11 Декември, 2013 17:46 924 0

От пролетта - преки въздушни линии София-Белград и Варна-Белград

  • росен плевнелиев-
  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • балканите-
  • интеграция-
  • белград-
  • полети-
  • бизнес-
  • транспортна инфраструктура

Президентът Плевнелиев разговаря на

От пролетта - преки въздушни линии София-Белград и Варна-Белград - 1
Снимка: БГНЕС

„Интеграцията на Балканите в Европейския съюз е от стратегическо значение за България, която категорично подкрепя реализацията на европейската перспектива на Република Сърбия“, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с премиера на Сърбия Ивица Дачич.

Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия влезе в сила на 1 септември т.г. и президентът Плевнелиев посочи, че страната ни ще работи за това предприсъединителните преговори между Белград и Брюксел да започнат възможно най-скоро. Росен Плевнелиев подчерта, че европейската интеграция е исторически избор за държавите от Югоизточна Европа и представлява двигател на реформите в тях.

Обща е позицията на президента Плевнелиев и премиера Дачич, че активният политически диалог на всички равнища между България и Сърбия през последните години трябва да бъде използван за внасянето на повече прагматизъм в двустранните отношения и за насърчаването на връзките на бизнеса от двете страни.

Като общ приоритет беше посочено изграждането на съвременна транспортна инфраструктура и енергийната диверсификация. Постигането на „повече свързаност“ ще увеличи не само двустранния стокообмен, но и чуждестранните инвестиции в региона на Югоизточна Европа, подчертаха Росен Плевнелиев и Ивица Дачич. През пролетта на 2014 г. предстои двете страни да бъдат свързани и чрез преки въздушни линии - София-Белград и Варна-Белград.

България и Сърбия ще продължат да надграждат доброто си сътрудничество в сферата на отбраната, беше отбелязано по време на срещата. Държавният глава припомни ефективното взаимодействие на части от противовъздушната отбрана на двете страни по време на съвместното им учение в Шабла през есента на тази година.

Президентът изрази удовлетворението си по отношение на постигнатия напредък в съгласуването на проекта на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. Според Росен Плевнелиев двете държави имат потенциал да постигнат бързо съгласие за подписването на споразумение, което да даде нов тласък в развитието на добросъседските отношения.

Държавният глава изрази и очакването си проблемите на българското национално малцинство в Сърбия, свързани с обучението по български език, да бъдат решени в скоро време. Премиерът Дачич заяви готовността на Сърбия за намиране на положително решение на този въпрос.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА