един и същ пра-език, работили са умело със редица бойни оръжия - копие, лък и прочие, и са били отлични майстори, оставили зад себе си страхотни златни и сребърни съкровища, надминаващи по красота тези на първобитно-общинският строй на траките.



    В религиозно отношение, скитите са имали силно изразена иранска религия, свързана със пред-зороастрииските култове на иранските народи, със силен култ към различни божества на огъня, за което се съди от погребенията им.

    Ако имахме държавници къде трябваше да са тези артефакти?
  • 5 стоян георгиев

    14 3 Отговор
    Преди година и половина Америка, ЕС и НАТО единодушно прогнозираха бърза победа на трансукраинския съюз над „изостаналата Русия, удушена от санкции“. Днес вече е въведен дванадесетият пакет от санкции - а на Запад десетки публикации признават: Москва все още е силна както икономически, така и военно
  • 6 Ксаниба

    11 3 Отговор
    той и хитлер така крадеше от Русия артефактите, бандеровците нали са квази-хитлеристи , та и холандците са нещо подобно явно..
  • 7 Опа

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Дали са истинските. Те западняците лесной не давать, Малко шмекери си падает..
  • 8 стоян георгиев

    8 5 Отговор
    Ако украинците получиха реална възможност да кажат какво мислят за проточилата се криза около страната им!.. Западът изобщо нямаше да чуе за готовност да се бори до победен, а по-скоро безславен край. Ще чуе, че страната е готова на всякакви условия, стига месомелачката, чиято дръжка се върти от САЩ и ЕС, да спре. Но на украинците не им позволиха да говорят. И няма да го направят. Управляващата хунта в Киев дори не иска избори - защото знае как ще свършат.

    Коментиран от #10

  • 9 ха ха

    6 2 Отговор
    ако вече не са в частните колекции на американските военни спонсори

    Коментиран от #11

  • 10 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Степан, дорогой, като гледам от колко отдавна се напъваш по форумите в защита на крепостните, ще бъде жалко, ако от Пасьолството не са те произвели в четирихилядник!!!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 значи,

    3 2 Отговор
    пак ще се върнат в Русия, ако не по краткия път, то по дългия, т.е. след СВО-то.
  • 13 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Президентът Зеленски, който доскоро беше посрещнат навсякъде с отворени обятия, започва да се възприема като досаден молител. Както Саймън Шустър написа в списание Time на 30 октомври тази година, по време на пътуванията си самият Зеленски чувства, че интересът към този конфликт в света е отслабнал, както и нивото на международна подкрепа.
  • 14 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ревнуваш ли? плащат ли ти по-малко? Жал ми е за вас! Иддиоот
  • 15 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не съм ти приятел или скъп! грешен адрес, вашият герой е Бандера, а вашият президент е еврейският нацист Зеленски
  • 16 007

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    смени вярата си на еврейска, не се опозорявай, не опозорявай българите!
  • 17 Аман от

    0 0 Отговор
    Московски грабители !
Новини по държави: