Last news in Fakti

17 Януари, 2024 04:38 877 2

Доклад на Острова: Не сме готови за смъртоносните рискове от изменението на климата

  • великобритания-
  • лондон-
  • икономика-
  • климат-
  • рискове

Лондон се готви да създаде орган за идентифициране на рисковете за критичния внос

Доклад на Острова: Не сме готови за смъртоносните рискове от изменението на климата   - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондон не е достатъчно подготвен за горещините, наводненията и покачването на морското равнище, които се очаква да се случат през следващите години, се посочва в доклад, поръчан от кмета на Лондон Садик Хан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Докладът, който беше поръчан след покачването на температурите, пожарите и наводненията, които засегнаха столицата през последните години, гласи, че е необходима "съществена промяна" в планирането и инвестициите.

"Лондон има много добри планове и програми за подготовка за климатичните рискове, но трябва да признаем, че лондончани сега са изправени пред смъртоносен риск", заяви в изявление водещата създаването на доклада и бивша председателка на Агенцията по околна среда, Ема Хауърд Бойд.

Тя посочи, че макар да е имала силен фокус върху намаляване на емисиите, Великобритания трябва също така да подготви и адаптира своята критична национална инфраструктура.

"Нещата, с които ще трябва да се справим в бъдеще, изведнъж станаха много, много реални", каза Бойд пред Ройтерс.

През лятото на 2022 г. във Великобритания е регистриран най-горещият ден в историята по време на гореща вълна, която разпали пожари в крайните райони на Лондон, затвори ключови транспортни услуги и доведе до обявяването на бедствено положение в страната.

В доклада се посочва, че изменението на климата представлява заплаха за живота сред най-уязвимите общности в Лондон, като например възрастните хора, децата, семействата с ниски доходи, маргинализираните общности и уязвими здравни групи.

Междувременно Лондон се готви да създаде орган за идентифициране на рисковете за критичния внос, съобщи правителството, като очерта стратегия за подобряване устойчивостта на веригите на доставки по отношение на глобалните сътресения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подновяването на конфликтите в Близкия изток, включително нападенията срещу международното корабоплаване от подкрепяните от Иран хуси в Йемен, идва след войната в Украйна и пандемията от КОВИД-19, което постави на изпитание световните вериги на доставки, посочва Ройтерс.

Великобритания се стреми да работи в тясно сътрудничество със съюзниците си, включително със САЩ, за осигуряване на доставките на важни минерали като литий, никел, кобалт, графит и манган, които се използват в електрическите автомобили, смартфоните и слънчевите панели.

Правителството заяви, че "стратегията за критичния внос и веригите на доставки ще спомогне за осигуряване на доставките на критични минерали, полупроводници и лекарства чрез създаване на портал, който да позволява предприятията да съобщават бързо за смущения в процеса.

"С тази стратегия оборудваме бизнеса, така че той вече да не разчита на непредсказуеми партньори за доставки на стоки, които поддържат нашата страна", заяви държавната министърка на бизнеса и търговията Нусрат Гани в изявление.

Министерството на бизнеса заяви, че ще създаде Съвет за критичния внос, за да могат правителството и бизнесът да работят заедно за намаляване на рисковете и да планират устойчивостта на веригата за доставки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345678

    5 0 Отговор
    Вашите мерки ще катострофират света много по-бързо, отколкото шзменението на кслимата.
  • 2 Един вид

    5 0 Отговор
    Дайте да дадем!

    За доходни безумия и тормоз на народа
Новини по държави: