Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 07:46 1 820 14

Бъдещето след Брекзит! В Лондон все още вярват, че им е по-добре извън Европейския съюз

  • великобритания-
  • риши сунак-
  • брекзит-
  • консервативна партия

Официалният говорител на Сунак отговори, че британският премиер не смята, че Брекзит е застрашен

Бъдещето след Брекзит! В Лондон все още вярват, че им е по-добре извън Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Риши Сунак в сряда отхвърли предположението, че Брекзит може да бъде застрашен, съобщава "Гардиън".

Той направи изявлението, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство може да е напът да се присъедини отново към Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че на събитие в Брюксел във вторник вечерта фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се "объркали" относно напускането на Великобритания от блока и предложи по-младото поколение да го "поправи".

Попитана дали Обединеното кралство някога може да се присъедини отново към ЕС, тя отговори: "Трябва да кажа, че продължавам да казвам на децата си "трябва да го поправите, ние го объркахме, трябва да го поправите". Така че мисля, че и тук посоката на пътуване - моето лично мнение - е ясна."

Въпреки това официалният говорител на Сунак отговори, че британският премиер не смята, че Брекзит е застрашен. Той каза пред репортери в Уестминстър: "В момента обмисляме как да укрепим допълнително нашата миграционна система чрез нашите свободи за Брекзит. Именно чрез нашите свободи след Брекзит ние гарантираме, че пациентите в Обединеното кралство могат да получат по-бърз достъп до лекарства, че има подобрено хуманно отношение към животните. В голяма степен това е, върху което сме фокусирани."

Говорителят добави: "Имаме министър-председател, който подкрепя Брекзит, преди да е било в кариерния му интерес да го направи, защото той страстно вярва в това. Ние сме фокусирани върху това да успеем."

Фон дер Лайен направи коментарите на церемония по награждаването, организирана от Politico, докато отношенията между ЕС и Обединеното кралство продължават да се подобряват след почти краха им при Борис Джонсън и Дейвид Фрост, които договориха търговското споразумение за Brexit.

Дейвид Камерън, сега външен министър на Обединеното кралство, направи първото си официално завръщане в Брюксел тази седмица, след като напусна номер 10 след референдума за Брекзит през 2016 г.

Официално той беше в столицата на ЕС, за да присъства на среща на външните министри на НАТО, но успя да се срещне за едночасова среща с Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, който беше главен преговарящ за Брекзит за блока. Той отказа да говори с медиите през първия си ден в белгийската столица и отказва всякакви въпроси през втория.

По стечение на обстоятелствата той се срещна с Шефчович, точно когато автомобилната индустрия в ЕС поднови призива си за промяна на сделката за Брекзит, за да спре надвисналите мита върху износа на автомобили от ЕС за Обединеното кралство и вноса в ЕС от Великобритания.

В рамките на Консервативната партия Брекзит остава тема, предизвикваща разногласия. Сунак и фон дер Лайен поддържат сърдечни отношения, откакто сключиха сделка за подобряване на сделката за Северна Ирландия и Обединеното кралство се върна към програмата Хоризонт.

В сряда обаче Прити Пател, бивш министър на вътрешните работи, каза, че рамката на Уиндзор, която промени протокола за Северна Ирландия, не работи. В статия за уебсайта Unionist Voice тя написа, че правителството на Обединеното кралство трябва да действа срещу "пипалата на контрола на ЕС над Северна Ирландия".

"Удовлетворението на правителството от ограничения напредък, постигнат от рамката, не трябва да действа като пречка за търсене на по-нататъшен напредък за пълното изпълнение на ангажимента ни от манифеста от 2019 г. и обещанията, дадени на Северна Ирландия", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    10 3 Отговор
    Днес е един хубав ден ! Кисинджър потегли към ,,покоите си,,- ада..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Много добре

    23 9 Отговор
    Ако може и ние да си бием камшика от ЕС
    Урсула да си играе на европейка на някоя пейка.
  • 4 Ъъъъъ

    16 6 Отговор
    Ами то Е по-добре извън еврогейския съюз.
    Не са тъпи хората, че се оттърваха от този тумор.

    Коментиран от #6

  • 5 българина

    15 3 Отговор
    ами хайде да проверим в какво вярва българина с един задължителен референдум

    Коментиран от #7

  • 6 СТИГА БЕ

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Ъъъъъ":

    Другарите пак напират да сме руска губерния.
  • 7 ЧАКАМЕ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "българина":

    Инпекса и копейкин да инициират референдум....ама нещо се ослушват....БСП също....
  • 8 Анджо

    3 6 Отговор
    Интересно защо турците се напъват да влизат в Европейският съюз. Само на застарелите русофили искат да не сме в Европейският съюз.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    5 1 Отговор
    Британците не искат да ги командва кралица Урсуля.

    Коментиран от #11

  • 10 ДРОГАРИТЕ

    1 1 Отговор
    За малко да ни направят съветска република
  • 11 БРИТАНЦИТЕ НЕ ЩАТ ДА ДАВАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Пари на такива като нас.....
  • 12 Без нов референдум

    1 0 Отговор
    не може да се отговори на този въпрос. Много британци, гласували за Брекзит днес споделят, че не биха повторили. Обещаните пари за здравната система, нарисувани по червените автобуси не се материализираха, емиграцията се увеличи. Много бизнеси се изнесоха в ЕС, а увеличената документация и изнеслата се работна ръка от ЕС не направи по-лесен живота на останалите.
    Едни не особено просветени хора, едни много пари и не особено прозрачни интереси накараха част от британците да гласуват против собственото си благополучие.
  • 13 Перо

    1 0 Отговор
    Урсула малко ще почака UK отново да влезе в ЕС. Има и други държави, които калкулират интереса си и може да последват UK!
  • 14 Анджо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анджо":

    АнДжо върви да се учиш да свириш на бАнжо
Новини по държави: