Last news in Fakti

29 Декември, 2023 05:42 2 886 13

Селяни убиха убиха десет бандити в Мексико

  • мексико-
  • бандити-
  • убити

Прокуратурата реши, че са действали при самозащита и няма да им повдигне обвинения

Селяни убиха убиха десет бандити в Мексико - 1
Снимка: YouTube

Срещу мексиканските селяни, които убиха 10 членове на известната престъпна банда "Фамилия Мичоакана" (Familia Michoacana), няма да бъдат повдигнати обвинения, след като прокуратурата постанови, че те са действали при самозащита, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Прокурорите заявиха, че жителите на Тесапия са били "под постоянна заплаха" от страна на бандата, която се е опитвала да изнудва фермери за пари. Те са били извикани на футболно игрище, където членовете на бандата са открили огън по тях. Но те отвърнали на удара с оръжия, включително пушки и мачетета.

В последвалата смъртоносна схватка са били убити десет членове на престъпната групировка и четирима местни жители. Още седем души са пострадали.

През седмиците след случилото се, което местните жители нарекоха "клането на футболното игрище", жителите на селището разказват на властите как бандата е упражнявала властта си.

Докато местните бизнесмени отдавна са били принуждавани да плащат "пари за защита" на бандата, "Фамилия Мичоакана" е разширила рекета си за изнудване до тези, които обработват земята.

Членовете на бандата са започнали да изискват от земеделците да плащат на бандата такса за всеки квадратен метър от засадените от тях ниви - нещо като престъпна поземлена рента. Но след особено слабата реколта тази година местните земеделски производители се опитали да договорят намаляване на таксата на среща, проведена на 7 декември, но без резултат. Именно след тази неуспешна среща бандата наредила на фермерите да се съберат на футболното игрище. Малко преди срещата обаче фермерите се съгласяват да се противопоставят на бандата и да откажат да плащат каквото и да е било.

Прокурорите от щата Мексико, където се намира селището, са установили, че бандата е открила огън първа и че фермерите са се защитили с "инструментите на своята професия", които включват сърпове, мачетета и пушки.

Съобщава се, че сред убитите е лидерът на престъпната групировка в щата Мексико, мъж, известен като "Ел Паясо", което на испански означава "клоунът".

Въпреки че фермерите изглежда са постигнали победа в този ден, местните жители живеят в страх от репресии след смъртоносната конфронтация. Те са особено загрижени за съдбата на 14 селяни, сред които и четири деца, които са изчезнали в дните след конфронтацията.

Едно от лицата е било отвлечено от болницата, където се е лекувало от нараняване, получено по време на стрелбата. Девет други, включително четирите изчезнали деца, са заловени, докато пътуват с кола в района няколко дни по-късно.

Стотици военнослужещи от Националната гвардия са били изпратени в района, за да защитят селяните, отбелязва Би Би Си. Служителите по сигурността казват, че искат да предотвратят извършването на отмъщение, както се е случвало в миналото в други селски райони на Мексико.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    32 4 Отговор
    Дивият Запад изобщо не са мръднали напред както тези така и онези на Север от тях

    Коментиран от #3

  • 2 колко справедливо

    31 1 Отговор
    а у нас те съдят бутнеш ли някой престъпник!!! това е ценен мат’рял за съд и прокуратура
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    6 14 Отговор
    МЕКСИКАНСКИТЕ КЛОУНИ СРЕЩНАЛИ
    МЕКСИКАНСКИ КОМУНИСТИ
    .....
    ПОЗНАТА УКРАИНСКА ИСТОРИЯ:))
  • 5 Че са ги убили

    10 0 Отговор
    Два пъти е ясно
    Но как ли са го направили
  • 6 Редник

    4 3 Отговор
    Много слаб материал. Нещо ми намирисва на полуистина.
  • 7 Анджо

    20 0 Отговор
    Чета ви глупостите и се чудя защо само негативно мислите, става дума за каментиращите.
    Ами на тях в крайна сметка им е писнало и те са се подготвили, а онези не са очаквали и в крайна сметка, изненадата си казва думата. Хора мислете и защитавайте доброто.
  • 8 По- добре ли сме ние?

    14 1 Отговор
    Едно време 90- те и тук беше масово така. Сега изглежда малко сме мръднали, но в много села и малки градове също си длъжник на местния дерибей...
  • 9 Ама 2 пъти ли ги убиха?!

    9 0 Отговор
    ,,убиха убиха"...?!

    Коментиран от #13

  • 10 Сврети

    8 2 Отговор
    История като за филм,сега американосите ще направят филм-Великолепната осморка.
  • 11 ПЪГУОШ

    6 1 Отговор
    Кога ли ще можем да прочетем и ние заглавие от типа - протестиращи българи унищожиха членове от ШАЙКАТА ГЕРБ ? Ех мечти , мечтиииии.........
  • 12 НаБАБАфърчилото

    4 1 Отговор
    Що не вземат тез пусти мексиканци , да си върнат откраднатите земи от САЩ , например Тексас ! ? Би било похвално дело !
  • 13 Ко речи?

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ама 2 пъти ли ги убиха?!":

    Миленчо изби изби рибата.
Новини по държави: