9 Декември, 2023 04:44 1 207 7

Белият дом поиска одобрение от Конгреса за продажба на танкови снаряди на Израел

  • джо байдън-
  • снаряди-
  • танкове-
  • израел-
  • сащ

Искането засили нарастващите опасения относно доставките на оръжия от САЩ във войната, убила хиляди цивилни

Белият дом поиска одобрение от Конгреса за продажба на танкови снаряди на Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Байдън поиска от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелските танкове Merkava в офанзивата срещу Хамас в Газа, предаде voanews.com.

Искането засили нарастващите опасения относно доставките на оръжия от САЩ във война, която уби хиляди цивилни в палестинския анклав след терористична атака на Хамас срещу Израел преди два месеца.

Потенциалната продажба е на стойност над 500 милиона долара и е в процес на неофициален преглед от комисиите по външни отношения на Сената и по външни работи на Камарата на представителите и не е част от искането на президента Джо Байдън за допълнителен пакет от 110,5 милиарда долара, който обединява финансирането за Украйна и Израел.

Американски служител, пожелал анонимност, и бившият говорител на Държавния департамент Джош Пол казаха пред агенция Ройтерс, че Държавният департамент на САЩ е настоявал комисиите на Конгреса бързо да подпишат транзакцията, въпреки възраженията на правозащитници относно използване на произведени в САЩ оръжия в конфликта.

Администрацията също така преценява, позовавайки се на Закона за контрол върху износа на оръжия, да позволи част от боеприпасите, 13 000 от 45 000 снаряда, да заобиколят комисията и периода за преглед, каза американският служител, въпреки че окончателното решение все още предстои.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    3 13 Отговор
    Републиканците са русофили и предатели.
  • 2 Име

    4 5 Отговор
    Израел няма да имат друг шанс, повече едва ли ще могат да унищожават. Военно погледнато - сега е момента. Дано да са ликвидирали реално опасността, защото - после ще е невъзможно. В крайна сметка имат не само цивилни - но много терористи като население, което сега се избива.

    Това е лицето на войната, в името на бъдещ мир - се убиват стотици.

    В България никога не сме имали терор, освен - ВМРО - 30-те години, доста убийства, но в такива мащаби както в Израел, не е имало.

    Коментиран от #7

  • 3 Верно ли

    8 0 Отговор
    Хааайдеее, и израелците станаха дойна крава за частното ВПК! Тази ужасяваща корупция, костваща човешки животи трябва да бъде криминализирана и тези, които печелят тези кървави пари, заедно с корумпираните политици трябва да понесат последствията, на първо място отнемане на цялото имущество и даряването му на пострадалите нации за възстановяване на здравеопазване, образование и инфраструктура!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 12345

    0 0 Отговор
    На Израел се продават, а на Украйна се даряват.
  • 7 Марш

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    в Америка или Израел продажници ...не ви щем такива убийци и терористи в нормалните държави!