Last news in Fakti

18 Януари, 2024 19:42 2 693 22

Предричат края на парите в брой. Не и Бундесбанк

  • ewro-
  • евро-
  • еврозона-
  • банкнота

Онези, които се тревожат от тази перспектива, имат предвид най-вече дискусията за ограничаване на разплащанията в брой, за да бъде овладяно прането на пари

Предричат края на парите в брой. Не и Бундесбанк - 1
Снимка: Shutterstock

Настъпва ли краят на плащанията в брой? Ако съдим по позицията на германската Централна банка - не. Бундесбанк очевидно защитава убеждението, че едно изцяло дигитално бъдеще с малко пари в брой крие опасности.

Настъпва ли краят на хартиените пари? Онези, които се тревожат от тази перспектива, имат предвид най-вече дискусията за ограничаване на разплащанията в брой, за да бъде овладяно прането на пари. В булевардните медии се появяват и други опасения. Например във връзка с идеята да се изтеглят от обращение дребните монети, понеже обслужването им е прекалено скъпо.

Сега емисионната банка Бундесбанк се опитва да разсее тези тревоги. Нейният гуверньор Буркхард Балц ясно заяви, че парите в брой са ключов елемент от финансовата инфраструктура на страната, която не може да се лиши от тях. Той обяви още, че Бундесбанк е подготвила и специална брошура за бъдещето на парите в брой, чието послание гласи: едно изцяло дигитално бъдеще с минимално количество пари в брой крие и определени опасности.

Хартиените пари имат предимства

Добре известни са предимствата на „хартиените пари“ пред дебитните и кредитни карти и разплащането по банков път или чрез електронен портфейл. Парите в брой функционират и когато няма ток или интернет, те лесно се транспортират, могат добре да се съхраняват и са съвсем ясно разпознаваеми. В условията на кризи или катастрофи „хартиените пари“ си остават единственото благонадеждно разплащателно средство, с което могат да се купуват стоки или да се извършват плащания.

Но дори в нормални времена парите в брой имат много предимства. За повечето хора е по-лесно да държат финансите си под контрол, когато плащат кеш. Щетите, които нанасят кибератаките срещу банкови сметки, са много по-високи, отколкото загубите от кражба на аналогови пари. Дребни дарения и малки дарове за децата на практика почти винаги се плащат в брой. А дали анонимността на хартиените пари е предимство или недостатък – това е въпрос на гледна точка. Гражданинът обикновено мисли за поверителността на плащанията, докато данъчните и правозащитните органи се тревожат най-вече заради сенчестите сделки, прането на пари и работата на черно.

Все повече безналични разплащания

Проучванията показват, че делът на парите в брой намалява. През 2019 година 58% от плащанията в Германия са извършени кеш, но само четири години по-рано разплащанията в брой са били 74% от всички разплащания. Според кьолнският институт EHI през изминалата 2023 година вече само 37,5% от клиентите са се разплащали кешово в търговията на дребно. И понеже разплащанията с хартиени пари стават все по-малко, обслужването на цялата кешова система се оскъпява. А това обременява банките, търговците и Бундесбанк.

За банките решаващи са разходите по поддържането на банкови клонове, на банкомати и на цикъла на обращението на хартиените пари. Тегленето на пари от гише или от автомат не носи никаква печалба на банката, ето защо броят на филиалите и на банкоматите вече от години намалява. Междувременно редица супермаркети предлагат на клиентите си като допълнителна услуга и теглене на пари в брой, така че достъпът до хартиените пари все още не е затруднен. Но ако в тези супермаркети все по-често клиентите плащат безкасово, тогава парите в брой и там ще станат кът.

„Парадоксът на парите в брой“

Колкото и да е странно, процентът на всекидневните кешови разплащания намалява, но масивът на парите в обращение нараства. Гуверньорът на Бундесбанк Буркхард Балц го нарича „парадокс на парите в брой“. Очевидно невероятно огромни количества пари в брой се трупат като запас както от частни лица, така и от фирми, банки, но и от престъпници.

Преди 20 години емисионната банка отпечата банкноти на стойност 165 милиарда евро, а в края на 2022 тази стойност достигна 381 милиарда. Балц пояснява, че само през миналата година са били отпечатани още 21 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    30 4 Отговор
    Парите свършват ,но лихвите не! Винаги ще сте длъжници! Плащайте. Благодаря.
  • 2 СЛЕД ТРЕТАТА ВОЙНА ПАРИТЕ ЩЕ ИЗГОРЯТ

    7 7 Отговор
    Както отбелязва испанското издание ABC, учението Steadfast Defender 2024 ще симулира началото на Третата световна война след предполагаемо нападение срещу един от членовете на Северноатлантическия блок. И ще атакува измислен враг на име Occasus, който има голяма прилика с Русия.

    Коментиран от #4

  • 3 8 млрд население и пари в брой

    6 17 Отговор
    Не е хигиенично и е много енергоемко времеемко
    Сребърни монети и дебитни карти за всеки за храна а за предмети ЕСВ плаща направо на производителя като в казармата само че с цивилен дрес код
  • 4 ФРАНЦИЯ СГАЗИ ЛУКА КАТО ПРЕЗ ВТОРАТА

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "СЛЕД ТРЕТАТА ВОЙНА ПАРИТЕ ЩЕ ИЗГОРЯТ":

    Френският посланик в Москва Пиер Леви беше извикан в руското външно министерство, обаждането беше свързано с унищожаването на голям брой чуждестранни наемници в Харков, повечето от които французи. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

    Френското външно министерство отрича присъствието на наемници от Франция в редовете на украинската армия, заявявайки, че „те не са там“. Съобщението на руското министерство на отбраната за ракетната атака срещу Харков, при която загинаха голям брой французи, беше наречено в Париж „груба манипулация“.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ КУРТИ

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "ФРАНЦИЯ СГАЗИ ЛУКА КАТО ПРЕЗ ВТОРАТА":

    Споко и МАКАРОНА казваше че , не е чупеща полуоска/ цял свят го знае само ГОВЕДАТА отричат.
  • 7 Берсерк

    23 0 Отговор
    Още една важна опция на парите в брой.
    Недостижими са за ЧСИ!
    Това всъщност е най-голямото им предимство!

    Коментиран от #14

  • 8 Електронен концлагер

    39 2 Отговор
    Изчезването на парите в брой и на двигателите с вътрешно горе ще означава окончателното изгубване на всякаква свобода! Това ще бъде равносилно на слагане на електронни гривни на всеки индивид, неговото пълно подчинение и превръщането му в безлична биомаса - отдавнашна мечта на Еврофашистите !
  • 9 Краватар

    34 0 Отговор
    както винаги, поредното ограничаване на свободата ви ще бъде представено като полезно за вас. Робството не е изчезнало, просто стана глобално
  • 10 ежко

    21 3 Отговор
    При този сценарий, който има мозък и възможности -спира да работи,да плаща данъци и минава на натурална размяна.Много станаха хрантутниците, не можем да им насмогнем.
    Рано или късно хрантутниците ще се молят за кора хляб на работещите.
  • 11 тома

    16 1 Отговор
    А бати бойко с еврото в чекмеджето какво каза за парите в брой
  • 12 Мнение

    6 1 Отговор
    Когато не се мисли или се правят сметки без кръчмара, резултата е война и тя ги нещата по местата им. Никой не е безсмъртен.
  • 13 Йем

    3 1 Отговор
    Артията скъпа, мастилото и то, най добре у базатаданни да чукаме кредитчита
  • 14 ЧЕПА

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Берсерк":

    ЧЗИ веднага блокира сметката и пиеш студена вода. Познат изгоря по този параграф. Пълен блокаж на картата/заплата .
  • 15 уъсбд

    0 19 Отговор
    Всичко крие опасности.Но практиката показва че да окрадеш пари от карта е много по трудно от тва да набиешннякого и да му вземеш джобните.Бъдещето е изцяло на електронните пари.В развитите държави други даже не ти трябват вече дори с телефон се плаща.
  • 16 Марда

    12 0 Отговор
    И до ден днешен в Швейцария покажа ли 100 франка кеш, ме обслужват "БЕЗПРИКОСЛОВНО"! Гледат ме с необходимото доверие и почтеност. Измамите, фалшификатите вече не са документални - книжни! Дигитални са! Гьон ли си, като Блага със спомените ще си останеш!
  • 17 Атмаджа

    3 0 Отговор
    За съжаление,подобни неща се правят,за да се упражнява пълен контрол.То ако беше насочено само срещу престъпници и злодеи,ок,обаче като гледам днешните правителства колко са деградирали,нищо чудно да запорират и отнемат парите на всеки който им е неудобен,включително по възгледи.Доста от днешните управници са мнителни и отмъстителни,затова ако подобен контрол се упражни,човек трябва бяга на село или сред дивата природа.Но и там няма да му е лесно,тъй като ще трябва да оцелява ден за ден,а реши ли да скъта нещо повече,винаги може да бъде ограбен от мародери.
  • 18 Атмаджа

    3 0 Отговор
    Въобще,по голямата част от днешният свят върви на лошо.Мислите ли,че властите не знаят или не могат да проверят кой е престъпник и кой е съмнителен?Че то има хора които дори не се и крият,даже са с по няколко присъди.В този случай,кой би имал доверие,че взетите от властите мерки са уж за сигурността на гражданите?Ако властите им пукаше,нямаше да са ортаци с престъпниците и да ги закрилят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Атмаджа

    2 0 Отговор
    С други думи,властите събират информация,обаче я използват избирателно,срещу неудобни за тях хора,които обикновено са им политически опоненти или морални стожери.Днешните власти на обичат критиката.Дори и да грешат,повечето от тях се озлобяват срещу онези които искат правда и ги считат за досадни.А докато е така,няма как да има доверие между обществото и управниците.И ако един управник не милее за народа си,как гражданите ще са му верни от сърце?А да си верен по принуда не е истинска вярност.
  • 21 Атмаджа

    2 0 Отговор
    Какво като има пътни камери?Да не би това да е намалило примерно жертвите по пътищата?Да не би да има осъдени?Да не би да има отнети книжки и коли?Всичко си е просто ежедневна новина,отчет и статистика.Разходят нарушителя,разпитат го,тестват го и го пускат,за да върви след това пак същото.Е,при такава безнаказаност,кой би се поправил доброволно?Така и с електронните пари.Дори никой да не ти ги открадне,крадците могат да влязат и да ти вземат провизиите,имуществото и т.н.,без да им трябват пари.Без добри закони и тяхното съвестно прилагане,всичко е празна работа.
  • 22 Петър

    2 0 Отговор
    Докато може пари в брой и дизелова кола ще стов в Европа , после в Южна Америка
Новини по държави: