Last news in Fakti

18 Януари, 2024 21:53 1 651 9

Отрова, азот, пистолет: в САЩ експертиментират със смъртта

  • сащ-
  • екзекуция-
  • смъртна присъда

Проблеми е имало при цели седем от 20 опита за изпълнение на смъртно наказание в Съединените щати в последната година, пише ZDF

Отрова, азот, пистолет: в САЩ експертиментират със смъртта - 1
Снимка: DW

Подкрепата за смъртното наказание в САЩ спада, но въпреки това над половината американци все още го поддържат. Различните щати въвеждат спорни методи - от задушаване с азот до връщане на разстрела.

Oсъденият на смърт Кенет Смит лежи завързан в продължение на четири часа, докато се опитват да го екзекутират. Но докато той е на носилката, съдебните служители и хората, които трябва да изпълнят екзекуцията в Алабама, спорят. Защото необходимите субстанции за убийството му така и не са осигурени.

Мъжът изобщо не подозира, че тази нощ през ноември 2022 година далеч няма да е последната му, разказва германската обществено-правна медия ZDF.

Недостиг на химикалите за смъртоносни инжекции

Провалената екзекуция на Кенет Смит не е изолиран случай, обясняват от Информационния център за смъртните наказания във Вашингтон. Проблеми е имало при цели седем от 20 опита за изпълнение на смъртно наказание в САЩ в последната година, пише ZDF. Най-често причината за проблемите при екзекуциите се крие в липсата на един от съставните химикали на смъртоносната инжекция.

Обичайната процедура за екзекуция със смъртоносна инжекция включва администриране на три вида медикаменти - упойващо вещество, паралитик и вещество, което спира сърцето на екзекутирания, обяснява Си Ен Ен.

След като през 2009 г. европейските фармацевтични фирми забраниха достъпа до анестетика натриев тиопентал при екзекуции, а единственият производител в САЩ спря производството му, някои щати започнаха да използват пентобарбитал за екзекуции, за да заместят процедурата с трите медикамента. Други заместиха анестетика с друг - мидазолам. За него обаче има редица съдебни дела по обвинения в това, че не е достатъчно ефективен и може да подложи осъдените на болка, съобщава Си Ен Ен.

Алабама изпробва екзекуции с азотен газ

Американският щат Алабама сега иска да изпробва напълно нов метод за извършване на екзекуции - с азотен газ. На практика това означава, че екзекутираният е задушен - на лицето му е поставена маска, от която трябва да вдиша азотния газ, който замества кислорода в организма и го убива.

Директорът на Информационния център за смъртните наказания Робин Маер изказва опасения, че този нов метод може да е опасен. Тъй като екзекуцията с азотен газ не е тествана преди, не е ясно какво ще се случи с Кенет Смит, коментира Маер, цитиран от ZDF. Освен това няма и емпирични данни, които категорично да показват дали азотният газ ще сработи или ще причини страдания на затворниците. Въпреки това Оклахома и Мисисипи също са одобрили използването на новия метод за екзекуции.

Все по-малко американци подкрепят смъртното наказание, но все пак над половината още го поддържат, сочат данни на

Опасения бяха изказани и от ООН. "Обезпокоени сме от предстоящата екзекуция в САЩ на Кенет Юджийн Смит чрез използването на нов и неизпитан метод - задушаване с азотен газ, което може да доведе до изтезание или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение съгласно международното право в областта на правата на човека", заяви Равина Шамдасани, говорителка на Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека, цитирана от Си Би Ес Нюз.

Мнозинството от американците все още подкрепят смъртното наказание

В щата Южна Каролина електрическият стол беше отново позволен като метод за екзекуция. В щата Айдахо пък наскоро беше одобрено отново използването на огнестрелни оръжия. Робин Маер посочва, че този тип екзекуции изглеждат изключително жестоки.

По данни на "Амнести интернешънъл" САЩ се нарежда на пето място в света по най-много извършени екзекуции - след Китай, Иран, Саудитска Арабия и Египет. Броят на екзекуциите обаче спада всяка година. На хартия 27 щата все още позволяват смъртното наказание, но само пет са го прилагали през изминалата година, пише ZDF. Общественото одобрение за екзекуциите също е спаднало, но все още над половината американци го подкрепят, показва скорошно проучване.

Кенет Смит е един от двамата души, преживели опит за екзекуция в САЩ. Според обвинението той е осъден на смърт за поръчково убийство, за което е получил 1000 щатски долара. Мъжът очаква присъдата да бъде изпълнена от 34 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбор на занятието

    8 3 Отговор
    За първи път по време на конфликта украински дрон долетя до Санкт Петербург, а през нощта на 18 януари дронът атакува нефтен терминал. Руските войски освободиха село Веселое в ДНР, а също така за ден отблъснаха десет атаки на украинските въоръжени сили. Част от Крим остана без електрозахранване заради авария в Балаклавската ТЕЦ. Френският посланик в Русия Пиер Леви беше извикан във външното министерство след удар по база на наемници в Харков. В Украйна на мъжете започнаха да отказват хоспитализация без удостоверение от военната служба
  • 2 Да бе

    6 4 Отговор
    А за ковид - американска програма, мешавица между грип, спин и ебола?
  • 3 Русофил

    5 13 Отговор
    Убитите от Путю 350 000 руснаци екзекутирани ли се водят ?
  • 4 Пъкнв РФ, ги подпират на

    3 4 Отговор
    необезопасенимпарапети, пращат ги да пушат до пробити бутилки с пропан бутан, или да.се.подхлъзват, пресичайки натоварени, заледени пътища.
    Но комент.
  • 5 Хохо Бохо

    0 4 Отговор
    Що не използват въглероден оксид, СО?

    Човекът просто заспива...

    Но и тези, които го убиват, стават убийци...
  • 6 Бесен-_ Язовец

    5 1 Отговор
    САЩ,рек.том,ва.zeлелин, лидокаин, Ф60, швове..
  • 7 Гатанка

    4 0 Отговор
    Дядка, п@м.перси, сенки, поздрави, падане що е то?
  • 8 Мда

    11 0 Отговор
    Наркотиците тръгнаха от сащ, барабар с наркоорганизациите, пазени от властите. Сега в България е точно същото - дилърите са пазени. А вирусите се разпространяват от фарма мафията...
  • 9 🕯️🕯️🕯️

    3 0 Отговор
    Електричество нямате ли ваааа?! Съживете стария Светльо!