Last news in Fakti

4 Януари, 2024 11:23 5 983 7

Напрежение на полуострова! Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • южна корея

Някои наблюдатели казват, че декларациите на Северна Корея просто отразяват реалността на две държави с дълбоки разделения и несъответствия

Напрежение на полуострова! Северна Корея застрашително предефинира отношенията си с Юга - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея променя начина, по който води отношенията си с Южна Корея, въвеждайки промени в политиката и правителствените организации, които ефективно биха третирали Юга като отделна вражеска държава, обобщава Ройтерс.

Ходовете, които нарушават десетилетната политика, биха могли да накарат външното министерство на Северна Корея да поеме отношенията с Юга и потенциално да помогнат за оправдаването на използването на ядрени оръжия срещу Сеул в бъдеща война, казаха анализатори.

Откакто Корейската война от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с договор, и двете нации имат политики, които дефинират отношенията им по различен начин, а не като между отделни страни.

Това включва функциониране на специални агенции и министерства за междукорейските отношения, които не са във функциите на техните външни министерства, и възприемане на политики за бъдещо мирно обединение, обикновено предвиждащо една държава с две системи.

Но в изказване пред своята партия в края на годината миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че мирното обединение е невъзможно и каза, че правителството ще направи "решителна промяна на политиката" в отношенията с "врага". Той също така нареди на военните да бъдат готови да умиротворят и окупират Юга в случай на криза.

Промените в политиката биха могли да помогнат на Северна Корея да оправдае използването на ядрени оръжия срещу Юга, с което тя все повече заплашва през последните години, каза Хонг Мин, старши изследовател в Корейския институт за национално обединение в Сеул.

"Ако се откажат от мирното обединение и предефинират Южна Корея като враждебна вражеска страна без дипломатически отношения, противоречието от използването на ядрени оръжия срещу своя народ ще отпадне", каза Хонг.

Някои наблюдатели казват, че декларациите на Северна Корея просто отразяват реалността на две държави с дълбоки разделения и несъответствия.

"През последните години Северна Корея предполагаше, че се движи към фундаментална промяна в политиката на Южна Корея, а пленумът на партията през декември 2023 г. не само го потвърди, но и го формализира", каза Рейчъл Минюнг Лий от базирания в САЩ Stimson Center .

Степента на организационните промени не е ясна и някои анализатори казаха, че тъй като подобна реторика отразява по-точно статуквото, е малко вероятно да има голяма промяна в и без това антагонистичните отношения между двете Кореи.

Предишни периоди на високо напрежение, например по време на "огъня и яростта" от 2016 и 2017 г., също понякога са били последвани от периоди на задържане и дипломация, включително по време на срещите на върха през 2018 г. и 2019 г. между Ким и президентите на Южна Корея и Съединените щати.

"Северна Корея в доклада си за резултатите от партийната пленарна среща каза, че няма да ни разглежда като партньор за помирение и обединение, но истината е, че тя никога не е настоявала искрено за тях", каза служител от министерството на обединението на Юга, който се занимава с отношенията със Севера, в изявление в сряда.

Министър на външните работи

Отделът на Обединения фронт (ООФ) на Работническата партия на Корея традиционно е натоварен с връзките с Юга, включително събиране на разузнавателна информация и пропагандни усилия.

Но дори ако преговорите се възобновят някой ден, съобщението вероятно означава, че външният министър Чое Сон Хуей, опитен дипломат, ще бъде този, който ще наблюдава отношенията с Юга, каза Майкъл Мадън, експерт по лидерството в Северна Корея от Stimson Center.

"Бих проследил нейната роля като основен съветник по въпросите на обединението и политиката на Южна Корея до посещението на Ким през 2019 г. в бившия междукорейски курорт близо до планината Кумганг. Нейното присъствие на това събитие не беше безпрецедентно, но беше изключително необичайно и предвещаваше разширяване на нейните функции в политиката към Южна Корея", каза Мадън.

Фактът, че Чое, дипломат от кариерата, която е играла малка роля в междукорейските дела, ръководи задачата за "демонтиране и реформиране" на организации, свързани с Южна Корея, както беше съобщено от държавните медии в понеделник, може да означава, че външното министерство ще поеме тези организации и техните функции, каза Янг Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

"Отделът на Обединения фронт и Комитетът за мирно обединение на отечеството, които традиционно се занимаваха с междукорейските връзки, могат да бъдат напълно разпуснати или поне ролята им да бъде значително намалена", каза той. Северна Корея също може да реши да изключи изцяло Юга и да работи само със Съединените щати, добави той.

Въпреки че служители на външното министерство от време на време дават съвети по междукорейски въпроси, при Ким не е известно кръстосване на функциите между служители на външното министерство и ООФ, каза Мадън.

Каквито и промени да настъпят, ключов служител на разузнаването на ОП Федва ли ще бъде отстранен и агенцията вероятно ще запази властта си над някои ключови пропагандни предавания и уебсайтове, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Язък

    3 14 Отговор
    Тия завалиите си имат едно мазно кюфте и искат да останат без него

    Коментиран от #7

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    25 6 Отговор
    Най-великия съвременен и действащ лидер е Великия Ким. Единственият който не допусна капиталистическата чума в страната си да ограби и унищожава народа.
  • 3 джо

    23 3 Отговор
    Преди години двете -- Северна и Южна Корея бяха си подобрили отношенията . Хиляди Северокорейци работиха в Южна Корея но Американците видяха в това опасност ,че обединението на двете Корейски страни ще остави Америка извън тяхното влияние и веднага започна с провокациите си. Целта беше да се нагнетява обстановката между тях както между Китай- Тайван един и същ народ и войната в Украйnа - Русия един и същ народ които са били и една страна.Няма да има никога ни мир ни спокойствие докато съществува Англия и Америка.
  • 4 Нали

    17 2 Отговор
    Където има нагнетяване на отношения между държави, смятайте че е намесена Америка,както стана в Украйна,която много искаше да стане членка на нато,нали това беше целта на американците че с тоя външен дълг от 34 трилиона който няма да могат да върнат,само една глобална война ще ги отърве от него!
  • 5 Истината

    13 1 Отговор
    е че всички мигранти бягащи от войните по света трябва да се насочат към държавата заради която са предизвикани тези войни,всеки разумно мислещ човек е наясно кой ги предизвиква!
  • 6 Баба меркел

    7 2 Отговор
    Няма нищо чудно в смяната на политиката на Северна Корея спрямо вражеска страна, все пак имат за учител най големия измамник в света - САЩ в това отношение.. Както нямаше да разширява нато и щеше да спазва минските споразумения, така леко и безгрижно се отметна от тях след като назоба хубаво с оръжие Украйна и зомбира за десет години бандерофашисткия матрял, който прати да се бие сРусия за Американските интереси. Така, че другаря Ким вече добре въоръжен има право колкото и Сащ да си защитава интересите както на своя само, че присвоена от чичо Сам територия, така и на чужда както прави Сащ
  • 7 По лошо е да останеш без мозък

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Язък":

    Както сте всички назобани козяшки лгбт подлоги
Новини по държави: