Last news in Fakti

4 Януари, 2024 05:09 1 513 8

95 са жертвите на експлозиите в Иран ВИДЕО

  • иран-
  • експлозии-
  • жозеп борел-
  • загинали

Общият брой на ранените е 211. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел изрази съболезнованията си към Техеран

95 са жертвите на експлозиите в Иран ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел изрази съболезнованията си към Техеран в телефонен разговор с иранския външен министър във връзка с жертвите на вчерашната атака в Иран. Борел осъди това "терористично нападение", при което загинаха 95 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първаночално бе съобщено за 113 жертви, но бройката бе коригирана.

Двойна експлозия бе извършена вчера в град Керман, в южната част на Иран, близо до гроба на генерал Касем Солеймани, архитект на иранските военни операции в Близкия изток, убит при американски удар преди четири години. На церемонията в памет на Солеймани се събра компактно множество от представители на режима и анонимни гости.

Европейският топдипломат написа в социалните мрежи, че е разговарял с министъра Хосейн Амир Абдолахиан, "за да изрази съболезнованията си след ужасяващите експлозии... в Керман, при които загинаха десетки цивилни". "Осъдих по най-категоричен начин това терористично нападение и изразих солидарност с иранския народ", добави той.

Никой не е поел отговорност за нападението, но политически съветник на иранския президент обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад него. Държавният департамент във Вашингтон нарече "абсурдно" всяко предположение за участие на САЩ или Израел в нападението. Израел, заклетият враг на Иран, не е коментирал нападението.

Около 30 души от общо 211 ранени остават в критично състояние.

Иранските власти нарекоха взривовете терористична атака. Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    12 4 Отговор
    Някой се опитва да въвлече Иран във война с Израел. Явно с новината ,че населението на Земята 6е е увеличило с 66 милиона за година ,е дошло в повече на глобаллиберастите и са решили да унищожат света.
  • 2 цветан от цветница

    18 8 Отговор
    Държавният департамент във Вашингтон нарече "абсурдно" всяко предположение за участие на САЩ или Израел в нападението.

    Разбира се че не са намесени, как може и да си помислим такъв абсурд. Най миролюбивите държави в света, не може да бъде.
  • 3 Сесесере

    3 13 Отговор
    Дългата ръка на КГБ, пак се опитва да натопи ЦРУ !
  • 4 Това е

    12 3 Отговор
    Почерка на САЩ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    9 3 Отговор
    Либия, Сирия, Ирак, Афганистан. Кой има интерес да унищожи и Иран?

    Коментиран от #8

  • 7 Хи Хи Хи

    0 1 Отговор
    Нема им нищо на пичуите..ша са опраат..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.