Last news in Fakti

18 Януари, 2024 08:01 1 816 44

Защо НАСА отлага мисията си до Луната

  • наса-
  • луна-
  • мисия-
  • космос-
  • сащ-
  • артемида

Проблемите са свързани с изпитанието на една нова система, която ще позволи екипажът на мисията да бъде спасен, ако нещо се обърка при излитането

Защо НАСА отлага мисията си до Луната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първоначално НАСА планираше обиколен полет на Луната с четирима астронавти през тази година. Сега той се отлага за септември 2025 г. А следващата мисия "Артемида III”, при която е предвидено да се постигне пилотирано кацане на Луната, вече е планирана за септември 2026 г.

Сравнения с мисиите "Аполо"

Понастоящем НАСА е изправена пред редица технически проблеми, които забавят кацането на Луната. Въпреки че лунната програма "Аполо" сега е източник на ценен опит за НАСА, има няколко разлики в сравнение с успеха ѝ преди 50 години, обяснява пред АРД Франк де Вин, експерт в Европейската космическа агенция (ЕКА). По думите му основните разлики са при стандартите за безопасност - много по-високи днес.

И сега, както и тогава, НАСА е подложена на натиск за успех. Условията обаче са различни: През 1960-те години на миналия век САЩ и тяхната програма "Аполо" водят надпревара със Съветския съюз. Тази битка символизира и съревнованието за надмощие между политическите системи. Днес НАСА не е поставена под такъв натиск и залага на безопасността. Двете катастрофи на космическите совалки от 1986 и 2003 г. бяха болезнено напомняне за американците, че космическите мисии все още не са рутинни, дори след толкова години опит.

По-амбициозна задача

Освен всичко това, сега НАСА се бори буквално да открие нови пътища за завръщането си на Луната, обяснява АРД. За разлика от шестте полета на "Аполо" в периода 1969-1972 г., които се приземиха близо до Екватора, сега космическата агенция планира да кацне в друг регион - Южния полюс на Луната. Де Вин обяснява, че това е по-трудна задача, заради необходимата енергия за кацане там и заради терена. “Предимството е, че на Южния полюс на Луната има вода”, обяснява експертът.

Завръщането на Луната няма да е просто кратко посещение. В следващите години се очаква астронавтите да могат да прекарват по няколко дни или дори седмици на Луната. Водата ще е нужна тъкмо за целите на такива по-дълги престои, пише АРД. В по-далечното бъдеще плановете на НАСА включват дори изстрелване на ракети от Луната към Марс. Тъй като гравитацията там е по-ниска в сравнение със Земята, ще могат да се изстрелват ракети с по-малко гориво и с по-голям товар.

Причините за забавянето

Трудностите, пред които е изправена мисията "Артемида II", нямат нищо общо с бъдещото кацане на Луната, тъй като тази мисия не е имала за цел да каца на спътника на Земята, обяснява АРД. Проблемите с топлинния щит са една от причините за настоящото забавяне. Те се появиха още по време на безпилотния тестов полет "Артемида I", когато космическата капсула "Орион" навлезе в земната атмосфера при обратния си полет. Тогава топлинният щит от долната страна на капсулата се беше стопил повече от очакваното. Изследванията трябва да приключат тази пролет, казва НАСА. Съществуват и проблеми с компонент от електрическата верига и една батерия.

Проблемите са свързани с изпитанието на една нова система, която ще позволи екипажът на мисията да бъде спасен, ако нещо се обърка при излитането или по време на полета, обяснява Де Вин.

“Когато сме сигурни и готови”

Действителното кацане на Луната с "Артемида III" понастоящем е планирано за септември 2026 г. Изглежда обаче, че и при тази мисия има проблеми, които бившият германски астронавт и космически експерт Улрих Валтер описва като "спирачка". Един от тях е сътрудничеството със Space X, пише АРД.

Става дума за споразумение с частната космическа компания на Илон Мъск за предоставяне на т.нар. Human Landing System (Система за кацане на хора). Тъй като тя все още не е излетяла пробно в Космоса, се отлага и потенциалното кацане на Луната. Проблеми има и с разработването на новите скафандри, с които астронавтите ще могат да се движат свободно по лунната повърхност. Франк де Вин казва: “Ще излетим, когато сме сигурни и подготвени."

Автор: Уте Шпангенбергер SWR


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    70 8 Отговор
    ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СА СТЪПВАЛИ НА ЛУНАТА! ХОЛИВУДСКИ АКТЬОРИ

    Коментиран от #26

  • 2 Пешо от Козлодуй

    68 9 Отговор
    Дрън, дрън....Никога не са кацали там и сега ни говорят глупости. Технологията е толкова напред спрямо 60-те, а не могат.Тогаова как "можаха".

    Коментиран от #6

  • 3 Стига с тези НАСА, НАТО, САЩ

    61 6 Отговор
    и всякакви кравари! Тук няма тъпи говеда като краварите в САЩ. Там лъжите им може да минават, но тук няма кой да им вярва. Уж били кацали без проблем, а сега трябвало да работят по нова система. Най жалки са лъжците, когато ги разобличиш, че лъжат. Това са САЩ-ЛЪЖЦИ!

    Коментиран от #10

  • 4 Щото

    63 3 Отговор
    Снимачната площадка е заета

    Коментиран от #32

  • 5 Ахъ верно

    53 3 Отговор
    А и Холивуд не ще да участва без пари.

    Коментиран от #11

  • 6 Гошо

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо от Козлодуй":

    Не бе сега са заети с защита на демокрацията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пилотът Гошу

    8 22 Отговор
    За да не им се подиграват като на руснаците...
  • 9 Фурко

    32 2 Отговор
    Оскари ще има ли?
  • 10 Кака Наска Байконурова

    2 23 Отговор

    До коментар #3 от "Стига с тези НАСА, НАТО, САЩ":

    Тук вярвате на половина на лъжите. В момента, в който осъзнарш, че няма, къде да се кацне на Луната, защото е плазма, можеш да заявяваш гордо, че лъжите не им минават.
  • 11 Пилотът Гошу

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ахъ верно":

    Не, грешка си, не е до парите. Просто не могат да намерят екипаж, който напълно да отговаря на новите разпоредби за участниците във филми на Холивуд. Не е достатъчно да са астронавти, трябва да бъдат изпълнени всички политкоректни точки.

    Коментиран от #34

  • 12 Анджело

    29 3 Отговор
    Съвременните технологии за обработка на видеоматериал позволяват на американците да се приземят на планета отвъд Слънчевата система. Виж за справка поредицата Междузвездни войни и тем подобни. Само НАСА да съобщят, че са решили техническите проблеми.
  • 13 Иванушка 🇷🇺

    4 43 Отговор
    Тъжен примитивизъм е тезата на руснаците че Американците не са кацали на Луната. Скоро Братушките и любителите на "Плоската Земя" ще отричат съществуването на компютъра и смартфона, поради тъжния факт че не могат да проектират и произведат тези домакински уреди. Америка е дала на Света такива неща като Прахосмукачката, Хладилника и Телевизора. За Крушката и Форд да не говорим.
    Но пък Братушките са ни дали Кинжала, Калибъра и Циркона 😆😆😆

    Коментиран от #20, #22

  • 14 Дякон Унуфрий Араллампиев

    39 2 Отговор
    Най голямата измама в историята на човечеството Няма нито едно доказателство за тези твърдениу
  • 15 Тва е измама

    11 3 Отговор
    Тези дето ужким загинаха при взрива на чаланджър са живи и здрави и работят и дори не са си сменили имената но не са загинали
  • 16 казвам ти дъще сещай се снахо

    11 2 Отговор
    Русия разполага с огромни ресурси за провеждане на специална военна операция (СВО) в Украйна. Този факт призна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на панелна дискусия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, предава ТАСС.

    Според американския държавен секретар в Украйна се води „ожесточена битка“ между Москва и Киев. „Русия наистина разполага с огромни ресурси, които инвестира в специалната операция“, каза той.

    По-рано Блинкен каза, че преговорите за дългосрочно разрешаване на конфликта в Украйна са невъзможни. Той отбеляза, че не вижда началото на консултации по този въпрос в близко бъдеще.
  • 17 Бай Тъньо

    23 3 Отговор
    Един американски астронавт беше признал, че ракета с хора никога не е била в Космоса.
  • 18 Дякон Унуфрий АраллампиевН

    22 3 Отговор
    Никсън говореше по телефона с Луната Колко ограничен трябва да си да вярваш на това Само техниката която трябва да изпрати сигнал до Земята тежи над двадесет тона Откъде я докараха
  • 19 Име

    12 2 Отговор
    Защо - защото вече са кацнали и - няма парко-места вповече.

    Целата Луна е - заета с луноходи на НАСА, то е - Лунна синя зона.

    Но впрочем е идейно да се влагат усилия в такива надпревари.

    Списание "Космос", да има романтика и приключения.
  • 20 До Джон

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "Иванушка 🇷🇺":

    Добре че САЩ се появи на картата преди 400 години, че преди живееха само диваци по земята 🤣🤣🤣🤣
  • 21 Пич

    23 1 Отговор
    Много кретенски ни лъшкундрят тези от НАСА !!! Разправят ни , как навремето стигнали с Москвич до морето , а сега с Ферари - не могат !!!

    Коментиран от #28

  • 22 Жмуц

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Иванушка 🇷🇺":

    Допотопен, нали заедно ходиха на Луната. Няколко пъти. Как да е руска опорка?
  • 23 Мое мнение

    15 0 Отговор
    "Защо НАСА отлага мисията си до Луната"....Сценария още не е готов, а и оператора се е разболял. Отгоре на всичко и декорите в Холивуд още не са готови.
  • 24 Сандо

    12 0 Отговор
    Сигурно пак са изгубили чертежите?А кой им открадна ония от 60-те години?
  • 25 любопитен

    7 0 Отговор
    Щооо, декорите ли не са готови?
  • 26 А къде

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    е версията на Мосфилм?
  • 27 Дякон Унуфрий АраллампиевН

    15 1 Отговор
    Някой да ми обясни как вкараха Ровъра в лунния модул Откъде взеха гориво за връщане Как снимаха при наличието на високи радиационни нива които правят плаката черна

    Коментиран от #31

  • 28 Москвича

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    и днес е без АВС, което е нормално за руснаци (консуматив), но САЩ бе това днес не разрешават да се пътува.
  • 29 Само че

    7 0 Отговор
    Блинкен> г-н Президент,руснаците боядисват луната в червено,какво да правим...?
    Байдън> изчакайте,и като я боядисат цялата,идете и напишете Кока-Кола!
  • 30 Холивуд

    1 10 Отговор
    Много интелектуалци русофили са взели отношение по лунната мисия на НАСА.
  • 31 Дяконе

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дякон Унуфрий АраллампиевН":

    Те не могат да ти обяснят как един човек с няколко часа обучение на едномоторен самолет е направил най-удивителния полет, непосилен за повечето професионални пилоти и е "ударил" 5-гона, както и къде се е дянал самолета след това. Просто викат: Вервайте ни.

    Коментиран от #35

  • 32 опаа

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Щото":

    Чакат индииците да си заминат след това македонците да приготвят луната за следващите посетители които са резервирали луната. Това не е шега като цяла къща се наема за да няма извън-земни войни
  • 33 разбихте ли кода

    2 0 Отговор
    Разбраха, че Карлос НАСАр е ангажиран тази година на олимпийска орбита в Париж.
  • 34 Хубава работа!

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пилотът Гошу":

    Свършиха ли цветнокожите травестити в сащ?
  • 35 Дякон Унуфрий Араллампиев

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дяконе":

    Компютрите сатежали тонове по онова време Как бе изчислен обратният курс към Земята Грешка от една десета от секундата при работата на двигателите и стават жители на космоса завинаги
  • 36 Дай че Вали

    6 0 Отговор
    Пропагандистите им да пуснат по държаните медии една възхвала как Джоба и Дън са кабнали успешно, демократизирали са я от китайци и индийци и сега си броят заслужения успех на Хаваите.

    И да приключат да не ни занимават повече със срамните си лъжи.
  • 37 Тия не бяха ли ходили няколко пъти!?

    8 0 Отговор
    Без думи!
  • 38 Нагласено

    8 1 Отговор
    Наса е пълна измишльотина , на клиповете "от космоса" се разхождат мишки и плъхове по реквизита. Айде стига вече ,че сте смешни. Показват спътниково изображение на Земята, която се върти минути наред и само суша - без никаква вода никъде ( а облаците над Земята се вижда как се copy-paste-ват ) Понякога се съмнявам дали не ни лъжат и за кръглотата на Земята наистина - защо самолетите не прелитат по логично по-късия път - Русия/Китай - Америка , а пътуват дни наред през цяла Европа и т.н. след като ако е кръгла Земята би било много по-лесно и бързо - за половин до 1 час да го изминеш тоя път ???
  • 39 Мъск измекяра

    5 0 Отговор
    на единия "марсоход" който наса показваха се виждаше ясно, че това е dummy на количка с дистанционно , пусната някъде в пустинята !
  • 40 обективността е първото ми правило

    9 1 Отговор
    Излязоха данни, че и 7те астронавта от Чалинджър, които "умряха" преди много години всъщност в днешно време са успешни преподаватели, лектори и т.н. лаици , които заблуждават обществото и "учат" младите на лъжи.
  • 41 Президента

    5 0 Отговор
    Особено като видя и кой съобщава официалната истина - дойче веле (част от медиината система на злото), заедно със sky, cnbc, cnn , разни измекяри като итар тасс , Associated Press , Ройтерс и т.н. платени "новинарски" агенции ( реално създаващи "новини" )
  • 42 Извинети

    4 1 Отговор
    защо Луната, погледната от Земята свети в бяло-жълта силна светлина , а на наса кадрите от там са на черна земя ? то изобщо може ли да се стъпи на това луминисцентно покритие на Луната ? Изобщо това твърда почва ли трябва да е или разтопени скали и газове ?
  • 43 знаете ли

    4 0 Отговор
    а знаете ли нещо още по-жалко и смешно (за тези които набиват пари) - правят се търгове отвреме на време ,където се разпродава "техника" и "предмети" , които разбираш ли "летяли" в космоса. И то наистина доста сериозни пари искат за измислени предмети. А някакви заблудени плащат суми с много нули отзад за да живеят в лъжа.
  • 44 Не вярвам

    7 0 Отговор
    Аз също спрях да им вярвам когато видях и то по новините запис от космоса където ходеха мишки по железата. Няма как мишките да живеят в космоса.