Last news in Fakti

6 Януари, 2024 19:15 3 399 25

Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония се оказа тежък политически провал

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • димитър ковачевски

Перспективата за старт на преговорите и вписването на българите в Конституцията на РСМ е някъде далеч в хоризонта, тъй като насреща има твърде много избори и промени, които ще се случат на високо ниво

Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония се оказа тежък политически провал - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на изборите, които предстоят в Република Северна Македония и Европейските избори, вписването на българите в Конституцията на РСМ е с хоризонт - далеч във времето. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

"Политическият календар се изигра на шега в Република Северна Македония - в рамките на един месец ще бъдат проведени и парламентарни избори, и два кръга евентуално на президентските избори. Така се съчетаха датите, че просто съвпадат. Даже датата на парламентарните избори 8 май е определена и за балотажа, ако има такъв, на президентските избори. Така че от тука насетне до края на април и началото на май никаква друга тема за Република Северна Македония не би могла да бъде във фокуса и на нашето внимание, освен предизборната борба", отбеляза Филипов.

По думите му официално предизборната борба стартира месец преди датата на изборите, но тя е започнала много отдавна: "Аз мисля, че за парламентарните избори започна преди две години след местния вот в Република Северна Македония, когато опозицията в лицето на ВМРО- ДПМНЕ извоюва категорично победа над управляващия Социалдемократически съюз, и този електорален резултат им даде политически мотив да искат бърза промяна, предсрочни парламентарни избори, в която да се осъществи смяна на властта. Но така или иначе управляващите удържаха до датата, да си изпълнят целия четиригодишен мандат, и да се проведат редовни парламентарни избори. За съжаление, една от най-важните теми в предизборната кампания ще бъде членството в Европейския съюз, кой е "За“ и кой го проваля", обърна внимание журналистът.

Според него натежава повече мнението, че Република Северна Македония вече е изпълнила всички ангажименти, които има към Европейската комисия и Европейския съюз: "За да може да стартира по същество преговорния процес за членство. Знаете там имаше условието промяна на Конституцията в страната и вписването на българите в нея. Но мен ми се струва, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ, която със своите 44 депутати блокира създаването на мнозинство от 2/3 в парламента, който да гласува въпросната промяна на Конституцията и вписването на българите, се оказа тежък политически провал на цялостната идея за започване на преговори за членство с Република Северна Македония. Защото не виждам поне в рамките на тази календар на 2024 година друг шанс за започване на тези преговори".

Костадин Филипов добави още, че перспективата за старт на преговорите и вписването на българите в Конституцията на РСМ е някъде далеч в хоризонта, тъй като насреща има твърде много избори и промени, които ще се случат на високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БББ

    23 3 Отговор
    Браво на србомакедонците мястото им е кочината.
  • 2 макдоналдс тръмп

    0 23 Отговор
    хахаха никой и пет пари не дава за татарите,хахаха смешковци

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    5 8 Отговор
    Нищо,султан Реджи ще ни впише в Турската.
  • 6 Белгарин

    9 0 Отговор
    Слави ви го каза!
  • 7 ФАКТИ

    23 2 Отговор
    Това северно-македонците не е нация.
    Те са измислени от коминтерна и по късно потвърдена от окупаторите сърбежи.
  • 8 Ти си

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "макдоналдс тръмп":

    Една кратка история потплатена с исторически факти - Александър син на Филип от областта Македония са гърци и говорят гръцки ! В походите си на Изток за завладяване на света Александър повел и македонците с него . Стигнал до Индия но войската му от македонци била на привършване и за да попълни редовете и взел бойци от месните индийски племена . Когато Александър умрял останалите една шепа македонци тръгнали да се прибира и към тях се присъединили и голяма част от индийските бойци със семействата си . Докато стигнат до Македония истинските македонци измрели до един а пътуващите с тях индийски племена с роднини в днешен Пенджаб се нарекли накедонци - та така и до днес ..
  • 9 бай Иван

    13 3 Отговор
    Сглобката каквото и да е захванала все е провал
  • 10 МДАМ

    18 0 Отговор
    Ами стоп за ЕС на макета и толкоз.
  • 11 Хм Хм

    11 0 Отговор
    Вписването беше толкова лесно... Нямаше да е проблем нито за нас, нито за тях. Но се оказа мерене на Мишки. Македонска му работа.
  • 12 днес

    15 3 Отговор
    Няма ПО-ТЪПО нещо от това да се иска вписване на българи като малцинство в Република Северна Македония !!!! Тази земя е българска и е била населена с българи. Искането на педалците от ПП е отказ от българската кауза - няма как българи да бъдат малцинство в Запазна България !!!!!! Няма македонска нация - има българи от областта Македония, както българи от Тракия и българи от Добруджа!!!!!

    Коментиран от #24

  • 13 Редник

    8 1 Отговор
    Имам чувството, че не искат да влизат в ЕС. Поне част от тях. Ама нашите дупедавци са за бой.
  • 14 София

    6 1 Отговор
    Няма скоро да стане защото македонците винаги са биле с Русия и са срещу Франция както и така наречен френски предлог
  • 15 Перо

    8 0 Отговор
    Глупакът Мицкоски какво очаква от изборите, даже и да спечели, той не може да промени договора с ЕС, нито да поставя нови условия, нито да очаква промени в ЕС за гласуване с мнозинство! Само губи времето на страната! Друг е въпроса да протака, ако не искат да влизат в ЕС и залагат за причина, вписването на българската етнос. Тогава обаче населението ще го линчува! Във всички случаи залага на куц кон! Болен човек взима лекарства и имат нормално поведение и размисъл, но простия човек си е унтерменш до живот и няма просветление.
  • 16 Некой си

    7 0 Отговор
    Боли ме фара за сърбоманите.Кой се чувства българин да си идва в България.

    Коментиран от #17

  • 17 Не е така!

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Некой си":

    Който във Вардарска България се чувства македонец да отива при истинските македонци. Там ги чакат с букети "магарешки бодил"!
  • 18 Васко

    9 0 Отговор
    СМ е смешна държавица в която липсва традицията на суверенните държави Поради факта че никога в тази област не е имало самостоятелна държава с нейна самостоятелна държавност и история Другите държави от СФРЮ преди това бяха суверенни държави Областа македония никога не е била държава А част от българия югославия Османска империя През 1991 .получиха ненадейно възможност да направят държава Но липсата на традиции ги докара до никъде. Разруха и пълен хаос на почти всички нива в държавата. Единствено бившите им господари сърбите държат здраво фронта там И направляват всичко в техен интерес Сами македонците не могат и не са в състояние да създадат стабилна държава и институции.

    Коментиран от #23

  • 19 Мичковски

    5 0 Отговор
    Понякога като чета македонски сайтове ми е много смешно Как опозиционния водач промива мозъците на бедните си сънародници Като им обещава какво ли не като дойде на власт Край на корупция край на криминала инвестиции строителство увеличение на стандарта им и още какви ли не чудесии Все неща за които трябва не само национален консенсус и свестни политици и институции А най вече много пари.Единственото което не казва а и никой не го пита е ...От къде ще дойдат парите за тази нова македония която ще изгражда.
  • 20 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Македония няма намерение да вписва българите в своята конституция,защото не желаят да влизат в ЕС подобно на Сърбия от където идват указанията.
  • 21 Да се знае

    4 1 Отговор
    По кои 3 признака можеш да разбереш че македонеца е българин ?
    - И двамата в своите истории извъртат нещата както им е удобно .
    - И двамата ползват историята единствено и само с ПРОПАГАНДНА цел.
    - И двамата никога не си вземат поука от историята и придобития исторически опит.
  • 22 Само може да им завиждаме,че не са в ЕС!

    4 5 Отговор
    Северомакедонските българи излязоха по умни и далновидни от нас като няма да влязат никога в колониалният гейЕС. По този начин ще си запзят свободата,природата, християнските и семейни ценности!
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Васко":

    Да-а-а, "ЮЖНИ СЪРБИ", кво да ги правиш?
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "днес":

    Смятам, че тактиката ни е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
    Eтo кaквo пишe умният и cъoбрaзитeлeн ВEЛИК БЪЛГAРИН OТ МAКEДOНИЯ Гoцe Дeлчeв:
    "... Eврoпa и Руcия никoгa нямa дa п р o c п я т втoрo "Cъeдинeниe". Ниe трябвa дa ce бoрим зa Aвтoнoмия нa Мaкeдиния."
    ,a eтo и друг ВEЛИК БЪЛГAРCКИ ГEРOЙ OТ МAКEДOНИЯ, Дaмe Груeв: “.............Ниe cмe бългaри и вcякoгa рaбoтим и щe рaбoтим зa oбeдинeниeтo нa бългaрщинaтa. A вcички други фoрмули ca eтaп зa пocтигaнe нa тaя цeл. Нe e дoшъл oбaчe мoмeнтa зa рeшeниe нa нaшия въпрoc, зaтoвa нямa мяcтo зa прeпирни и прикaзки oт пoдoбeн рoд. „
    Източник: Оригинален източник на документитe - Държавна агенция "Архиви"
  • 25 Мнение

    3 0 Отговор
    България се управлява от безродници и корумпирани продажни лицемери. Едно говорят пред народа, съвсем друго в Европа, лъжат, мажат само и само да са на власт, за да продължават кражбите, грабежите и да изчистят смрадливите си мутри. Нито македонците ще признаят българите, нито ще придобием авторитет пред ЕС. Те не ни понасят, а ние непрекъснато и за всички им козируваме. Сега като ни напълнят и с туземци от цял свят, ще разберем, че тази завладяла ни пасмина от "политици" може да бъде премахната вече само и единствено с всенародно въстание. Друг начин няма. Явно, че с мълчание няма да се отървем от тези пиявижи, впилисе в нас и не спират да ни изпиват кръвчицата.