Last news in Fakti

4 Януари, 2024 04:52 954 1

Байдън и Тръмп се обвиняват взаимно в "заплаха за демокрацията в САЩ"

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • кампания-
  • президент-
  • избори

Това става на фона на отправени заплахи срещу законодателните събрания на Кънектикът, Джорджия, Кентъки, Мичиган, Мисисипи и Монтана

Байдън и Тръмп се обвиняват взаимно в "заплаха за демокрацията в САЩ" - 1
Снимка: БНР

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отбележи третата годишнина от нападението срещу Капитолия на 6 януари с политическа реч близо до историческия обект от Американската война за независимост във Вали Фордж, където ще изложи тезата, че Доналд Тръмп представлява екзистенциална заплаха за демокрацията, съобщи вчера предизборният му щаб, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На 8 януари Байдън ще посети Африканската методистка епископална църква "Емануел" в град Чарлстън, щата Южна Каролина, където през 2015 г. бял супремасист уби 9 енориаши в историческата църква, посещавана от чернокожи. Байдън ще се фокусира върху това, което неговата кампания описва като нарастващи заплахи от политическо насилие.

Двете посещения се очаква да представляват най-директните публични атаки на Байдън през този изборен цикъл срещу най-големия му съперник Доналд Тръмп и Републиканската партия, което представлява промяна в политическия тон, след като президентът прекара голяма част от 2023 г. в рекламиране на подписаното от него законодателство и развитието на икономиката.

"Изборът на гласоподавателите през следващата година няма да бъде просто между конкуриращи се философии на управление. Изборът на американския народ през ноември 2024 г. ще бъде свързан със защитата на нашата демокрация и основните свободи на всеки американец", заяви ръководителката на кампанията на Байдън Джули Чавес Родригес.

На 6 януари 2021 г. хиляди поддръжници на Тръмп атакуваха Капитолия във Вашингтон, за да спрат официалното удостоверяване на изборното поражение на президента републиканец, причинявайки щети за милиони долари. В деня на нападението загинаха четирима души, а на следващия ден почина един полицай.

Срещу Тръмп вече са повдигнати федерални обвинения за мащабните му опити да осуети резултатите от президентските избори през 2020 година. Той бе изключен от първичните избори на републиканците в щата Колорадо и щата Мейн заради ролята си в подхранването на нападението в Капитолия. Адвокатите на Тръмп оспорват, че е участвал в бунт, и твърдят, че призивите му към поддръжници в деня на бунта през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото.

Вчера съветниците от президентската кампания на Тръмп Крис Ласивита и Сузи Уайлс публикуваха меморандум, в който излагат своето виждане за президентската надпревара. Те обвиняват Байдън за юридическите обвинения срещу Тръмп и за съдебните решения за обявяването на бившия президент за нелегитимен участник в изборите.

"Моля, не се заблуждавайте: Джо Байдън и неговите съюзници са реална и непреодолима заплаха за нашата демокрация", написаха те. "Всъщност, по невиждан досега в нашата история начин, те водят война срещу нея", се казва още в текста.

Според най-новото социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос Тръмп има минимална преднина от 2 процентни пункта в прекия сблъсък с Байдън - 38 процента срещу 36 процента, като 26 процента от анкетираните са заявили, че не са сигурни кого биха избрали или че биха гласували за друг. Тръмп е лидер в надпреварата за получаването на президентската номинация на Републиканската партия, показва допитването.

Междувременно Тръмп поиска от Върховния съд на САЩ да отмени решението на най-висшата съдебна инстанция на щата Колорадо, който породи сензация, като го дисквалифицира от изборите за президент заради действията му по време на нападението срещу Капитолия, предаде Франс прес.

Втори щат, Мейн, също постанови, че фаворитът на Републиканската партия за президентските избори през ноември е "несправоспособен да бъде президент" заради нападението на Капитолия през 2021 г., извършено поддръжници на Тръмп, в опит да оспорят избирането на демократа Джо Байдън за президент.

Доналд Тръмп вече обжалва решението на Мейн. Вчера адвокатите му поискаха от Върховния съд на САЩ - където трима от деветте му съдии са назначени от бившия президент - да разгледа делото в Колорадо и да отмени решението на Върховния съд на този западен щат.

Според тях, ако решението бъде потвърдено, "за първи път в историята на САЩ съдебната система ще попречи на избирателите да дадат гласа си за водещия кандидат за президент на голяма партия".

Междувременно местните власти съобщиха за отправени заплахи срещу законодателните събрания на Кънектикът, Джорджия, Кентъки, Мичиган, Мисисипи и Монтана. Полицията претърси сградите и не откри никакви експлозиви или подозрителни предмети.

Министерството на обществената сигурност на Мисисипи заяви, че "заплахата вече е отменена". Министерството на администрацията и общите услуги на Монтана съобщи, че "заплахата не е достоверна" и че сградата на щатския парламент е отворена за посетители.

Сградата Капитолия в Кънектикът беше затворена за кратко, преди да отвори отново, след като полицията установи, че заплахата е фалшива, съобщи регионална медия.

Губернаторът на щата Кентъки Анди Бишиър заяви в комюнике, че "всички са в безопасност" и че Капитолият е бил евакуиран, докато полицията е претърсвала.

"Наясно сме с подобни заплахи, отправени към други офиси в цялата страна", се казва в изявлението му. Полицията съобщи, че е безопасно хората да се върнат в Капитолия, заяви държавният секретар на Кентъки Майкъл Адамс.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я па ти,

    0 0 Отговор
    Байдън дали знае за какво става дума?