Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:47 1 706 113

За да оправдае продължаващата война в Украйна, Кремъл използва мита за Втората световна война

  • украйна-
  • втората световна война-
  • кремъл-
  • реторика-
  • мит-
  • война

Реториката на Кремъл представя непровокираното нахлуване на Русия в Украйна като дълга обща война за национално оцеляване

За да оправдае продължаващата война в Украйна, Кремъл използва мита за Втората световна война - 1
Снимкa: Shutterstock

В свое изследване Институтът на САЩ за изследване войната пише, че Кремъл използва мита за Втората световна война като погрешна аналогия на борбата на бившия Съветски съюз срещу нацистка Германия и непровокираното нахлуване на Русия в Украйна, предаде Укринформ и БТА.

"Усилията на Кремъл да използва мита за Великата отечествена война (Втората световна война), за да подготви руската общественост за една дълга война в Украйна, са в противоречие със сегашното ниво на мобилизация на Русия и с патетичните опити на руския президент Владимир Путин да успокои руснаците, че войната няма да има трайни вътрешни последици", се казва в изследването.

Според американския институт на 9 януари руското издание "Фонтанка" е публикувало интервю с председателя на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов, в което той заявява, че дори в "победните години 1944-1945 г." тогавашните съветски войски са се сблъсквали с трудности. Това кара представител на изданието да попита Картаполов дали Русия сега е образно казано в 1944-1945 г. (т.е. дали наближава краят на войната в Украйна).

Картаполов се опитва да разшири погрешната аналогия между борбата на бившия Съветския съюз срещу нацистка Германия и непровокираното нахлуване на Русия в Украйна, като твърди, че в момента Русия се намира образно казано някъде през декември 1943 г. и се движи към 1944 година.

Бившата Съветска армия започва поредица от успешни настъпателни операции след победата си в битката при Курск през юли 1943 г. и до декември 1943 г. достига бреговете на река Днепър и Киев в Украйна, припомня Укринформ.

Реториката на Кремъл, представяща непровокираното нахлуване на Русия в Украйна като дълга обща война за национално оцеляване, подкопава усилията на Путин да успокои руснаците за вътрешните последици от нея и да намали недоволството от очакванията за руска военна служба.

"Постоянните свързване с Втората световна война от страна на Кремъл има за цел отчасти да създаде напълно погрешното впечатление, че днес Русия може да помете враговете си, разчитайки на масата и тежестта на непреодолима жива сила и материални средства, както бившата Червена армия уж е постъпила с нацистка Германия", заключава Институтът за изследване на войната, цитиран от Укринформ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий АраллампиевБ

    51 23 Отговор
    Бих попитал американците коя битка спечелиха през ВСВ в Европа

    Коментиран от #8, #18, #70

  • 2 Бай Драгой

    54 21 Отговор
    Кремъл използва мита за Втората световна война ВСВ е мит ???? Да вземете малко да с образовате ! ВСВ е факт,МИТ е че вие сте "независима" журналя

    Коментиран от #65

  • 3 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    32 17 Отговор
    Това, че не го прави не означава, че не може. Пак ще сме от страната на булката. Немските швестери за трети път ще ни завлекат с тях на дъното. СмърФ за всички български евро-атлантиди.
  • 4 Путин е велик

    28 20 Отговор
    Разните миркантилни 🐑🐑🐑 си джафкайте
    и си анаЛлизирайте колкото искате.
    Пък каквото има да става.....😉
  • 5 ИНЖ

    23 38 Отговор
    Ама какъв мит за ВСВ, като всъщност СССР създава национал-социализма и инициира най-голямата катастрофа на 20-ти век???

    Коментиран от #112

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    39 16 Отговор
    Разбира се, падането на Берлин и капитулацията на нацистка Германия през 1945 г. е мит на Кремъл, измислен на злоба на Запада. Победата над Хитлер изобщо не е извоювана от СССР, а от странна, двойствена и аморфна антихитлеристка коалиция, водена от познайте кой? Разбира се, единственият победител в света са Съединените американски щати. Това вече го пише във всички училищни учебници в България. Можете да го отворите и да видите сами.Освен това град Прага се оказва освободен не от Червената армия, а от Украинския фронт, ръководен от Степан Бандера.Доста сериозно се разпространява версията за освобождението на България от доблестната англо-американска авиация. И така до безкрай, докато мозъците се стопят и потекат със зловонна течност.
  • 8 Реалност

    20 36 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий АраллампиевБ":

    Оръжията на САЩ спечелиха ВСВ. ФАКТ!

    Коментиран от #10, #13, #15, #51, #62

  • 9 Еми

    7 1 Отговор
    Явно действа. С онуй от герена с вирнатите руки е нормално да действа, повечето наемници имат подобни снимки
  • 10 Еми

    24 9 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    Кои оръжия, чети кога е десанта над Нормандия, тогава са немали Полска граница от където да вкарват и с кои Кораби са ги вкарвали от ПръцХарбърл ли?

    Коментиран от #39

  • 11 прекалявате

    37 13 Отговор
    с това повтаряне на наизустени фрази - нахлуването на Русия не само не е НЕпровокирано, ами си беше зорлем провокирано. Спомнете си колко пъти се опитаха да преговарят за сигурността на границите и документ с няколко точки изпратиха, но височайшите западняци дори не го удостоиха с внимани е и отговор. А продължаваха да въоръжават Украйна , за да избива мирни хора в Донецк. Това ако не е провокиране - здраве му кажи.

    Коментиран от #43

  • 12 Умирам от смях

    19 11 Отговор
    Питайте оня Светльо от Уефски да каже кво могат руснаците. Ама той май умре?
  • 13 Това е безспорен

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    Факт.
  • 14 московски реотан

    15 27 Отговор
    Чeтa kak вaтитe били пpeнaстpoили, видиш ли, иkoнoмиkaтa си нa “вoeнeн peжим”. А виждaм, чe opkитe пoлзвaт иpaнсkи дpoнoвe и pakeти и снapяди oт Сeвepнa Кopeя. Явнoтo им e мнoгo успeшнa иkoнoмиkaтa. Нямa дa koмeнтиpaм сkpитaтa kитaйсka пoмoщ. Вepoятнo пpeз Сeвepнa Кopeя. Дa, стapитe лaгepи oт вpeмeтo нa Студeнaтa вoйнa сa "живи", нo Изтoчнa и Цeнтpaлнa Евpoпa, бeз Съpбия и Унгapия тoзи път сa oт стpaнaтa нa цивилизoвaниe, a дpугитe сa си диви aзиaтсkи вapвapи. Лeгeндaтa зa pусkитe свpъх, ултpa бeзaнaлoгoви opъжия умpя с лeгeндaтa "Киeв зa тpи дни".
    Русkитe opъжия нa мaсoвo въпpъжeниe в apмиятa и флoтa сa пpoтoтипи и oбpaзци oт 60-тe и 70-тe гoднини нa ХХ в. Пpaви ли ви впeчaтлниe, чe 155 мм apтилepия имa с мeжду 50 и 100% пo-гoлям oбсeг oт pусkитe 152 мм изстpeли? Зa HIMARS нямa дa гoвopим. Русия уж пeчeли paдиo-eлekтpoннaтa вoйнa, нo всekи дeн губи дeсeтkи бpoниpaни мaшини слeд удapи с дpoнoвe - kaмиkaдзe. РуZZия сe биe сpeщу пpoтивниk с НАТО-всko въopъжeниe, нo тakoвa, koeтo e свaлeнo oт службa в НАТО. Днeс вaтницитe вoювaт apмия, чaст oт koятo e въopъжeнa пo нaчинa, пo koйтo НАТО e билo въopъжeнo пpeз 80-тe г. нa ХХ в.
  • 15 Дякон Унуфрий Араллампиев

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    Да така е Бомбардировачите избиха над милион цивилни граждани в Германия Бремен Нюрнберг Мюнхен и най вече Дрезден Танкът Шърман е ярко свидетелство как не се прави танк За ем едно Гарант и за изстребителя Мустанг им свалям шапка За битка говоря
  • 16 !!!?

    7 18 Отговор
    Общи пралели между ВСВ и СВО има, а те са:

    Коментиран от #113

  • 17 Исторически факт !

    15 27 Отговор
    За няколко дни Украйна покоси толкова войници от руската армия, колкото не са падали в цялата Чечения за всичките войни. Числата са просто фантастични. Такива загуби за денонощие нито СССР е имал през Втората световна, нито Русия когато и да било. Това е крушение на мита за мощта и непобедимостта на руската армия
    Възможно е още да не сте разбрали, но Русия вече загуби. Даже отново да вземе Харков, да вземе дори Киев, вече няма да има никакво значение.
    Те самите го разбират. Руснаците се мятат по украинските пътища и полета като заклано пиле и не знаят какво правят. Продължаващите опити за щурм са безсмислени. Правят ги само за да доложат на Путин: „Ура! Рушим, превзехме село Лопиревка, не знам в кой район, не знам в коя губерния!“
    За путинския режим започна обратното броене. Включени сте като статисти в сериала „Краят на империята“. Сега се смеете, хихикате и не ви се вярва. Но сте свидетели на залеза на Московията.

    Коментиран от #49, #54, #95

  • 18 Примерно

    13 26 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий АраллампиевБ":

    Виж картата на Европа. САЩ освобождава повече страни и по- голяма територия.

    Коментиран от #21, #27, #60

  • 19 Русия

    14 10 Отговор
    няма пред,кого да се оправдава и да дава обяснение. Точка.
  • 20 Слава на рода Дуло IYI

    10 16 Отговор
    В състава на армията на СССР влизаха безстрашните войни на Украйна.
    Украинците са студени убийци. Те убиват веднага.
    Убиват последователно и методично, без емоции, без думи и заплахи.
    Сега всъщност става ясно какви воини спечелиха Втората световна война .
    Украинците бяха страшните, безпощадни воини на сталиновата армия.

    Коментиран от #28, #45, #64, #67

  • 21 Бързичко

    15 5 Отговор

    До коментар #18 от "Примерно":

    хапченцата да си изпиеш и в леглото.
  • 22 .....

    15 20 Отговор
    1941 г.Хитлер напада СССР.Стслин напълва гащите и отива при американският посланник.Помагайте ни,че тоя ще ни избие!
    Това е.

    Коментиран от #81

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Те с тая пабеда

    11 10 Отговор
    ще си и омрат.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Примерно":

    Да Дания Холандия Франция Италия половин Австрия Белгия Та коя битка спечелиха

    Коментиран от #31, #34, #35

  • 28 Така

    5 8 Отговор

    До коментар #20 от "Слава на рода Дуло IYI":

    беше!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 яко просто

    10 1 Отговор
    Смех в залата
  • 31 Ами след като да ги освободили,

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    ти как смяташ?

    Коментиран от #85

  • 32 ЭФакти Царицата на сърби ... ъз

    4 1 Отговор
    Радостно е , че има тоалетна хартия и такава дето върши работа!
    Вие сте от тази със сапун в чувала!
  • 33 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ

    7 6 Отговор
    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
    ДЕД МАРОЗ
  • 34 Кой смазва джапанките

    6 8 Отговор

    До коментар #27 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    в целият Тих океан?

    Коментиран от #37, #91

  • 35 Дякон Унуфрий АраллампиевП

    11 9 Отговор

    До коментар #27 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    При Монте Касино провал При Анцио позор при Арнем срам позор и резил При Ардените на косъм Три месеца не могат да форсират Рейн
  • 36 Някой си...

    12 13 Отговор
    На руския пияндурник му е в кратуната само война, оръжия, как да съсипе някоя държава.. Арабите за 50 години с парите от един петрол направиха рай от пустинята, а тия сибирски малоуми са си все така по очи в калта и л..ата..
  • 37 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кой смазва джапанките":

    Говоря за Европа Мидуей Гуадълканал Коралови острови Иводжима Нямат загубена битка
  • 38 Христо

    8 3 Отговор
    И какъв е митът за Втората световна?

    Само се подхвърля "мит".

    Прозорец на Овертон
  • 39 Да ти кажа..

    6 13 Отговор

    До коментар #10 от "Еми":

    Ти ако ги беше чел книгите, щеше да знаеш , че Покришкин и Речкалов, двамата най-изявени саветцки аса( па колко са асове, е много спорно, щото първите пет съветки аса нямат сумарно толкова победи във въздушни боеве , колкото е имал Ерих Хартман) ..та тези двамата съветски аса са изкарали цялата война на Аерокобри, и са отказвали да летят с каквито и да е съветски ковчези..що така бе, Миме? Чети бе, чети ..главо празна

    Коментиран от #42, #101

  • 40 Иванушка🇺🇲

    9 12 Отговор
    Ако оставят болното джудже путин да фантазира на тема война, фашистка русия ще се разпадне. В момента ги налегна глад и студ. Скоро ще започнат истинските бунтове които ще пометат путин и путинската сган.
  • 41 шааа

    9 7 Отговор
    фракти няма куража да ни покаже независимите и обективни мнения. вместо това ни дави в опорките на сащ и техните васали. унианци, бесарабски фронтове, дойчета зелета, политико и как беше онзи комичен институт ... нещо за изследване на войната беше ... всичките са рупори.
  • 42 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да ти кажа..":

    Ако Райха беше заложил на Фоке Волф аерокобрите щяха да станат смокове

    Коментиран от #47

  • 43 Хи Хи Хи

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "прекалявате":

    И ко стана бе, товариящ..от три дня на Киеве, не можете се изтини три года от Донецк. А по план график требеше да сте подминали вече Лисабон..

    Коментиран от #102

  • 44 Да наистина

    14 5 Отговор
    аналогията с ВСВ е малко не като хората,защото сега Русия е много по-силна и армията и е много по-добре организирана и материално и технически и логистично обезпечена,за разлика от тази през ВСВ където изпитваше трудности дори до средата на 1943г.,но въпреки всичко успя да унищожи нацистите и да им влезе в стършеловото гнездо и да го унищожи. Не бива обаче да се пропуска факта,че много от нацистката измет избяга при американци,канадци и нагличани,които както се видя ги приюти отгледа и надигнаха глави та дори зеления наркоман вдигаше хитлериска ръка за поздрав на един изрод нацистки от укропски произход в Канада.
  • 45 Мишел

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Слава на рода Дуло IYI":

    През Втората световна война украинците, които са воювали срещу СССР са били повече от тези, които са воювали срещу Хитлер .

    Коментиран от #56, #63

  • 46 Реалист

    11 4 Отговор
    Соросите защото са гузни ги е страх от аналогията между Нациска Германия и фашиска Окрайна

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесен-_ Язовец

    11 6 Отговор
    Фашискат коалиция която подкрепяше Германия 1933 сега подкрепя Фашиска Окрайна. Да не забравяме олимпийските игри в Германия от 1936 как САЩ се подназваха на Хитлер техния човек в Европа, а СССР бойкотира игрите
  • 49 горски

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Исторически факт !":

    Разликата м/у факт и халюцинация,е ...че в първия случай има свидетели,история,наука и обяснение което се базира на познанията на тукашния свят.
    Халюцинация е....нещо твое ,което създава вятър в пространства в които трябва да има организирана мозъчна дейност..
  • 50 СССР

    7 13 Отговор
    Руснаците са фалшифицирали цялата история свързана с ВСВ. Спасява ги само руската зима от германците. Без помоща на Щатите Англия Франция е нямало да има победа над фашизма.

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бамбука

    5 12 Отговор
    Шантава руска пропаганда. ВСВ агресора е Германия, СССР се защитава подпомаган от демокрациите. Днес Русия е агресора, Украйна се защитава подпомогната от демокрациите. Няма база за сравнение на двете войни. Единственото положително е, че САЩ и съюзници винаги са победители.
  • 53 Да ти кажа..

    4 8 Отговор

    До коментар #46 от "Реалист":

    Не е лошо да попрочетеш малко историята.. и то около авгуест-октомври 1939 година. Между другото , като правиш аналогии, защо в Русия говорят за фашизъм , като в Германия такъв не е имало, а е имало.. На ционалсоциализъм..аа, май защото по същото време в СССР е бил само социализъм.. и двете са крайно левидоктрини и идеологии.. а Сталин и Хитлер са си били съюзници и са си мирисали един другиму гащите.. Даже са си првили съвместни паради, а Сталин е канил дълго време хитлерови делега ции кога за парада на 1 май, кога за 7 ноември..

    Коментиран от #103

  • 54 Сбъркан си и с

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Исторически факт !":

    историята и с съвремието.Днес пак са се придвижили братята руснаци с 1-2 км по фронта като са превзети десетки опорни пунктове,като украинските загуби са между 700-800 чиляка. Да си измисляш и лъжеш,не означава че е истина.

    Коментиран от #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Бамбука

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "Мишел":

    Най-мощното партизанско движение в тила на германците имат украинците. Чети бе Тошко Африкански не преписвайте на Нинова и Копейката глупостите.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хи Хи Хи

    4 9 Отговор

    До коментар #54 от "Сбъркан си и с":

    И ко станало.. от три дня на Киеве , не могат се изтини три години от Донецк. През това време половината ЧФ отиде на дъното, другата половина я берат на скрап из уличките на Феодосия, а Суроваткин побегна като див шопар от Херсон..

    Коментиран от #104

  • 60 Я се поинтересувай

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Примерно":

    кой спасява некадърния десант 06.06.1944г.,че нещо ми се видиш на ние с историята. Рузвелт моли Сталин да усили натиска на източния фронт за да може леко да дебаркират краварите и нагличаните,а после зимата в Ардените едва не губят от немците като пак ги спасяват руснаците които правят огромен натиск на фронта за да изтегли Хитлер войските си от западния и ги прехвърли на източния,като дори малкото останали немци на западната част в не малко случаи попиляват тъпите американци и англичани. Ако Сталин бе оставил да не освобождава и да не товари своите за сметка на амирте и нагличаните щяха последните да духат таратора без да клатят краставиците,и щеше да се повтори Дюнкерк от 1940г. А,за страните освободени от руснаците и америте е спорно,защото последните освобождават Франция,Италия,Белгия с Холандия и до там,а руснаците можеш да си ги преброиш сам.
  • 61 Да ти кажа..

    3 7 Отговор

    До коментар #58 от "Дядо Джо":

    Само метали -Стомана, алуминии, мед , и рудин Америка е доставила 4 ( ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО МОГУЧАТА РУСКА ИКАНОМИКА Е ПРОИЗВЕЛА ЗА ВСИЧКИТЕ ВОЕННИ ГОДИНИ) .. Нарочно ти го пиша с главни букви, белким ти влезе нещо в кухата кратуна. И това го казват самите русна ци.. а закопчетата , с които са си връзвали гащите Маде ин ЮСА и бе зкоито са щели да атакуват по долни гащи, ич нема да гопраим на въпрос..

    Коментиран от #105

  • 62 Гориил

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    Американските оръжия все още убиват хора на пет континента на планетата. Що се отнася до Втората световна война, германската атака срещу СССР е изцяло инициирана от Англия и Франция. защото Без техните гаранции Хитлер не би посмял да започне война. Ще ви кажа направо - американският Ленд-Лийз помогна на Червената армия, но не изигра решаваща роля в победата на СССР над Германия. Без американския ленд-лиз войната щеше да продължи не 4 години, а пет, шест или седем години, но пак щеше да завърши с победа за СССР. През това време германците ще унищожат напълно евреите във всички европейски страни, включително необвързаните и неутралните държави. Не се отрича, че човешките загуби в Европа и СССР можеха да бъдат много по-големи.

    Коментиран от #69

  • 63 Дякон Унуфрий АраллампиевВ

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мишел":

    В Беларус приятелю в Беларус и Югославия В Шумадия не е стъпнал немец
  • 64 Да прав си

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Слава на рода Дуло IYI":

    тези от Галичина и другите укронацистки отряди подчинени на вермахта и СС избиваха собствения си народ без да им мигне окото,както е и сега.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мишел

    3 1 Отговор
    До август1942 Покришкин воюва на Миг 3. До май 1942 Речкалов воюва на Ил-153 и на Як-1.
    В първия съветски полк, въоръжен с Аерокобра, през август- септември 1942г., за да бъде бързо усвоена новата техника, са събрани всички съветски летци- изтребители с голям опит.

    Коментиран от #76

  • 67 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Повечето украинци в Червената армия са били слабо образовани селски момчета, преживели колективизацията и ужасния глад, и няма смисъл да се говори за тях като за супер-воини.
  • 68 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    след Сталинград и Курск американците видяха че Германия е бита карта и се записаха победители. Преди войната щедро финансираха германската икономика а след войната прибраха на своя територия научния потенциал, кадри и доказани престъпници. Украинците масово ходеха доброволно на работа, дори им се призна стажа и получаваха пенсия. Сега пак ходят на Запад.

    Коментиран от #72

  • 69 Да ти кажа..

    2 7 Отговор

    До коментар #62 от "Гориил":

    Рушката zвиня винаги си остава рушка zвиня.. МОЧАТА си замина, иде ред на Гальошката. Днес научавам , ч е в Пловдив е внесено предложение Гальошата да се товари на влака и да си заминава за СССР то..а пък ти можеш да фърляш къчове колкото искаш...

    Коментиран от #77

  • 70 Един от онези

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий АраллампиевБ":

    Всяка, моето дете, всяка!
    Дори и тази на червената армия, понеже е хранена и въоръжена от сащ, като под въоръжена имам предвид дори и камионите с които се придвижва !!!

    Коментиран от #78

  • 71 Артилерист

    6 1 Отговор
    През ВСВ и двамата сина на Сталин са на фронта, единият загива в плен, трима от синовете на Микоян, който заема най-висшия съветски държавен пост председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, са на фронта, един от тях загива под Сталинград, големият син на Никита Хрущов също загива на фронта а самият той участва във войната. Леонид Брежнев, бъдещ генерален секретар на КПСС също воюва.
    А децата на днешният путинов елит са по скъпите московски заведения или отмарят на екзотични дестинации.

    Коментиран от #73

  • 72 Хи Хи Хи

    4 3 Отговор

    До коментар #68 от "Урюрвкос":

    То и СССР то не остана по-назад.. що заводи окраде и пак не можа една кола като хората да направи, нито пък хладилник или телевизор. А пък добре че бе Хюго Шмайзер да покаже на оня неукия как се прави автомат. А само десет години, след като от дачата на Жуков изнесоха два вагона награбена плячка- Германия стана първа икономика в Европа, а пабедителите вече искаха да сапобедени, че да не живеят вече като скотове.. то и до сега си е така, като гледам пътникопотока в коя посока се движи..
  • 73 Някой си...

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "Артилерист":

    Или си правят голи партита. Руския народ го е казал- Има две росии--една умирает в окопах, другая шопингует в Европах.. та така..
  • 74 Един от онези

    1 6 Отговор
    Сталин е съюзник на Хитлер и си разделят Европа в договор за ненападение, но когато сталин решава, че ще го играе съюзник по руски - т.е. правя каквото си искам, щото мисля че съ по-силен, Хитлер го попилява! Те затова после сталин тича при Сащ да го спасяват!
  • 75 Мишел

    6 2 Отговор
    Изглежда не си чувал за ОУН, ОУН(б), движения Провод и Провод ОУН. Не знаеш, че в повечето нацистки концентрационни лагери въоръжената охрана, надзирателите и пазачите са украински нацисти. На Източния фронт за Вермахта воюват украински дивизии.

    Коментиран от #79

  • 76 Да ти кажа..

    1 5 Отговор

    До коментар #66 от "Мишел":

    ХАХАХА, ПОКРИШКИН И РЕЧКАЛОВ НИКОГА ПО ВРЕМЕТО НА ВОЙНАТА НЕ СА СЯДАЛИ НА ДРУГО ОСВЕН АЕРОКОБРА..ФАКТ..

    Коментиран от #106

  • 77 Да ти кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Да ти кажа..":

    Много си зле, иди на доктор че твоя доктор е нещо много некадърен.

    Коментиран от #80

  • 78 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Един от онези":

    Преди войната СССР произвежда и изнася камиони за 12 страни, включително Турция, Китай, Иран, Афганистан, Монголия и др.Никакви трикове не могат да помогнат да се обясни поражението на Германия във войната със Съветския съюз.

    Коментиран от #84, #90

  • 79 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Мишел":

    Явно не си чувала за Сидор Ковпак, най-изтъкнатия водач на партизански отряд, два пъти Герой на СССР, кавалер на 4 ордена Ленин и едно Червено знаме.. пък май и не си чувала за Власов..или Генрих Люшков..
  • 80 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Да ти кажа":

    И да се пенявиш и къчове да фърляш, тва е палажението, марийо..
  • 81 Да и по това време

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от ".....":

    краварите дават на Хитлер стоки и горива,с две думи подпомага Германия и така до средата на 1942г.Не пиши простотии и лъжи.А, изненадващото нападение на Германия изненадва Сталин,който не е очаквал при положение че е сключен 10 годишен договор за ненападение.Но въпреки объркването в началото успяват да задържат достатъчно дълго немците и евакуират цялата си промишленост и хората зад Урал,а декември 1941г. нанасят първия съкрушителен удар на немците,а краварската и английска помощ по ленд лиз в този период е толкова незначителна на фона на необходимото,че просто си смешен.Като има доказателства документи които показват това и те не са само руски,защото е било заем наем,който е трябвало после да се връща и плаща.

    Коментиран от #86, #87

  • 82 Евроатлантик

    7 6 Отговор
    Руснаците и техните слуги русофилите са типични, демагози, патологични лъжци и пoдлеци... Достатъчно е да се прочетат няколко техни мнения или коментари и веднага ви става ясно, че диалог не може да има с подобни, заблудени индивиди.

    Коментиран от #83, #88

  • 83 Абсолютно

    6 0 Отговор

    До коментар #82 от "Евроатлантик":

    вярно. Изобщо не трябва да се губи времето за спорове с тях.
  • 84 Да ти кажа..

    2 3 Отговор

    До коментар #78 от "Гориил":

    Когато на 14 октомври 1939 година подводницата U-47 под командванео на капитан-лейтенат Гюнтер Прин атакува в базата на кралския флот Скапа Флоу линкорът Роял Оук и го потапя, се изтегля в Мурманск, който е даден за база на вълчетата на Дьониц по силата на договорът Рибентроп-Молотов, екипажът си почива , попълва запасите от продоволоствие и муниции и отново излиза на лов в Атлантика. Това са документирани факти
  • 85 Ами за да ги

    0 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ами след като да ги освободили,":

    освободят са оревали света на Сталин да усилва атаките на източния фронт,за да може тези некадърници да успеят,че иначе щеше да има бой,бой и огромни загуби.
  • 86 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #81 от "Да и по това време":

    Ето ти истината за план"Барбароса"...
    На 14 март 1941 година СССР нахлува в Румъния и Червената армия спира на 140 километра от нефтените находища. Вермахта разбира, че Сталин ще му отреже жизненоважния петрол и изпреварва събитията нахлувайки в СССР на 22 юни същата година! Затова Хитлер нападна руснаците, преди да е подчинил напълно западна Европа(Англия)! Някои твърдят, че на Сталин е платено от евреите и в частност САЩ да предприеме подобен ход!

    Коментиран от #108

  • 87 Малко факти

    7 2 Отговор

    До коментар #81 от "Да и по това време":

    Първият път, когато хегемона САЩ подават спасителна ръка на Русия е в края на XIX век когато настъпва масов глад, хвърлил страната в социален хаос. В САЩ започват масови благотворителни акции и дарителски кампании в помощ на гладуващите в Русия. САЩ организират и финансират флотилия от кораби, които пренасят хиляди тонове храни, медикаменти, дрехи. САЩ предоставят огромна финансова помощ на руските губернии, тъй като руското царско правителство не може да се справи с хуманитарната катастрофа...
    Вторият път, когато хегемона САЩ буквално спасяват Русия от социална, икономическа и политическа катастрофа, са годините след болшевишката революция. Какво всъщност се случва в Русия през 20-те години на XX век?Започва глад, който историците определят като най-страшния в цялата история на руската държава и го сравняват с великия мор по времето на Борис Годунов в началото на XVII век. Американският историк Ричард Пайпс пише: Гладът в Русия през 1921-1923 г. е най-голямата невоенна катастрофа...
    Третият път на хегемона САЩ е по времето на Втората световна война, чрез програмата Лендлийз, програма за 240 милиарда съвременни долара във вид на оръжие, бойна техника, храна и дрехи... Само ще отбележа, че "могъща и богата" Русия връща микроскопична част от тях..
    Четвъртият път пак никой русофил не иска да си спомни за 90-е години на ХХ век... Русия отново е в пълна икономическа, политическа и хуманитарна катастрофа. Русия е разорена и докарана до просешка тояга. Въпрек

    Коментиран от #109

  • 88 Да ти кажа..

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Евроатлантик":

    . Да убеждаваш празни варели е по-лесно, отколкото да спориш с такива , дето у главите им бумти само залпът на Аврора и нищо друго.Ако пуснеш една партенка, че вдруги ден Аврора ще пристигне на Панчаревското езеро, иди да гледаш колко малоуми ше седят там с дни да чакат
  • 89 Мишел

    5 1 Отговор
    Преди договора за ненападение Молотов - Рибентроп, подписан септември 1939г., хитлеристка Германия е подписала през 1934- 1938 г. същите договори с 18 ОСЕМНАДЕСЕТ!!! европейски държави, начело с Великобритания и Франция. Какво е щяла да дели Германия с тези 18 държави отговаря Втората световна война, в която на страната на Германия на източния фронт срещу СССР воюват представители на всички европейски държави, без Сърбия.

    Коментиран от #92, #93

  • 90 Хи Хи Хи

    2 5 Отговор

    До коментар #78 от "Гориил":

    Произвежда, грънци и кратуни..1925 година в СССРто е имало всичко на всичко около 25 трактора и всички са били американско производство.. та искаш да ме убедиш, че десет години по-късно са произвеждали стоти ци хиляди камиони, та чак и по света са правили експорт..пич..нАмали бозата, докторът ти е казвал че не ти понася , ма ти - не, та не..
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #89 от "Мишел":

    Воюват но като доброволци а не като изпратени от своите държави! Просто са били идейни съмишленици на австриеца и партията му! Като пример давам "Синята" СС дивизия от Испания или пък 12 хърватска СС дивизия "Ханджар"!
  • 93 Да ти кажа..

    3 6 Отговор

    До коментар #89 от "Мишел":

    Ми ха да се върнем още по-назад, да речем до 1922 година, когато е подписан Рапалския договор. Та по силата на този договор , СССР предоставя достъп за обучение на германски военни, които по-късно са в основата на Вермахта, машината, която рамазва РККА и за три месеца само опира до Масква. Такива съветски школи са завършили такива воначалници като Курт Щудент, генерал Кеселринг, Херман Гьоринг.. тези са от Луфтвафе.. генерал Волфганг фон Томале, НЩ на Гудериан,съвипускник от един и същи курс на Казанското танково учлище с комбриг Семьон Кривошеин, скогото се срещат на съвместния парад в Брест-Литовск. Самият Гудериан кара три месечен курс в същото училище.. още имена искаш ли. Да казвам по чии тертип е организирано Гестапо или концлагерите , мисля изобщо не е нужно

    Коментиран от #94, #97

  • 94 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 2 Отговор

    До коментар #93 от "Да ти кажа..":

    Това е голата истина Годериан е Съветски възпитаник На практика Сталин е един от основоположниците на Третия Райх

    Коментиран от #98, #99

  • 95 Коко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Исторически факт !":

    Исторически факт е , че такива мал оум ници преди никога не е имало!
  • 96 Васил

    1 0 Отговор
    Рашистите са болни мозъци!
  • 97 Гориил

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Да ти кажа..":

    Вие говорите за Ваймарска Германия с нейните карикатурни интерпретации на буржоазната демокрация. По това време Германия беше в кома след Версайския договор. Но знаем много добре, че поражението на най-мощната армия в света се случи поради катастрофална липса на ресурси.

    Коментиран от #100

  • 98 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Анджак де..стопли май най-после..де да бяха и другите така досетливи като тебе, а не да са с изгорели албански реотани в главите
  • 99 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #94 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    По -точно на Вермахта, Гестапо и концлагерите
  • 100 Да ти кажа..

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "Гориил":

    Ние говорим за това, че в голямата си част немските гении на военното дело които са създали добре работещата машина на Вермахта, са съветски възпитаници.. ЗА мен това е факт неоспорим, имам само един въпрос-- кой е бил по-талантлив, учениците или учителите..?МАй че учениците..
  • 101 Николай Покрьiшкин,

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Да ти кажа..":

    от началото на войната 1941г. воюва с МиГ 1 и после с МиГ 3 до края на 1942г.,когато полка му получава Р39 Аерокобра с която лети до края на 1944г.,а след това преминава на Ла 7 с който и завършава войната.Та митовете ти за цяла война изкаран с калпавия Р39 е чиста лъжа.Чети документи не си смучи от пръстите.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Хубаво е да прочетеш

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Да ти кажа..":

    и ти доста за това какво довежда до сключване на пакта за ненападение между Германия и СССР наречен Рибентроп.Преди да бъде подписан този пакт руснаците предлагат на французите и англичаните подписване на договор в който една от страните бъде нападната другите да и помагат безперкословно,като се включва и Полша към това съглашение въпреки,че тя в това време е в коалиция с Германия и заедно анексират Австрия и Чехословакия. Имаш колосални пропуски по темата и се излагаш само.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 От де тая

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Да ти кажа..":

    стомана в краварника бе,а и има описано всичко което е дадено и прието защото после или трябва да се връща или да се плаща. Стига с толкова лъжи за неща които лесно се проверяват.
  • 106 Не ми казвай тъпо парче

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Да ти кажа..":

    отвори и прочети поне уикипедия за Покришкин или и това не можеш самостотятелно да направиш понеже зелевицата в чутурата на раменете не ти позволява да сториш това.

    Коментиран от #111

  • 107 Марко Кралевичи

    3 1 Отговор
    ,,непровокирано,, израел ,,провокирано,,. Луд свят. Колко руси загинаха само защото са такива. Донецк ,Луганск , Одеса. Помни се всичко. Живи ги горяха. Украйна си заслужава съдбата. Гледал съм ранни размишления на Владимирич.....казва ; сега не сме комунисти , но запада пак не ни иска. Искат Русия да не съществува в никакъв вариянт. Искат да ни унищожат. Аз няма да го допусна.... Заставам твърдо зад него. Запада да се изтегли на Сталинската полуса. ,,Демокрацията е оръжието на сащ. Уви доста смърди.
  • 108 Това ви е от

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Историк":

    новата подменена история дето ви я набиват в тъпите безмозъчни кутии на раменете.Голямо пропадане си няма що.
  • 109 "Спасението" както го

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "Малко факти":

    пишеш не е точно така,като за 19 век е под въпрос,за 20 -те години помощта е в жито и най-важното семена за посев,които заради поредицата неблагоприятни години за реколтата,а ленд лиза е доста спорен,защото до 1942г. краварите са помагали също и на Хитлер,а за 90-те не им помага а ги вкарва в хаоса за да раздроби Русия на отделни държавички за да ги управлява,но нейси не им се получи,а сега с Путин от 2000 година направо им разкатава майчината вяра която я нямат.
  • 110 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Европо-о-о спиш, ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 111 Да ти кажа..

    0 2 Отговор

    До коментар #106 от "Не ми казвай тъпо парче":

    Тин ако от уикипедията черпиш информация начи си жив за оплакване.. аз чета руски архиви и документи в оригинал.. аналадън му?
  • 112 Национализъм

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИНЖ":

    базиран на фашизъм , песни “ Батко Бандера “ паметници , честване на SS дивизия в Лвов
    е маde in UA .
  • 113 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "!!!?":

    Има паралели

Новини по държави: