Last news in Fakti

8 Януари, 2024 17:00 934 28

Северна Корея се зарече да изстреля още сателити и да укрепи армията през новата година

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ракети-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров

Южнокорейски официални представители заявиха, че руската подкрепа вероятно е позволила на Северна Корея за първи път да изведе в орбита свой разузнавателен спътник на 21 ноември

Северна Корея се зарече да изстреля още сателити и да укрепи армията през новата година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новата година започна с артилерийски стрелби на Корейския полуостров и не се очертава да е по-различна от предходната. Тя бе белязана от ескалация на напрежението, което южнокорейският министър на обединението Ким Юн-хо миналата събота отдаде на желанието на Севера да "отклони недоволството на населението", посочва в. "Монд".

Стрелбите през последните няколко дни последваха предупрежденията на Пхенян, че изгражда военния си арсенал в подготовка за война, която може да "избухне по всяко време" на полуострова.

Това се случва и няколко месеца след като Северът напълно преустанови действието на военно споразумение с Юга, което имаше за цел да подобри отношенията между двете страни, отбелязва Би Би Си.

Сделката започна да се разпада, след като Пхенян заяви, че успешно е изстрелял разузнавателен сателит в Космоса през ноември. Това доведе до частично прекратяване на споразумението от страна на Южна Корея, която заяви, че ще възобнови полетите за наблюдение по границата.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за увеличаване на производството на различни ракети носители, като нарече това важна задача за подготовката за "военен сблъсък" с врага.

Севернокорейският лидер в началото на годината също така обеща да изстреля три допълнителни военни разузнавателни спътника, да произведе повече ядрени материали и да осигури ударни безпилотни самолети през 2024 г., като призова за "смазваща" военна готовност за справяне с конфронтационните ходове на САЩ, съобщи официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА.

Коментарите на Ким, направени по време на ключова среща на управляващата Корейска трудова партия за определяне на държавните цели за следващата година, предполагат, че той ще засили поредицата от оръжейни изпитания на страната си преди президентските избори в САЩ през ноември, коментира Асошиейтед прес. Наблюдатели твърдят, че Ким смята, че засиленият ядрен потенциал ще му даде още един шанс за дипломация с високи залози със САЩ, за да спечели облекчаване на санкциите, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

По думите на Ким, цитирани от КЦТА, "порочните" антисевернокорейски ходове на САЩ и техните привърженици "достигнаха безпрецедентни в историята крайности", тласкайки Корейския полуостров към ръба на ядрена война. Севернокорейският лидер посочи разширяването на американско-южнокорейските военни учения и временното разполагане на мощни американски военни средства като бомбардировачи и атомна подводница в Южна Корея като стъпки, които съюзниците са предприели в отговор на серията оръжейни изпитания на Севера от миналата година насам.

Той също така изложи плановете си за изстрелване на още три военни разузнавателни сателита през следващата година в допълнение към първия разузнавателен сателит на страната, изстрелян през ноември. Ким подчерта и необходимостта от създаване на "надеждна основа" за създаване на повече ядрени оръжия, което е очевидна препратка към съоръженията за производство на радиоактивни материали като плутоний и високообогатен уран.

Ким също така нареди на властите да увеличат възможностите на подводниците и да разработят различни видове безпилотно бойно оборудване, като например въоръжени дронове.

"Пхенян може би изчаква президентските избори в САЩ, за да види какво може да си купи с провокациите си при следващата администрация", коментира Лейф-Ерик Исли, преподавател в университета "Еуха" в Сеул. "Режимът на Ким е затворил политическата врата за преговори за денуклеаризация, но може да предложи риторична сдържаност и замразяване на изпитанията в замяна на облекчаване на санкциите", смята Исли. "Въпреки че Северна Корея няма намерение да се откаже от ядрените оръжия, тя може да се опита да получи заплащане за това, че се държи като един вид отговорна ядрена сила", заключава той.

Ким се фокусира върху модернизирането на ядрения си арсенал, откакто дипломацията му с Тръмп се провали през 2019 г. поради спорове за това колко облекчения на санкциите може да получи Северът в замяна за частичен отказ от ядрената си програма. Експертите казват, че Ким вероятно смята, че Тръмп, ако бъде избран за втори мандат, може да направи отстъпки, тъй като САЩ са заети с войната между Русия и Украйна и с боевете между Израел и "Хамас".

Нам Сунг-вук, преподавател в Корейския университет в Южна Корея, заяви, че ако президентът Джо Байдън бъде преизбран, Северна Корея няма да получи това, което иска. Tой обаче прогнозира, че победа на Тръмп може да съживи дипломацията, като допълни, че Тръмп вероятно ще каже по време на кампанията си, че може да убеди Северна Корея да преустанови плашещите си оръжейни изпитания.

По думите на преподавателя обещанието на Ким да увеличи производството на плутоний и уран има за цел да подсили преговорната му позиция. Нам заяви, че през тази година Северна Корея също така ще изстреля повече междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ.

По време на речта си на партийното събрание Ким също така използва войнствена и подигравателна реторика срещу Южна Корея, наричайки я "полупарализирана малформация и колониално подчинена държава", чието общество е "опорочено от културата на янките". Той заяви, че Южна Корея не трябва да се разглежда като партньор за помирение или обединение. Ким нареди на военните да използват всички налични средства, включително ядрени оръжия, за да завладеят Южна Корея в случай на конфликт.

В отговор на това южнокорейското министерство на националното обединение остро осъди Северна Корея за това, че настоява да развива ядрената си програма и проявява враждебност към съседите си. В изявление на ведомството се казва, че Южна Корея ще се опита да възпре по категоричен начин севернокорейските заплахи въз основа на солиден съюз със САЩ.

Някои анализатори предполагат, че през следващата година може да се стигне до ограничени сблъсъци между Севера и Юга по границата между двете страни. Миналата седмица южнокорейската разузнавателна агенция заяви, че Северна Корея вероятно ще предприеме военни провокации и кибератаки преди парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в САЩ през ноември.

Ким също така заяви, че Северна Корея трябва да затвърди сътрудничеството си с "антиимпериалистически, независими" страни, които според него се противопоставят на западната хегемония, ръководена от САЩ. Той не назова имената на тези страни.

Северна Корея обаче се стреми да засили сътрудничеството си с Русия и Китай, които многократно са блокирали опитите на САЩ и партньорите им да затегнат санкциите на ООН срещу Севера заради забранените му ракетни изпитания. САЩ и Южна Корея обвиняват Северна Корея, че доставя артилерия и боеприпаси на Русия в замяна на високотехнологични руски технологии за собствените си военни програми.

Джулиана Смит, постоянен представител на САЩ в НАТО, заяви, че по-рано този месец САЩ са достигнали до заключението, че предполагаемите руски технологии, които Северна Корея търси, са свързани с изтребители, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване за производство на балистични ракети или материали от този вид. Смит добави, че американска разузнавателна информация сочи, че Северна Корея е предоставила на Русия повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси.

Южнокорейски официални представители заявиха, че руската подкрепа вероятно е позволила на Северна Корея за първи път да изведе в орбита свой разузнавателен спътник на 21 ноември. Много чуждестранни експерти са скептично настроени относно възможностите на сателита, но южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик заяви през ноември, че Русия може да помогне на Северна Корея да прави сателитни снимки с по-висока резолюция.

Ким също така обеща да развие икономиката, включително металургията, химическата промишленост, енергетиката, машиностроенето и железопътния сектор, като същевременно модернизира съоръженията за производство на пшеница, за да увеличи производството, отбелязва Ройтерс. Една от ключовите цели на политиката е да се инвестира в научни и технологични изследвания в училищата, каза той.

Професор Нам коментира, че тази самовъзхвала изглежда има за цел тази година да подобри имиджа на Ким като лидер, който се грижи за обществения живот, а не само за военните въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добре че има един поне за надежда

    8 5 Отговор
    така така да им се свиват сърмите на сащисаните терористи!!!

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Варненец

    5 9 Отговор
    Дааа, а в това време, корейците гладуват. Но скоро ще разберат, че ракети и сателити, не стават за ядене.

    Коментиран от #6, #12

  • 3 КОТарАК

    3 7 Отговор
    БИХ заложил на нашите ,,русофили,,-с гърдите си защитиха МОЧА, милиони!!! за С.Корея ще разбият и щатите и все!! не са им вдигали пенсиите от месец
  • 4 Иван

    5 5 Отговор
    Северна Корея може да унищожи Турция.
  • 5 Варненец

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "добре че има един поне за надежда":

    Сащисаните терористи, както ти ги наричаш, не ядат само кисело зеле и ориз, а си имат пълни магазини и всеки има доходи да си позволи храна. Виж за кимчовците не съм убеден. Тоя свин, народа си не може да нахрани, ама сателити и ракети изстрелва. От къде ви намират такива кьорави копейки, нямам идея.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    5 1 Отговор
    Циганката Ники Хейли.
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 6 Отговор
    Успех за КНДР и северно корейския народ. Велик Лидер и железен народ не допуснал да го ограбват западните чакали и да инсталират марионетки и подлоги които да го унищожават!

    Коментиран от #10

  • 9 Варненец

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Сигурно САЩ накараха путлер да навлиза в чужда държава. Не съм убеден, че украинците загинали на фронта са повече от ватенките, но те загиват защитавайки домовете си. Ушанките са агресори и терористи.
  • 10 Варненец

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    То пък щото много има какво ода му грабят на свин, народа му гладен, държавата му пълна кочина.
  • 11 Аспарух

    6 5 Отговор
    А С.Корея кога ще започне да изхранва населението си???Там има само двама дебели корейци - затлъстялия Ким и дъщеря му .
    При конфликт изгладнялата му армия ще приветства освободителите като иракската, а големите статуи на дебелата фамилия Ким ще бъдат съборени като на Садамчо.
    Друг път няма.
  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Те от глад станаха 26 милиона, а ние от хубав живот и ядене на корем се затрихме от 9 милиона през 89-та година за 34 години див капитализъм, грабеж и геноцид сега сме 5,5 милиона от които 80% тънат в мизерия и безработица.

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 13 ...

    4 5 Отговор
    Жалко,че не им пуснаха една ядрена бомба 50те американците...
    Сега щяха да са развита и цивилизована страна,вместо непредвидима ядрена заплаха за региона!
    Ама пусти евроатлантически ценности...

    Коментиран от #15

  • 14 Варненец

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Никога не сме били 9 милиона, копейко. Пък и сега сме толкова, колкото бяхме и тогава, просто не ни пазят с автомати на границата, да не отидем да живеем другаде. Знаеш ли къде е това другаде? Ами не е в рашка и северната корИя.
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    Сигурно не съжаляваш за зверските бомбардировки на англосаксонците над България и избитите цивилни и доубиваните деца с играчки бомби? Северно корейците за разлика от ганьовците, помнят зверствата на англосаксонските изверги.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Варненец

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    И като помнят какво? Станали са един огромен концлагер, под мъдрото ръководство на дрОгаря свин. Нямат какво да ядат, но правят ядрени оръжия, ще превземат света и ще налагат диктатура на пролетариата. Ако не бяха чайниците и рашка, тея да са пукнали от глад вече.
  • 18 ...

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    ...и какво като са 25млн?!
    Това са р0би,всеки режим се нуждае от тях...
    Броят на населението не е гарант за добър живот.
    Етиопия са 75млн,Люксембург са 650 000.
    Кои живеят по-добре според тебе?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "...":

    Хората живеят добре там къде няма капитализъм, робовладелци, олигарси и чорбаджии които само те живеят добре на гърба на всички останали. Къде има капитализъм живеят добре и богато само около 15-20% от населението.

    Коментиран от #23, #25

  • 21 Мракобесието е надеждата на човечеството

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "добре че има един поне за надежда":

    Казва всеки комунист и нацист. КНДР е две в едно. Икономическата им доктрина е комунистическа. Социалната им политика е нацистка, като вярват, че всички останали раси (включително европейците, между другото) са нисши, и кръвта на корейците трябва да се пази чиста (от нисшите раси).
  • 22 мдаааа

    2 3 Отговор
    Каква е приликата между С. Корея и нашите "партизани" ?! Никой не ни търси , но ние се крием ...
  • 23 Абе ,

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Да те питам , познаваш ли някой , купил си руски автомобил "втора ръка" ?!🤭😁
  • 24 Гост

    3 4 Отговор
    Ток нямат в цялата държава,храна нямат и стигат до канибализъм,развитието им е на ниво 19 век,ама щяли да укрепват армията да пазят диктаторския режим видиш ли...Как всички диктаторски режими като Северна Корея,Русия,Сирия са все едни и същи развалини...Само им страдат народите
  • 25 ...

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Където има диктатури,няма и 5%,които живеят добре,даже прекалено добре,другите са мравки,които им осигуряват този живот...
    В демократичните страни всеки има шанс и възможност да се развие,друг е въпроса доколко има качествата да го направи...
  • 26 джо изкуфелият

    4 2 Отговор
    Проблема не е в С. Корея проблема е,че Световната сг...ан наречена Америка нагнетява обстановката.

    Коментиран от #28

  • 27 А Ганьо Балкански атлантически

    3 1 Отговор
    Прави чушкопеци за 35 години развития нула
  • 28 да си знаеш

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "джо изкуфелият":

    Как по точно бе лъжлив демагог ? Южна Корея,Япония и САЩ работят само и единствено по мирни условия.Ти да си чул да идват провокации или нагнетяване на обстановката от Южна Корея или Япония ? НЕ ! Тези държави са най-високо ниво на развитие и стандарт на живот и никой не се интерсува от воини или рискуване на държавата си.Всички провокации идват само от диктаторските режими като Северна Корея и Русия.Тези две държави са едни от най-бедните и изостанали държави на този свят с най-мизepните стандарти и качество на живот.От завист към света единственото което правят е да плашат с разруха,защото нямат какво да губят и никога няма да живеят добре или да имат светло бъдеще !
Новини по държави: