Last news in Fakti

22 Декември, 2023 06:07 2 796 25

Китай към САЩ: Тайван е наш вътрешен въпрос, не се бъркайте

  • китай-
  • тайван-
  • сащ

Лю Чжънли, член на Централната военна комисия, разговаря с ген. Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ

Китай към САЩ: Тайван е наш вътрешен въпрос, не се бъркайте - 1
Снимка: Фейсбук

Високопоставен китайски военен служител в четвъртък подчерта позицията на Китай по въпроса за Тайван и въпроса за Южнокитайско море на виртуална среща с високопоставен военен служител на САЩ, предаде Ройтерс.

Комуникацията на най-високо ниво е благоприятна за облекчаване на напрежението и избягване на инциденти, но САЩ трябва да променят враждебната си позиция срещу Китай, за да подобрят значително двустранните връзки, казаха експерти в петък.

Лю Чжънли /на снимката/, член на Централната военна комисия, в четвъртък проведе видеоконферентна връзка с ген. Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, предаде китайската страна.

Срещата между двамата държавни глави на Китай и САЩ в Сан Франциско постигна важен консенсус относно възобновяването на обмена и комуникацията между военните на двете страни, като военните от двете страни трябва да осъществяват комуникация и сътрудничество, основани на равенство и уважение , така че съвместно да насърчаваме стабилизирането и подобряването на двустранните връзки, каза Лиу.

Ключът към развитието на здрави, стабилни и устойчиви военни отношения е, че САЩ трябва да имат правилно възприятие спрямо Китай, с предпоставката, че САЩ трябва наистина да зачитат основните интереси и основни опасения на Китай, каза Лиу, отбелязвайки, че ключът трябва да бъде насърчаването на прагматично сътрудничество и засилване на взаимното разбирателство.

Лиу подчерта, че тайванският въпрос е чиста вътрешна работа на Китай, която не позволява никаква външна намеса и китайската армия ще защитава решително националния суверенитет и териториалната цялост.

САЩ трябва искрено да зачитат териториалния суверенитет и морските права на Китай в Южнокитайско море, да говорят и действат предпазливо и да защитават регионалния мир и стабилност, както и цялостната ситуация в отношенията между Китай и САЩ с практически действия, каза Лиу на Браун.

Двете страни са обсъдили и други теми, според прессъобщението на китайското министерство на отбраната.

Виртуалната среща между Лю и Браун е първият подобен разговор от повече от година след споразумение между висшите лидери на двете страни миналия месец за възобновяване на връзките между военните, след като тогавашният говорител на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети провокативно острова Тайван през август 2022 г.

Комуникацията между висшите военни от двете страни е в съответствие с консенсуса, постигнат от висшите лидери на двете страни, и е благоприятна за облекчаване на напрежението между двете армии и избягване на инциденти, каза Сонг Дзонпинг, китайски военен експерт и телевизионен коментатор. Global Times в петък.

Но ако САЩ не променят враждебната си политика спрямо Китай, не променят индо-тихоокеанската си стратегия, насочена към Китай и определянето на Китай като системен конкурент, отношенията между Китай и САЩ няма да се подобрят, тъй като военното взаимно доверие трябва да бъде изградена върху политическо взаимно доверие, каза Сонг.

Китайската страна отново подчерта пред САЩ своите червени линии и основни интереси, каза Сонг. „Когато става дума за защита на националния суверенитет, сигурност и интереси за развитие, Китай няма да направи нито сантиметър компромис или отстъпка, без значение кой е опонентът“, каза експертът.

Експертът посочи, че САЩ трябва да спрат да продават оръжия и да предоставят военна помощ на остров Тайван и да спрат да изпращат военни самолети и военни кораби на прага на Китай по провокативен начин в Тайванския пролив и Южнокитайско море - тогава ще има много по-малко напрежение между армиите на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    10 36 Отговор
    Тоя ако му плеснеш шъмар ще се упика
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шопо

    44 10 Отговор
    Тайван е китайски.
  • 5 Хахаха

    8 43 Отговор
    Китай може само да мяучи, но ако предизвика директно САЩ ще бъде смачкан.

    Коментиран от #7, #16

  • 6 о, Тайван е част от Китай, населен с

    39 4 Отговор
    Китайци!? Тайванска Нация, Народност, Няма, има Китайци!!

    Коментиран от #9

  • 7 Госあ

    43 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Нито Китай може да предизвика директно сащ, нито сащ може да предизвика директно Китай. Същото важи и да Русия. Затова краварите действат със слуги и пудели. Ако можеш да разбереш.
  • 8 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    27 5 Отговор
    Още шутове в Д-то за краварите...
  • 9 Р.К.И.

    6 20 Отговор

    До коментар #6 от "о, Тайван е част от Китай, населен с":

    Исторически наследник на държавата Китай е Република Китай. Официалното и име е Република Китай ,а не Тайван. Официалното название на режима в Пекин, не е Китай, нарича се КНР. Гоминдана е продължител на китайската история (това е Република Китай, от някои наричан Тайван), КНР е бандитски комунистически режим инсталиран от Москва. И той няма нищо общо с историята и традициите на Китай.

    Коментиран от #10, #22

  • 10 Боруна Лом

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Р.К.И.":

    И ТИ ХОДИ ПОВРЪЩАЙ
  • 11 Хохо Бохо

    25 1 Отговор
    Най-санкционираните пускат собствен реактор, ние още се борим с правилната подредба на жълтите павета и рязането на един паметник. Кое не е така?
  • 12 ЗООЛОГ

    7 1 Отговор
    Бой козите с черпака.
  • 13 Абсурдистан

    4 9 Отговор
    Китайската наглост е голяма колкото държавата им. Да, тайванците са китайци, но са вкусили от меда и не желаят да са в л-та на Пекин! И македонците, като болшинство са българи, няма исторически документ такава нация да е съществувала, но щом са решили да се наричат така-прав им път. Но те крадат от историята ни, а това е гнусно!

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мъжа на урсула

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Аааа, заподозряха вече Путин още рано сутринта - бутнал елха върху някоква белгийска дебел@н@.
    ,,намерили,, са паспорта му под дебел@н@т@
  • 16 Тити

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    В твоя случай Ако то единствено цапа и ароматизира.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Р.К.И.

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Абсурдистан":

    Историята на КНР е една мръсна ,комунистическа, от азиатски тип история. През ВСВ в страната има две въоръжени сили : на Чан-кай Ши ("буржоазния" Гоминдан) и на комуниста Мао-цзе Дун (Специален район). Вашингтон ,Лондон и Москва изпращат оръжие и на двата лагера, за да воюват срещу агресора Япония. Чан воюва срещу японците, Мао хитрува. Той не воюва ,пази си оръжието, та когато "империалистите" се изпозастрелят, той да направи комунистическа революция. Западният свят направи компромиса (познато ни е и в Европа) и Чан трябваше да бяга в Тайван, а комунистите обсебиха огромната страна. Това което наричат Тайван е същинският, историческият, истинският Китай. Гоминдана искаше да изведе страната от феодалзма, комунистите го върнаха във феодализма. Вече централидзиран и още по-жесток.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 любител

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Р.К.И.":

    хахаха явно четеш само КРАВАРСКА пропаганда.

    Коментиран от #21

  • 21 Р.К.И.

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "любител":

    Преди години имах интерес към Китай (вече не). Смея да твърдя,че като изключим професионално работещите по темата и живелите там, имам знания над средното ниво. Какво научих за Китай? Научих,че нищо не научих! Азиатският (и в частност китайският) манталитет, психология и поглед към света са неразгадаеми за нас. Те си имат някаква специфична логика и се движат по нея. Каквото и да се случи там ,ние няма да разберем вътрешната му логика. Хонгконг капиталистически ли е или комунистически? Начинът им на мислене ни е чужд. Съветът ми към тези които работят с китаици - дистанция! Те са други, не са като нас.
  • 22 Хммм

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Р.К.И.":

    Пишеш само глупости." Комунистически режим наложен от Москва" наложен дрънки. Китайския комунизъм няма нищо общо с руския. И винаги е имало много търкания между тях.

    Коментиран от #23

  • 23 Р.К.И.

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хммм":

    Ако не беше влиянието на Москва, Китай никога нямаше да бъде комунистически. В това можеш да си сигурен./По същата причина и България Румъния, Чехия ... станаха комунистически/ Раздробени феодални владения на местни милитаристи. Как става комунизъм от това? През войната недоверието тръгва от едно изказване в тесен кръг на Мао.Когато Хитлер напада СССР, Мао се произнася : - Е, наигра се Сталин. Толкова е тесен този кръг, че в него има ... чужденци. Сталин отговаря като започва да изпраща повече оръжие на Чан ,отколкото на Мао. Мао е бесен! Истинският разрив е през 1949, когато Сталин отказва да даде А-бомба на Мао. Мао стои унизен в Москва и чака преразглежане на позицията. Но такова няма. Нещата ескалират с Културната революция през 60-те, която Москва отрича (тя е левичарска!). Стега се до физическият сблъсък за онзи остров. Но, комунизмът навсякъде е еднакъв! Тежка, кървава диктатура. И Москва е неговата майка и баща.
  • 24 васил

    1 0 Отговор
    Само така със Сеeтовната сган трябва да се разговаря със сила защото те само от това разбират. " С Запада може да се разговаря само със сила. С Изтока диалог " А .Невски
  • 25 васил

    1 0 Отговор
    Само така, със Световната сган трябва да се разговаря със сила защото те само от това разбират. " С Запада може да се разговаря само със меч. С Изтока диалог " А .Невски
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания