Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Декември, 2023 04:09 1 338 15

Белият дом: Байдън и Зеленски ще обсъдят спешните нужди на Украйна

  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • украйна-
  • сенат

Украинският президент получи покана да говори пред американския Сенат

Белият дом: Байдън и Зеленски ще обсъдят спешните нужди на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски "ще обсъдят спешните нужди на Украйна", която се бори с руската инвазия и "жизненото значение на продължителна подкрепа на Съединените щати в този критичен момент", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитиран от france24.com.

Украинското президентство каза, че срещата ще се съсредоточи върху ключови въпроси като "съвместни проекти за производство на оръжия и системи за противовъздушна отбрана, както и координацията на усилията между двете страни през следващата година."

Още новини от Украйна

Междувременно служител на Сената каза, че лидерът на мнозинството от демократите Чък Шумър и лидерът на републиканците Мич Макконъл са поканили Зеленски да говори на среща на всички сенатори във вторник сутринта - една седмица след като няколко републиканци гневно напуснаха секретния брифинг за Украйна.

Републиканските сенатори миналата седмица блокираха 106 милиарда долара спешна помощ предимно за Украйна и Израел, след като консерваторите се възпротивиха на изключването на имиграционните реформи, които поискаха като част от пакета.

Това беше неуспех за Байдън, който призова законодателите да одобрят средствата, като предупреди, че руският президент Владимир Путин няма да спре с победата в Украйна и дори може да атакува държави от НАТО.

Шаланда Йънг, ръководител на Службата за управление и бюджет на Белия дом, повтори тези опасения в Face the Nation на CBS в неделя, предупреждавайки, че „нашата национална сигурност също е повлияна“ от съдбата на Украйна.

„Какво се случва, ако Путин марширува през Украйна, какво следва? Страните от НАТО, нашите синове и дъщери, са изложени на риск да бъдат част от по-голям конфликт," каза тя.

Но републиканците останаха скептични, като сенатор Джей Ди Ванс, близък съюзник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, отхвърли възможността Путин да изложи на риск страните от НАТО в региона като „абсурдна“.

Той каза пред CNN в неделя, че се противопоставя на "празен чек" за Украйна.

„Трябва да формулирате ясно каква е целта. Какво ще постигнат 61 милиарда долара, което 100 милиарда не са направили?", каза Ванс

„Това, което е в най-добрия интерес на Америка, е да приемем, че Украйна ще трябва да отстъпи част от територията на руснаците и ние трябва да сложим край на войната.“

Споровете относно финансирането подчертават знаци, че подкрепата на Запада за Украйна намалява точно когато контранастъплението на Киев се забавя.

Офанзивата на Украйна е използвала западни оръжия за милиарди долари, но фронтовите линии едва се изместиха след повече от година и руските атаки по фронта се засилиха.

Белият дом каза, че срещата на Байдън ще дойде в жизненоважен момент, „тъй като Русия засилва ударите си с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна“.

В началото на декември Путин подписа указ за увеличаване на руските сили с 15 процента, увеличавайки армията с около 170 000 души.

Москва наскоро даде знаци за възможно мирно споразумение, макар и такова, включващо по-малка, неутрална Украйна, което би било невъзможно за приемане от Зеленски.

Държавният департамент на САЩ обяви временен транш от 175 милиона долара от нова помощ за Украйна в сряда, включително ценни ракети HIMARS, снаряди, ракети и боеприпаси.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя в неделя, че "Украйна е свършила изключителна работа", защитавайки се.

"Изборът е много ясен," каза той по ABC. „Ако направим това и помогнем на Украйна да задържа постигнатото, ще помогнем за стратегическия провал на Русия. Това е единственият път".

„Другият път е да се направи това, което подкрепят единствено привържениците на Москва, Техеран и Пекин - да не се предостави помощ“ каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хмн

    27 2 Отговор
    За спешни нужди има нужници

    Коментиран от #9

  • 3 хенри

    33 3 Отговор
    Два дебила искат да са сила
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анджело

    28 1 Отговор
    Зельонски е масов убиец. Сол пашак на Нюлън
  • 6 Хммм

    25 1 Отговор
    "Какво ще постигнат 61 милиарда " ще удължат войната още малко, нищо повече. Или се надяват март месец Путин да бъде сменен. Но както Бай Дън спечели предишните избори по същата схема и Путин ще спечели. Дори немога да разбера какво са се хванали за тази Украйна, какво от туй че няма да е в нато. Нали получиха други две страни.

    Коментиран от #8

  • 7 Спешните нужди

    20 1 Отговор
    Са Украйна да бъде прехвърлена на Байдън преди щатските избори
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ццц

    10 1 Отговор
    Не се знае как дрогата репетира в бункера в момента. Купил си е от Уайкики чисто нова фланелка и се готви да изиграе ролята на живота си. Явно изобщо не разбира, че в момента го търгуват точно както ако беше плюшен палячо.
  • 12 Въпрос ?

    3 0 Отговор
    А защо в БГ.реклами има негри ?

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Намират се

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Въпрос ?":

    В интерес на истината има ги тук, но са много малко. Веднъж видях едно малко момиченце, което говореше перфектен български.