Last news in Fakti

4 Януари, 2024 06:28 731 0

Мексиканските власти спасиха 31 мигранти, отвлечени близо до границата с Тексас ВИДЕО

  • мексико-
  • мигранти-
  • отвлечени

Спасяването беше потвърдено от министъра на вътрешните работи

Мексиканските власти спасиха в сряда 31 мигранти, които бяха отвлечени през уикенда от въоръжени мъже близо до границата с Тексас, съобщи ABCNEWS.

Президентският говорител Джес Рамирез каза чрез X, че мигрантите вече са под закрила на правителството. Операцията е извършена от държавната прокуратура на Тамаулипас, армията и националната гвардия, каза той. Спасяването беше потвърдено от министъра на вътрешните работи Луиза Алкалде.

Въоръжени и маскирани мъже спряха в събота автобуса на магистралата, която свързва граничните градове Рейноса и Матаморос, каза федералният секретар по сигурността Роза Исела Родригес. Те накараха всички 36 души на борда да слязат и след това откараха 31 от тях в пет превозни средства.

Отвлечените мигранти са от Еквадор, Колумбия, Венецуела, Хондурас и Мексико, каза тя. Президентът на Колумбия Густаво Петро каза във вторник, че четирима колумбийци са сред отвлечените.

Родригес каза в сряда, че издирването на отвлечените е включвало проследяване на мобилните им телефони, преглед на видеозаписи от автобуса и сканиране на района с хеликоптер за следи от изчезналите.

Автобусът е напуснал северния град Монтерей с крайна дестинация Матаморос. Бил е засечен близо до Рио Браво.

Организирани престъпни групи, които контролират граничната зона, редовно отвличат мигранти, за да ги държат за откуп.

В щата Тамаулипас са били отвличани големи групи и преди. През март 2019 г. около 22 души бяха взети от автобус и не бяха видени повече.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: